Fazla ağırlık kaldıranlar dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Karabay, kasık fıtıklarının genellikle ağır yük kaldırarak çalışanlarda geliştiğini belirtti.

Dr. Önder Karabay, hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi; 

Aşırı kiloluysanız, çok fazla ağırlık kaldırıyorsanız, kronik öksürüğünüz varsa ya da ani bir hareketle zorlanmanız durumunda fıtık olmak olasıdır. Kasık fıtığı erkeklerde daha fazla yaygındır. Kadınlarda ise hamilelik dönemi sonrası bu risk artabilir. 

Ağrı azalıyorsa hastalık ilerliyor demektir

Kasık fıtığının ana semptomu kasık veya testis etrafında şişliktir. Bu şişlik yumru gibi hissedilir ve birkaç hafta içinde ya da uzun sürede oluşabilir. Bazen şişlik ağırlık kaldırırken, öksürürken, ıkınma sırasında veya gülerken de görülebilir. 

Fıtık başlangıç döneminde ağrılı olabilir, zamanla karın duvarındaki açıklık genişle ve ağrı azalır, hasta genelde bu duruma sevinir ancak hastalık daha da ilerlemiştir. 

Ani ağrı, fıtık kesesinde sertlik, mide bulantısı veya kusma olursa, bu durum bağırsağınızın bir kısmının fıtık içinde sıkışmış olabileceğinin işaretidir. Kasık fıtığınız varsa ve bu semptomlara sahipseniz acil olarak doktorunuzu aramanız gerekir.

Tek tedavi cerrahi müdahale

Eğer fıtığınız ilaçla veya önlemlerle iyileşmezse, tedavinin etmenin tek yolu cerrahi yöntemdir. Hastalığın ilerlememesi için en kısa zamanda fıtık büyümeden ameliyat olmak en mantıklısıdır. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0