Elleri tehdit eden 8 risk

Gün içerisinde en çok kullanılan organ el olduğu için kaza ve yaralanmalar çok yaşanır. Ortopedi ve Travmatoloji Prof. Dr. Aydın Yücetürk, elleri yaşadığı 8 tehditi anlattı.

Kol ve önkolda toplam 3 kemik bulunurken, tek elde 27 kemik bulunur. Bunlar kas, bağ ve tendonlar olarak birbirine tutunur. Ellerin ne kadar değerli olduğu başına bir şey gelmeden anlaşılmalı ve dikkat edilmeli.

Prof. Dr. Aydın Yücetürk, parmaktaki yüzükten kavanoza kapağına dek ellerimizi en sık tehdit eden 8 riski anlatarak önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Kaygan zemin 

Evde ya da dışarıda kaygan zemine basarak düşmede el bilekleri hasar görebilir. Düşme sonucu oluşan kırıklarda yaşlıların tedavisi daha zordur. El bileği zarar gördüğü anda hemen hastaneye başvurulmalıdır. Kırığın şiddetine, tipine ve parçalanma derecesi göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunur ve bu süreç 6-8 hafta sürer. 

Bıçak kesmesi

Parmak ve elde meydana gelen kesiklerde derinin yanı sıra damar, sinir, tendon ya da bağlarda da kesik meydana gelebilir. Kesilen bölgede şiddetli kanama varsa hemen temiz bir bezle basınç yaparak kanamanın durdurulması gerekir. İlk müdahalenin ardından en yakın sağlık merkezine gidilmesi gerekir.

Kesilen bölge kontrol edilirken nasıl kesildiği hakkında bilgi verilmesi gerekir. Ayrıca en son tetanoz aşısı yapılma tarihinizi de mutlaka belirtin. Küçük kesilerde ise bölgeyi hemen suyla yıkayarak atiseptik solüsyonlarla temizleyin. 

Yanık

Prof. Dr. Aydın Yücetürk, "Mutfakta iş yaparken ufak yanıkların oluşması durumunda elinizi soğuk suya tutmaktan antibiyotikli pomat sürmeye dek değişi yöntemlerle tedavi edebilirsiniz. Ama derin yanıkların muhakkak bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekir" dedi.

Yüzüğün takılması

Yüzük dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir aksesuardır. Küçük bir dikkatsizlikte bile yüzüğün bir yere takılması parmağın kopmasına neden olabilir. Böyle bir durumda hemen parmak kopma bölgesinin temiz bir bezle basınç yapılarak kanamanın durdurulması gerekir. Ellerdeki diğer yüzüklerde parmaklarda şişme olabilme ihtimalinden dolayı hemen çıkartılmalı. 

Kopmuş parmak parçası ise delik olmayan naylon bir torbanın içine konulmalı. Naylon torba hastaneye kadar buzlu su içerisinde kalmalı. Ancak bu aşamada deri parçasının kesinlikle buzla temas etmemesi gerekir. Buz yanığa neden olduğu için parmağın dikilebilirliğini ortadan kaldırır. 

Blender

Blender temizlerken bir anlık dikkatsizlik parmaklarda kopma ve yaralanmalara neden olabilir. Tırnağın büyüme ve uzamasını sağlayan bölümde bir yaralanma meydana gelmişse tedavi edilmediğinde ileride tırnak deformasyonlarına neden olabilir.

Sıkışmış kavanoz kapakları

Sıkışmış kavanoz kapaklarını açmak zararsız gibi görünse de elde bağ kopmalarına neden olabilir. Bağ yaralanması en çok başparmakta görülür. Bu tür durumlarda ilaç tedavisi ya da duruma göre atel tedavi yöntemleri uygulanır. 

Cam kesileri

Cam parçasından dolayı oluşan yaralanmalarda fışkırır gibi ve kırmızı renkte kanama olması arter yaralanmasının belirtisidir ve hemen temiz bir bezle bölgeye bası yapılarak acil servise gidilmesi gerekir. 

Kesi sonrasında elde ve parmaklarda duyu kaybı oluşması sinir yaralanmasının bulgusudur. El ve el bileği bölgesi, kesiler sonrası parmaklarda ya da el bileğinde hareket kaybı olması kas ya da tendon kesisine işaret eder. 

Çekiçle yaralanma

Çekişle parmak uçlarına darbe alınması tırnak altı kanama, tırnak yatağı alanının yüzde 25'den fazlasının kaplıyorsa bir uzman kontrolünde tırnakta delik açılarak streil ortamda boşaltılması gerekir. 

Çekiç ya da herhangi bir darbe sonrasında şiddetli bir ağrı hissediliyorsa en yakın acile başvurulması gerekir. 

BİR YORUM YAPIN 0