Sıcağa aldanma, yaz gribi olma!

Yaz aylarında sıklıkla, soğutma sistemleri ve havuzlardan bulaşan yaz dönemi hastalıklarıyla karşılaşılıyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, yaz aylarında da görülen ‘üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yolları’ hakkında şunları söyledi:

Yazın, bol su tüketin

Yaz aylarında bol su tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Seçkin Ulusoy, insan vücudunun, her aktivitesiyle ısı ürettiğini, açığa çıkan bu ısıyı, çeşitli şekillerde uzaklaştırırak ve sabit tutmaya çalıştığımızı söyledi.

Bu mekanizmaların temel malzemesi ‘su’ olduğunu söyleyen Dr. Ulusoy, yazın, kış aylarına göre, su kaybımız daha fazla olduğunu, vücudumuzdaki ısı düzenlenmesi için bir gün içindeki su tüketiminin 2 litrenin altına inmemesi gerektiğini belirtti. Su tüketiminin 2,5 litrenin üzerine çıkılması da faydasızdır ve hatta zararlı olabilir” dedi.

Klimalar, yaz gribine sebep oluyor

Dr. Ulusoy, klimaların, ortamın sıcaklığını azaltırken, nemini de beraberinde azalttığını, bu nedenle, ortamı nemlendirici önlemler alınması gerektiğini belirtti. Ulusoy, yazın yapılan en büyük hatalardan birisinin; çok sıcak ortamlardan, hızlı bir şekilde çok soğuk ortamlara girildiğinde, ani sıcak ve soğuk hava dalgaları, kalp krizi riskini artırabileceğini, ayrıca değişik hava akımları migren krizine neden olabileceğini vurguladı.

Yaz sıcaklarında, genel sağlıkla ilgili 10 öneriye dikkat edin!

1-Sık aralıklar ile günde 2 litre su tüketin. Deniz ya da havuza girdiğiniz günlerde, daha fazla su için.

2-Deniz veya havuz sonrası, ya da yoğun terleme sonrası, duş alarak vücudumuzu temiz ve kuru tutun. Saçlarınızı ve kulak kanalınızı mutlaka kurulayın, nemli kalmasın. 

3-Terli kıyafetleri sıklıkla değiştirin. Islak deniz kıyafetleriyle kalmayın.

4-Cildin havalanmasını sağlayacak, hafif kumaşlardan yapılmış kıyafetleri tercih edin. 

5-Islak veya terli iken, klima veya rüzgara maruz kalmayın.

6-Soğuk gıda ve içecekleri hızlı tüketmeyin. 

7-Sindirimi zor, ağır yemeklerden kaçının. Meyve ve sebze gibi su içeriği yüksek besinlerin tüketimine ağırlık verin. 

8-Yazın, ağır sporlar yapmayın. Ancak, dolaşım sisteminin zindeliği için de hareketsiz kalmayın.  

9-Klimayı, sık sık açıp kapamayın. İdeal serinlik derecesine göre ayarını yapın ve çok değiştirmeyin. Klimaların, gündüzleri 19-20, geceleri ise 22 - 23 derece bir sıcaklığa ayarlayın. 

10-Üfleme ayarı en yavaşta, yönü odanın tavanına doğru olmalı ve asla direk olarak sizin üzerinize doğru olmamalı. Eğer gece üşümeyle uyanırsanız, klimayı kapatmak yerine, ısısını 2-3 derece yükseltin.

 

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0