Dudak yarası deyip geçmeyin!

Dudak kanseri pek bilinmeyen ancak ölüme neden olabilen bir kanser türüdür. Yrd. Doç. Dr. Senem Özge Turaçlı Karagüven, dudak kanseri hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Ağız bölgesinde görülen kanserlerin yüzde 25-30'unu dudak kanserleri oluşturur. Bu kanser türü yüzde 95 alt dudakta görülür. En çok erkeklerde görülen dudak kanserinin risk faktörleri açık ten, dış ortamda çalışıp yoğun güneş ışınına maruz kalmak, sigara içmek ve immun sistemi baskılayıcı ilaçlar kullanmaktır. 

Kabuklu olan ve sıklıkla kanayan yaralar ağız kanserinin belirtisi olabilir. Dudak kanserinde önemsenmeyen yaralar giderek büyür ve dudağın büyük bir bölümünü kaplar. 

Dudak kanserinin tedavisi nasıl yapılır?

Dudak kanserinin tedavisi cerrahidir. Tedavide kanserli doku çevresindeki sağlıklı bir doku ile beraber geniş bir şekilde çıkartılır. Kanserli dokunun olduğu bölgeye ameliyatla doku kaydırma işlemi yapılarak onarılır. Cerrahinin yetersiz kaldığı ileri evrelerde ise radyoterapi uygulanabilir.

Ağız kanseri nasıl teşhis edilir?

Ağız kanserleri en sık ön dil bölgesinde başlar ve sırasıyla ağız tabanı ile dudağı takip eder. Nadiren de olsan yanak mukozası ve damakta görülür. Ağız çevresinde veya içinde bir yara ya da kitle şeklinde lezyonlar için mutlaka biyopsi yapılarak tanı konulması gerekir. 

Ağız kanseri teşhis edilirse tedavisi daha kolay olur mu?

Her kanser türünde olduğu gibi ağız kanseri tedavisinde de birinci amaç cerrahi olarak tümörlü dokunun çıkartılmasıdır. Erken evrede tanı konulamayan lezyonlar giderek büyür ve cerrahi tedavinin oluşturacağı deforme o kadar büyük olur. 

Ağız kanseri tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Erken teşhis edilen tümörler cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Lokal şeklinde ilerlemiş tümörlerde ise cerrahi tedavisine ek olarak radyoterapi uygulanabilir. Metastaz açısından mutlaka lenf nodları değerlendirilerek gerekli görülen hastalarda boyundaki lenf nodları çıkarılır. Ağız kanserlerinde çene kemiği de değerlendirmeye alınır ve tedavinin bir parçası olarak çıkartılması gerekebilir. 

BİR YORUM YAPIN 0