Stresin 13 olumsuz etkisi

Uzmanlar tarafından hastalıkların sebebi olarak görülen stres obeziteden sırt ağrısına kadar bir çok hastalığı tetikliyor.

Stresli bir yaşam bedende birtakım sorunlara yol açıyor. Stres bedensel aktivitelerin ve zihin sağlığının kalitesini düşürüyor. 

İşte stresin yol açtığı sorunlar: 

Baş ağrısı: Stres altındaki kişilerde kan basıncının artmasına bağlı olarak ya da psikolojik nedenlerden ötürü baş ağrısı sık görülen bir durumdur.

Hafıza: Stres belleğimize zarar veriyor ve algılama kapasitemizi düşürüyor.

Uykusuzluk: Stresli kişilerde uykusuzluk, geç saatlere kadar uyuyamama durumu gözleniyor. Bu şekilde uykusuz kalmak ise beden sağlığını olumsuz olarak etkiliyor.

Astım: Bazı araştırmalara göre stres astım riskini artırıyor.

Sırt ağrısı: Stresli yaşam bel ağrılarına neden oluyor.

Tansiyon: Stresin en önemli sonuçlarından biri de tansiyondur. Stres altındaki kişinin kan basıncının yükselmesiyle tansiyon hastası olması arasında sıkı bir bağ vardır.

Sindirim sisteminde bozukluklar: Stres bağırsaklarda bulunan mikro organizmaların dengesine zarar veriyor ve bağırsak hastalılarına sebep olarak sindirim sistemini olumsuz yönde etkiliyor.

Şeker basıncı: Stres altındayken vücuttaki şeker oranı artıyor. Bu da şekerin yükselmesine neden oluyor.

Yaşlılık: Stresli bir hayat yaşayan insanlar stressiz yaşayanlardan daha yaşlı gösteriyor.

Bağışıklık sistemimize zarar veriyor: Stres bağışıklık sistemimiz olumsuz yönde etkileyerek zayıflamasına neden oluyor.

Saç dökülmesi: Yapılan araştıralar stres altındaki kişilerin saç kaybının daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Akne ve sivilce: Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre öğrenciler stres altında olduklarında özellikle sınav zamanlarında sivilce ve akne oluşması fazlalaşıyor. 

Kalp krizi riski: 200.000 kişi üzerinde yapılan araştırmada stresli bir işe sahip olan kişilerin stressiz olanlar göre kalp krizine %23 daha yatkın olduğunu ortaya koymuştur.

Obezite: Stres yaşadığımızda vücutta kortizol seviyesi artıyor. Buna karşın vücutta bulunan ve yememize engel olan Leptin hormonunun etkisi azalıyor. Bu da iştah artışıyla birlikte yemeye karşı istekli olmaya hatta obeziteye neden oluyor. 

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0