Yemek yerken kalori hesabı yapıyorsanız dikkat!

Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, özellikle ergenlik döneminde başlayan yeme bozuklukları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Yemekler hakkında takıntılıysanız, kilo ve görünümle aşırı uğraşırsanız, çok sıkı diyetler yapıyor, tuvalette uzun süre kalmaya özen gösteriyorsanız ve sürekli kalori hesabı yapıyorsanız yeme bozukluğu başlamış olabilir.  

Yeme bozukluğunun belirtileri
 
Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, “Yemekler hakkında takıntılı bir hale gelmek, kilo ve görünümle ilgili aşırı uğraşlara başlamak, çok sıkı diyetler yapmak, tuvalette uzun süreler kalmak, yiyecek saklamak, takıntılı bir şekilde kalori saymaya başlamak, saatler süren spor aktivitelerinde bulunmak, özellikle yedikleri konusunda yalan söylemeye başlamak yeme bozukluğu göstergeleri olabilir.”

Bunun yanı sıra akademik başarının düşmesi, sosyal ilişkilerde bozulma, odadan dışarı çıkmamak, öfkede artış, içe kapanmak gibi genel belirtilerde gözlemlenebilir. 

Yeme bozukluğu tedavisi edilebilir
 
Prof.Dr. Aslıhan Dönmez, “Hastalığın ilerlemiş olduğu vakalarda bir süre hastaneye yatırmak gerekebilir. Tedavinin en önemli aşaması hastayı tedavi olmaya ikna etmektir. Çünkü hastalar tedaviyle aşırı bir kilo alacaklarından korkarak tedaviye başvurmakta isteksiz davranabilirler” dedi.

 Bu önerilere kulak verin

Prof.Dr. Aslıhan Dönmez, çocuğunda yeme bozukluğu olduğunu düşünen aileler için şu önerilerde bulundu:

Çocuğunuzu denetlemeyin

Çocuğunuzun ne yediğini neyi çıkarıp çıkarmadığının denetlemeyin. Denetleme çocuğun kendini daha fazla baskı altında hissetmesine ve bu davranışları arttırmasına neden olacaktır. Üstelik yalan söylemesini de arttıracaktır.

Onu suçlamayın

Bazı aileler yeme bozukluğu olan çocuklarının yaptıklarını “şımarıklık” göstergesi olduğunu düşünerek suçlar. Ancak yeme bozukluğu tedavi gerektiren bir psikiyatrik hastalıktır ve şımarıklıkla bir ilgisi yoktur.

Aşırı müdahaleci davranmayın

Bazı ergenler için yeme bozukluğu hayatından kendi kontrolü altında tutabildiği tek alan, bir özgürlük mücadelesi olabilir.

Kilo aldırmaya çalışmayın

Yeme bozukluğu olan çocukların hayatta en korktuğu şey kilo almak. Çünkü buna bir başlarsa durduramayacağını düşünüyor. Bu nedenle ona zorla yüksek kalorili bir şeyler yedirmeye çalışmayın.

Onu tedaviye ikna etmeye çalışın

Çocuğunuzu tedaviye ikna ederken zorlayıcı bir tutum içerisinde olmayın. Zorla götüreceğiniz tedaviden fayda görmeyecektir. Bunun yerine onunla sakin bir şekilde konuşun, onunla ilgili kaygılarınızı dile getirin ve tedaviye başvurma konusunda cesaretlendirin.

BİR YORUM YAPIN 0