Havuzda dikkat edilmesi gerekenler

Sıcak yaz günlerinde tercih edilen havuzlar, enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, yeterince dezenfekte edilmeyen havuzlarda, sıcak ve nemli yerlerde bulunan mikropların insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek; doğru klorlama yapılmadığında tifo, paratifo, hepatit A gibi tüm vücutta etkisini gösteren hastalıklara yol açabileceğini söyledi. 

İşte temiz olmayan havuzlardan geçebilecek hastalıklar:

1- İshal

Criptosporidyum, giardia, E.Coli ve şigella gibi dışkı yolu ile havuzlara bulaşabilen mikroorganizmalar, saatler ya da günler boyunca havuzda yaşayabilir. Bulaştığında vücutta, kanlı ishal ve ateşe neden olur. 

2- Kulak iltihapları

Kulak tıkacı, ya da bone kullanılmadan havuza girilmesi, Pseudomonas bakterisinin neden olduğu, şiddetli kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı gibi hastalıklara neden olabilir. 

3- Göz enfeksiyonları

Havuz suyuna doğrudan temas halinde gözlere bulaşan mikroplar, özellikle diyabet hastalığı kişilerde, bağışıklığın zayıf olduğu durumlarda ciddi göz hastalıklarına neden olur. 

4- Cilt enfeksiyonları

Kirli suya uzun süre temas etmek, ciddi cilt hastalıklarına neden olur. Mantara bağlı olara ciltte, eşyalar ayak mantarı görülebilir. Açık yarası bulunan kişilerde, bakteriyel enfeksiyonlar görülür. 

BİR YORUM YAPIN 0