Fazla kilolardan kurtularak kalbinizi hafifletin!

Kalp sağlığı, genetik- çevresel faktörler ve vücuttaki pek çok sistemden doğrudan etkileniyor.

Kalp ve Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken hastalıklar hakkında şu bilgileri verdi:

Diyabet yüzünden genç yaşta kalp hastası olmayın

Diyabet aslında bir damar hastalığıdır. Kalp, böbrek ve göz gibi organlar diyabet hastalığından daha fazla etkilenmektedir. Kalp kası, damar yoluyla gerekli kanı alamadığı zaman hasar görmekte ve gücü azalmaktadır. Kalp yetmezliği yaşanmasına neden olan bu tablo ile birlikte diyabet aynı zamanda yüksek tansiyona da sebep olmaktadır. 

KOAH kalbinizi nefessiz bırakabilir

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile kalp yetmezliği ile aynı anda yaşanması sık görülen bir durum. KOAH hastalarında doklara yeterli oksijen taşınamadığı için bu hücrelerin sayısında ciddi artış yaşanmaktadır. Oksijen taşıyan hücrelerin sayısındaki artış kanın koyulaşması ve pıhtılaşma kabiliyetinin yükselmesine neden olmaktadır. Damar içindeki en küçük bir hasar bile hücre sayısındaki artış nedeniyle gereğinden fazla onarılmaktadır. 

Yüksek tansiyon damarlarınızı nasırlaştırabilir

Yüksek tansiyon, kalp ve damar sistemi üzerinde farklı etkiler oluşturuyor. Düz kas hücrelerinin artması ve damar çeperinin kalınlaşması; damarın elastikiyetinin kaybedilmesine, kireçlenmeye ve damar sertliğine neden olabilmektedir. Özellikle damarların çatallaşma bölgesinde görülen bu travmayı ayak tabanındaki nasır veya dirseklerde sürtünmeye bağlı olarak oluşan sertleşmeye benzetilebilir. 

Fazla kilolardan kurtularak kalbinizi hafifletin

Obezite hastalarının metabolizmalarında ciddi bozukluklar bulunmaktadır. Aşırı kilolu insanlarda oluşan uyku sorunları, nefes alıp vermekte yaşanan zorluklar yüksek tansiyona neden olabilmektedir. Fazla kilolardan kurtulmak, aslında beslenme şeklinin düzenlenerek hareketli yaşama geçilmesi anlamına gelmektedir. Bu düzenlemeler, diyabet ve yüksek tansiyon başta olmak üzere kalbi etkileyen birçok sorunu ortadan kaldırmaktadır. 

BİR YORUM YAPIN 0