Ayakkabı ve yüzüğünüz aşırı sıkmaya başladıysa...

Bir anda ayakkabı ve yüzüğün sıkmaya başlaması,adet düzensizliği; hipofiz bezi tümörlerindan kaynaklanıyor olabilir!

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, hipofiz bezi tümörleri ve tedavileri hakkında şu bilgileri verdi:

Buluğ çağına geldikten sonra biraz daha büyüyen hipofiz bezi, vücuttaki hemen hemen bütün hormonları kontrol ediyor. Tiroitten büyüme hormonuna, böbrek üstü bezlerinin çalışmasından doğumda rahmin kasılmasını dek birçok fonksiyonda hipofiz bezi önemli rol oynuyor. 

Hamile kalmanızı engelleyebilir

Hipofiz bezinde ortaya çıkan tümörlerin nedeni tam olarak bilinmiyor. İyi huylu olan hipofiz bezi tümörleri kansere yol açmamaktadır. Tüm beyin tümörleri arasında üçüncü sırada yer alan hipofiz bezi tümörleri, kadınlarda neden olduğu yumurtlama problemleri nedeniyle gebelik üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir.

Hipofiz bezi tümörleri ayrıca;

-Baş ağrısı
-Görme bozukluğu veya kaybı
-Adet veya hormon bozuklukları
-Göğüsten süt gelmesi
-Erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğu gibi değişik belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. 

Bu tümörler bazen çok büyüyerek kendi içinde kanama yapabilir. Ani hipofiz yetmezliği durumunda hasta ani şoka girerek, hormonların yetersiz kalması sonucu tansiyon düşüklüğü, şok, çift görme gibi bulgularla acile başvurabiliyor.

Ayakkabınız bir anda sıkmaya başlayabilir 

Hipofiz bezi tümörleri en sık el ve ayaklarda büyümeyle kendini gösterir. Çocukluk çağında hızlanan büyüme devlik de denilen Gigantizm hastalığına neden olabiliyor.

Erişkin kişilerde herhangi bir sorun yokken, bir anda ayakkabılar ayağa olmamaya veya yüzük parmağa küçük gelmeye başlayabilir. Genellikle 40’lı yaşlarda ortaya çıkan hipofiz bezi tümörleri bazen de Cushing hastalığı belirtisi olan; ani tansiyon ya da şeker, özellikle karın ve ense yağlanmasıyla ortaya çıkabiliyor.

Erken dönemde teşhisle tamamen tedavi edilebiliyor

Detaylı bir muayene ve hasta hikayesinin ardından hormon tetkikleri ve gerekli görüldüğü durumlarda MR çekilerek teşhis rahatlıkla konulabiliyor. Geçmişte sadece cerrahi yöntemler kullanırken artık tümörün türüne göre hem cerrahi hem de medikal tedavi uygulanabiliyor.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0