Yaz aylarında hastalıklardan nasıl korunulur?

El, ayak ve ağız sağlığı hastalığı genelde 2-10 yaş arasındaki çocuklar görülse de bazen yetişkinlerde görülen yaygın bir viral hastalıktır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahime Koç, özellikle çocukları etkileyen el, ayak ve ağız hastalığının belirtilerini, komplikasyonları ve alınması gereken önlemleri anlattı. 

El, ayak ve ağız hastalığında hangi mikrop etkendir?

Bu tür hastalıklarına entevorirus cinsi mikroplar neden olur. Bu virüs grubu poliovirüsler, koksaki virüsleri, ekovirüsler ve enterovirüsleri içerir.

El, ayak ve ağız hastalığının belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri; ateş, iştahsızlık, halsizlik, boğaz ağrısı, karın ağrısı, vücutta döküntü ve ağız içinde yaralardır. 

Hastalık bulaşıcı mıdır?

Hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-6 gündür. Coxsackie virüs enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır. Virüs çocuktan çocuğa, anneden fetusa yatay iletim yoluyla bulaşabilir. 

Enfekte kişilerle yakın temas, öksürme ve hapşırmayla hava yolu ve yüzeyi kirlenmiş nesnelerle temas sonucu bulaşabilir. 

El, ayak ve ağız hastalığı olan bir kişinin hastalığın ilk haftasında bulaştırıcılığı oldukça yüksektir. Hastadaki belirtiler ortadan kalksa da bazen günlerce ya da haftalarca hastalığı bulaştırma özelliği devam edebilir.

Hastalığın komplikasyonları var mıdır?

Hastalıkta nadiren de olsa viral veya aseptik menenjit oluşabilir. Çok nadi de olsa beyin iltihabı da oluşabilir.

Korunmak için ne yapılmalı?

Hastalıktan korunmak için;

- Ellerin tuvalet öncesi ve sonrası, yemek öncesi ve sonrası ile bebek bezi değiştirdikten sonra su ve sabunla muhakkak yıkanması gerekir.

- Oyuncaklar dahil olmak üzere kullanılan tüm ürünlerin yüzey temizleyici ve dezenfektanlarla temizlenmesi gerekir. 

- Hastalık belirtisi olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalı. 

Tedavi süreci

Hastalığa ait özel bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak belirtileri azaltmak için bazı önlemler alınabilir. 

El, ayak ve ağız hastası çocuklar nasıl beslenmeli?

Ağız içi yarası olan kişilere acı, ekşi ve baharatlı yiyecekler verilmemeli. Yoğurt, çorba ve sebze püreleri verilebilir. Bu süreçte su tüketiminin ihmal edilmemesi gerekir. 

Asıltürkmen'in kızı el-ayak hastalığına yakalandı

İLİŞKİLİ HABER

Asıltürkmen'in kızı el-ayak hastalığına yakalandı

BİR YORUM YAPIN 0