Kulağa kaçan su nasıl çıkarılır?

Yüzmeye seven birçok kişinin başına gelen 'kulağa su kaçması' durumunda, neler yapmalısınız? İşte, evde yapabileceğiniz pratik birkaç ipucu...

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, özellikle yaz aylarında artan kulağa su kaçması durumunda oluşabilecek rahatsızlıklara dikkat çekerek; kulağa kaçan suyun çıkarılması için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: 

Yer çekimini kullanın

Başınızı yana doğru yatırın ve kulağınızı zemine paralel tutun. Avucunuzu kulağınızı kapatacak şekilde başınıza koyun, bir kaç saniye bastırıp bırakın. 

Kulak pamuğuna dikkat!

Suyu boşaltmak için kulak pamuğu kullanacaksanız, pamuğun ıslanarak kulak içerisinde kalmamasına özen gösterin. 


Valsalva Manevrasını deneyin

Öncelikle ağzınızı kapatın ve parmaklarınızla burnunuzu sıkın, sonra derin bir nefes alın. Hava basıncını düzenlemek için hafifçe havayı burnunuzdan dışarı doğru verin. 

Saç kurutma makinesini kullanın

Kulağınızı vücudunuzun dışına doğru çekin. Saç kurutma makinesini kulağınızdan 15-20 cm uzakta tutun. Kurutucunun sıcaklığını artırın ve hava basıncını düşürün. Kurutucuyu açın ve doğrudan kulak kanalına doğru tutun. İşleme 30 saniye boyunca devam edin. Suyun buhar halinde çıkmasını sağlayın. 

Oksijenli su damlatın

Kulağa dört ila beş damla oksijenli su damlatarak, bir ya da iki dakika başınızı yana doğtu eğerek, suyun çıkmasını bekleyin. 

Gliserin ile açın

Kulağa kaçan suyun uzun süre kulak içerisinde kalması, kulak kirinin su ile karışıp, suyun jel haline gelmesine neden olur. Eğer uzun süre kulağına kaçan suyu çıkaramadıysanız; Günde üç kez 3-5 damla gliserini 5 ile 7 damla arasında damlatarak, jele dönüşen tıkanıklığın açılmasını sağlayın. 

BİR YORUM YAPIN 0