Obezite cerrahisi sonrasında yapılan 10 hata

2 binden fazla kişinin obezite ameliyatını gerçekleştiren Prof Dr. Halil Çoşkun, obezite cerrahisi sonrası en çok yapılan 10 hatayı açıkladı.

Yemek yerken su içmeyin

Yemek yerken su içmek çoğu kişi normaldir. Ancak obezite operasyonundan sonra yemek yerken bir şeyler içmek, yemekleri mideden alıp götürür. Sonrasında tekrar yemek yeme ihtiyacı doğar. Bu da kilo almaya neden olur. 

Gazlı içeceklerden uzak durun

Gün içerisinde yemeğin yanında fazla gazlı içecek tüketmek kilo almaya neden olacağı için mümkün oldukça uzak durulması gerekir. 

Kolay ve hazır yemeklerden uzak durun

Fast food tarzı kolay ve hazır yemeklerden uzak durarak taze yemek pişirilmesi gerekir. Ameliyat sonrası beslenme şeklinin "Önce protein, ardından karbonhidratlı sebzeler" olması gerekir. 

Alkol tüketimine son verin

Alkolün kalorisi en kalorili yiyecekten bile yüksek olduğu için kesinlikle uzak durulması gerekir. 

Vitamin takviyesi almamak ölümle sonuçlanabilir

Midenin büyük bir kısmı çıkartıldığı veya bağırsakların yarıdan kesilerek bypass yapıldığı için ciddi bir kilo kaybı olur. Bu durumda da vitamin alımına özen gösterilmesi gerekir. Vitamin, protein veya mineral eksikliği kişiye zarar vererek çok ciddi hastalıklara sebep olur. Hatta geri dönüşü olmayan ve hayati tehlikeyle sonuçlanabilen hastalıklara neden olur. 

Su içmeye özen gösterin

Operasyon sonrasında su içmemek hastaneye yatmaya bile sebep olabilir. Çoğu kişi ameliyattan sonra kendini iyi hissederek hastaneden çıkar ve 10 günden sonra baş dönmesi, mide bulantısı, bir şeye odaklanamama ve uyku gibi problemler hisseder. Bu tarz sorunların yaşanmaması için günlük su tüketimine çok dikkat etmek gerekir. 

Abur cubura dikkat!

Gün içerisinde 3 öğün yemek iki küçük protein atıştırmalık şeklinde beslenilmesi gerekir. Yemek yerine abur cubur yemek midenin dolmamasına neden olduğu için daha fazla yemek yemeye neden olur.

Az yiyerek çok yakın

Kilo vermek matematiksel bir formüldür. Gün içerisinde 10 dakika bile olsa kalp atışlarınızı hızlandırmanın getirdiği enerji, daha hızlı kilo vermeye yardımcı olarak kilonuzu muhafaza etmenize ve fit görünmenize yardımcı olur. 

Çok fazla karbonhidratlı yemeyin

Operasyon sonrası yaşanan en büyük sorun açlıktır. Birçok kişide bunun sebebi karbonhidrat almamasıdır.  Prof Dr. Halil Çoşkun, "Önce protein almak, açlığı kontrol eden karbonhidratları dışarı itekler ve kilo kaybını zorlar. Yenecek herhangi bir karbonhidrat sebze/meyve türünden olmalıdır.

Küçük bir süslü pasta, bir kase yaban mersini ile aynı miktarda karbonhidrat içerse de, sıfır besin vardır. Küçük bir pasta hiçbir besleyici değeri olmayan işlenmiş veya ölü yiyecektir. Onun yerine daha az kalorisi olan, tonlarca besleyici maddesi bulunan, tadı nefis ve depolanmış yağı yakacak enerjiyi kullanan yaban mersinini tercih edin. Her yönüyle çok daha iyi" dedi.

Balayı dönemine aldanmayın

Kilo vermeye başladıktan sonra birden bire dünya daha görünür, her şey daha iyi, morbid obezite sorunlarıyla tekrar karşı karşıya gelmeyeceği düşünülür. Bu döneme de 'balayı dönemi' adı verilir. 

Hızlı kiloların verildiği ilk on ay, vücut kendiliğinde kilo verir. Bu durum herkeste aynıdır. Bunu kavramayan kişiler, bedenlerinin kilo verdiğini düşünerek yenilmemesi gereken yağlı ve şekerli gıdalara yönelir. Bu da uzun vadede kiloların geri alınmasına neden olur. 

Tüp mide ameliyatından sonra bunlara dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Tüp mide ameliyatından sonra bunlara dikkat!

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0