Yaz aylarında sağlıklı beslenmenin yolları

Diyetisyen Nejla Kazoğlu, yaz tatilini sağlıklı beslenerek geçirmenin yollarını yasemin.com İçerik ve Yayın Yönetmeni İlkay Yaprak'ın sunduğu Yaşam Atölyesi'nde anlattı.

Aşırı soğuk yiyeceklerin metabolizmaya zararı var mı?

Gıdaların soğuk olmasından çok vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olması önemlidir. Yani tükettiğimiz besinlerin ya da içeceklerin soğukluğundan ziyade besleyici olması önemli. 

Çünkü yaz aylarında sıklıkla rastladığımız durumlardan biri de ter yoluyla vücuttan sıvı atılmasıdır. Atılan sıvı karşılanmadığında, vücudumuzda halsizlik, bitkinlik ve bağışıklık sistemimizin güçsüzleşmesine neden olur.

Soğuk içecek olarak ne tüketilmeli?

Su, ayran ve maden suları bu noktada çok önemli olacaktır. Limon, maydanoz veya nane kullanarak hazırlayacağımız aromalı sular, su içmemizi daha da kolaylaştıracaktır.

Burada belirtmemiz gereken önemli noktalardan biri de, özellikle diyet sürecinde sadece aromalı sular tüketmek, zayıflamaya yardımcı olmayacaktır. 

Dengeyi korumak için ne tüketilmeli?

Bunun için yapılması gereken öncelikli şey, güne sağlam bir kahvaltı ile başlamaktır. Bu kahvaltının olmazsa olmazları da yumurta, peynir, ekmek ve süttür. Ara öğünde ise meyve, kuruyemiş ve maden suyu tüketimini çok fazla öneriyoruz. Yaz aylarında kurubaklagil tüketilmesi midenizi rahatsız edecektir. Bunun yerine daha hafif olan besinleri tercih etmelisiniz. 

Çocuklukta obezite için neler yapılmalı?

Çocuklarda obezite riskini azaltan en önemli faktör, anne sütünün tam alınması gerekiyor.

Çocuğun yaşı arttıkça evde pişen tencere yemeği, obezite riskinin azaltılmasında tek başına yeterli olamayabilir. Evde düzenli yemek pişirerek, çocukları ev yemeğine özendirin. 

BİR YORUM YAPIN 0