Güneşlenmeyle ilgili doğru bilinen 7 yanlış

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Seher Arı, toplumda güneşlenme hakkında yaygın olarak bilinen yanlışları anlattı.

Güneş ışınları 10.00-14.00 saatleri arasında tehlikeli

Yanlış, çünkü; Her ne kadar güneş ışınlarının dik gelmediği öğleden sonra saatlerinde zararlı olmadığı düşünülse de bu bilgi doğru değildir. Öğle saatlerinde UVB ışınları yoğunlaşır, UVA ise günün her saatinde aynı yoğunlukta gelir. Bu nedenle günlerin uzun olduğu yaz aylarında deri kanserleri açısından önemli risk oluşur. Bu sebepten günün her saatinde aynı şekilde korunmaya dikkat etmek gerekir. 

Koyu tenli olanların korunmaya ihtiyacı yoktur

Koyu tenli kişilerinde cildinde melanin pigmenti daha fazladır. Bu pigment güneş ışınlarına karşı bariyer oluştursa da yeterli değildir. Bu sebepten koyu tenli kişilerin de cilt kanseri ve yaşlanmaya karşı en az 30 faktörlü bir güneş koruyucu kullanması gerekir. 

Yüz korunmalı, kol ve bacaklar bronzlaştırılmalı

Bu yargının tam tersi melanin pigmenti yüze göre bacak ve baldır kısmında daha sık görülür. Bu nedenle yüz dışında vücudun her bölgesi güneşten korunmalıdır. 

Gölgede oturmak güneşten korunmak için yeterlidir

Gölgede oturmanın güneş ışınlarından korunmak için yeterli olmadığını söyleyen Dr. Seher Arı, "Güneş ışınlarının yüzde 80'inin bulutlardan da geçebileceği ve bu nedenle kapalı havalarda bile zararlı olabileceğinin unutulmaması gerekir. Yaz aylarında öğle saatlerinde gölgede bile olsa dışarıda bulunmamak gerekiyor" dedi.

Güneşlenmeyle sivilceler iyileşir

Güneşten derinin rengi değiştiği için sivilcelerin neden olduğu kızarıklık maskelenir. Bu da güneşin sivilcelere iyi geldiğini düşündürür. Ancak bu durumun tam tersi gerçekleşir. Güneş ışınları deriden su ve nem kaybına neden olduğu için derinin bariyeri kuruyarak bozulur. İlerleyen zamanda cilt kuruluğu tolere edebilmek ve deri bariyerini onarabilmek için daha fazla yağ salgılar. Bu da sivilcelerin artışına, leke ve iz kalmasına neden olur. 

Yıl boyu güneş kremi kullanılırsa, tatilde kullanılmasa da olur

Yıl boyunca 30 faktör krem kullanmak cildi UV hasarına karşı korur. Fakat tüm yıl her gün kullanılan koruyucuların tatilde bir hafta bile bırakması tüm çabanın boşa gitmesine neden olur. Cilt, cilt hücreleri günlük olarak maruz kalınan güneş ışınlarından kendini korumak için gerektiği miktarda melanin üretiyor. 

Ancak yaz aylarında aralıklı olarak yüksek güneş ışığına maruz kalındığında cilt kendisini koruyamıyor. Bu da DNA hasarı, kırışıklıklarla birlikte malign melanom ve bazal hücreli kanser riskinin artmasına neden olur.

Yüksek koruma faktörlü koruyucularla uzun süre güneşlenilebilir

Güneş koruyucuları ultraviyole ışınlarının cilt tarafından emilmesini engellese de ne yazık ki tamamına engel olamıyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Seher Arı, yapılan araştırmaların güneş koruyucuların yarattığı güvenle uzun saatler güneşte kalmanın cilt kanserlerinde artışa neden olduğunun tespit edildiğini belirtti. 

Bu nedenle de güneşten korunmak için koruyucuların tek başına yeterli değildir. Güneşten korunmak için uzun kollu tişört ve pantolon giymek en iyi korunma yöntemlerindendir. Bunun beraberinde kulak ve enseyi de örtecek şapka takmak, güneş koruyucu krem kullanmak gerekir. 

BİR YORUM YAPIN 0