Aspirinle çürükler kendini tedavi edecek

Kuzey İrlanda'da yapılan bir araştırma aspirinin diş çürüme sürecinin geriye doğru ilerlemesine sebep olduğunu yani bir nevi çürüyen dişi tamir ettiğini ortaya koydu.

Kuzey İrlanda'nın Belfast Queen's Üniversitesi'nde yapılan araştırmada aspirinin dişler üzerindeki faydası ortaya çıktı. Aslında hafif dozajda hafif kesici olan aspirinin, diş yenilenmesine katkı sağladığı tespit edildi.

Diş sinirinin iltihaplanması ve diş ağrısına sebep olan çürükler genelde dolgu teknolojisi ile tedavi ediliyor. Fakat bu dolguların zamanla değiştirilmesi gerekiyor.

Queen's Üniversitesi Diş Hekimliği ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Profesör Ikhlas El Karim, yaptığı araştırmayla dolguya olan gereksinimi ortadan kaldıracak bir sonuç elde etti. Araştırmaya göre aspirin diş kök hücrelerinin işlevini arttırıyor ve hasarlı dişlerin kendisini yenilemesine sebep olabiliyor.

El Karim, araştırmanın amacının aspirinin tedavi amaçlı kullanılması değil aspirinden yola çıkarak bu etkiyi sağlayacak başka ilaçlar bulmak olduğunu vurguladı.

BİR YORUM YAPIN 0