Dişinizi aşırı sıkıyorsanız dikkat!

Stres; başağrısı, kalp hastalığı, obezite, mide bulantısı, cilt hastalıkları, mide sorunları, vücut ağrıları gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.

Doç. Dr. Esra Somtürk, stresin ağız hijyeni ve diş sağlığı doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Stresin birçok insanı tütün veya alkol gibi ağız sağlığına tesir eden kötü veya olumsuz alışkanlıklara yönlendirebileceğini belirten Dr. Somtürk, tütün ve alkolün risk faktörleri, periodontal hastalığın oluşumunu etkileyebileceğini söyledi. 

Dr. Somtürk, insanların stresli olduğu dönemlerde kortizol hormonunun yükseldiğini ve bunun da periodontal hastalığa neden olabileceğine işaret etti.

Stres, ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir

Stresin, ağızda aft oluşumu, bruksizm (diş sıkma), ağız kuruluğu, diş eti hastalığı, ağız kokusu, prekanseröz lezyonlar gibi birçok ağız ve diş hastalığına sebebiyet verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Somtürk, ağızdaki aft oluşumunun virüsler, bakteriler ve bağışıklık sistemindeki bazı eksikliklerin tetiklediğini ve ağızda küçük yaralar şeklinde ortaya çıktığını söylüyor. 

Dr. Esra Somtürk, “Klinik olarak; baş ve kulak ağrısı, çiğneme esnasında eklem bölgelerinden gelen ses ve aşırı diş sıkmanın sonucunda, diş yüzeylerinde aşınma ve diş kırıklarının meydana gelir. Bütün bu problemlerin altına inildiğinde stres faktörü tespit edilmiştir” dedi. 

Stresin, ağızdaki tükürük akışı düzeyini etkileyebildiğini söyleyen Somtürk,  ciddi anlamda kronik stresli bireylerde ağız kuruluğunun oluştuğunu ifade etti. Dr. Somtürk, "Buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engelleyen koruyucu tabakanın oluşmaz ve sonucunda yoğun diş çürükleri meydana gelir” dedi.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0