Uykudan uyandıran öksürükler ölümcül olabilir!

Çocuğunuz gece öksürükle uyanıyor ve nefes almada zorluk çekiyorsa sebebi krup hastalığı olabilir. Dr. Pınar Balgöz, hastalık hakkında ailelere önemli bilgiler verdi.

6 ay ve 3 yaş aralığında görülen krup (akut laringotrakeobronşit), enfeksiyon kaynaklı üst olunum yolu yolu tıkanıklığıdır. Ana nefes borusunun girişinin şişmesi sonucunda meydana gelen öksürük ve nefes darlığı olan krup, sonbahar, kış ve bahar aylarında daha sık görülür. 

Az miktarda ödem bile hava yolunu tıkayabilir

Bebek ve küçük çocuklar yetişkinlere göre daha küçük hava yollarına sahiptir. Küçük yaştaki çocuklarda az miktarda ödem bile hava yolunun tıkanmasına ve solunum sıklığının artmasına neden olur. 

Havlama gibi öksürük şikayetinde acile başvurun

Krup hastalığı hafif ateşin eşlik ettiği üst solunum yolu enfeksiyon bulgularıyla kendini gösterir. Hastalık evresinde ses kısıklığı veya seste kabalaşma, kalınlaşma görülür. Tipik olarak özellikle geceleri uykudan uyandıran hastalık, havlar tarzda öksürük ve eşlik eden nefes alma sırasında horlama ile acile başvurulması gerekir. 

Krup bulaşıcı bir hastalıktır

Hastalığın belirtileri genelde gece ağırlaşır. Krup, yüzde 5-10 hastada hastanede tedavi görmeyi gerektirir. Hastanın öksürmesiyle ve hapşırmasıyla ortaya yayılan damlacıklar, direkt temas yoluyla bulaşır. 

Nefes borusu ve ses tellerindeki ödem azaltılır

Viral Krup antibiyotik gerektirmez. Geleneksel olarak tedavinin başlangıcında uygulanan soğuk buhar yönteminin bir etkinliği gösterilmez. Hatta buhar esnasında çocukta huzursuzluk artışı ve oksijen ihtiyacında artış ortaya çıkıyorsa, buhar tedavisinin sonlandırılması gerekir. 

Nefes alışı kolaylaştırmak için çocuğu yatırarak başı yükseltilebilir. İlaç tedavisi olarak 'kortikosteroid' verilir. Bu ilaç nefes borusu girişi ve ses tellerindeki ödemi azaltarak etkili olur. 

Belirgin nefes darlığı olan çocuklarda 'epinefrin' de buhar tedavisi şeklinde uygulanır. Rahatsızlıkta ateş yükselmesi varsa, ateş düşürücüler kullanılabilir. 

Ailelere öneriler

Hastalıkta çocuğu sakinleştirmek, temiz ve serin hava almasını sağlamak çok önemlidir. Soğuk havalar ise pencere açılarak 10-15 dakika rahat nefes alması sağlanabilir. Sıcak havalarda da buzdolabının kapağını açarak birkaç dakika nefes alması sağlanabilir. 

Çocukta nefes almada zorluk, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, sıkışık ve hırıltılı solunum, göğüs duvarında çekilme, yüksek ateş, deri ve tırnaklarda morarma gibi belirtilerde en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerekir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0