Salmonella bakterisi sofranızda olabilir!

Son günlerde yaşanan gıda zehirlenmelerinde adı sıkça duyulan Salmonella bakterisi, dikkat edilmediğinde günlük hayatı tehdit eden ölümcül bir türdür.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, Salmonella bakterisine karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı. 

Salmonella bakterisi çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesini sonucu bulaşıyor. Delibalta, bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırdığını, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonucunda mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi tablosunun ortaya çıktığı açıkladı.

Salmonella bakterisi çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte görülebilir. 

Zehirlenmelerin belirtileri

Bakterinin vücuda girdikten sonra 6-48 saat içerisinde kendisini belli ettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, "Karın ağrısı-kramp hissi, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş sık görülen semptomlardır. Yapılan muayenede yüksek ate ile birlikte karın ve göğüs bölgesinde görülen küçük kırmızı döküntüler Tifo olarak adlandırılan salmonella enfeksiyonunu ağır formunun göstergesidir. İshalin şiddetine bağlı olarak gelişen sıvı kaybı özellikle çocuklarda önemli bir klinik sorundur" dedi.

Salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlemesi için neler yapılabilir?

Usulüne göre pişirme veya pastörizasyon ile salmonella bakterisinin canlılığını kaybedeceğini söyleyen Delibalta, önemli tavsiyelerde bulundu. 

Yiyeceklerin hazırlandığı alanların temizlikleri uygun şekilde yapılmalı, el hijyenine dikkat edilmeli. 

Yumurta, süt, kaymak vb. besinler çiğ olarak kullanılmamalıdır. Gıda sektöründe çalışan kişilerin periyodik olarak salmonella taşıyıcılığı yönünden taramalarının yapılması gerekir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0