C vitamini nelerde var? İşte, C vitamini deposu besinler...

Soğukların, bünyelerin en zayıf anlarının ve hastalıkların kol gezdiği soğuk havalar geldi çattı. Hastalıklardan korunmak için yapmamız gereken ise, C vitaminine yüklenmek. Peki, C vitamini nelerde vardır? C vitamini hangi besinlerde bulunur? İşte, C vitamini yönünden zengin olan 11 gıda...

C vitamini nelerde var? İşte, C vitamini deposu besinler...
C vitamini nelerde var? İşte, C vitamini deposu besinler...
GİRİŞ 28.10.2020 08:46 GÜNCELLEME 28.10.2020 08:46
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

C vitamini vücudumuzun birçok ihtiyacını karşılayan ve hastalıklardan koruyan temel bir araçtır. Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için C vitamine ihtiyacımız vardır ve bunu besin yoluyla alabilmemiz mümkündür. C vitamini, suda çözünen vitaminlerden olduğu için vücut tarafından depolanamaz. Fazlası ter ve idrar yolu ile vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir. Peki, hangi besinleri ne kadar tüketmemiz gerekiyor? Hangi besinler de C vitamini vardır?

C Vitamini Yönünden En Zengin 10 Gıda!

PORTAKAL:

c vitamini kaynağı

C vitamini denildiğinde akla ilk gelen meyve portakaldır. Bir adet portakal tüketimi günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılayabilir. Portakalın 100 gramı 45 mg (%75), yaklaşık 140 gramlık orta boy bir portakal 63,4 mg (%106) C vitamini içeriyor.

GREYFURT:

GREYFURT

Diğer narenciyeler gibi yüksek miktarda C vitamini içeren greyfurt (1 adet) günlük C vitamini ihtiyacının tamamına yakınını karşılar. Bir Greyfurtta yaklaşık olarak 80 mg C vitamini vardır.

KİVİ:

C VİTAMİNİ KİVİ

Bir adet orta boy kivi günlük C vitamini ihtiyacının %140’ını karşılamaktadır. Ayrıca besin lifi, E vitamini, potasyum, bakır ve K vitamini bakımından zengin olan kivinin 100 gramında 92,7 mg (%155), yaklaşık 76 gramlık 1 orta boy kivide 70,5 mg (%117) C vitamini mevcut.

MAYDANOZ:

MAYDANOZ C VİTAMİNİ

Maydanoz C, E vitamini, B grubu vitaminlerden folik asit, A vitamininin öncüsü karotenoidlerden çok zengindir. 100 g maydanoz 133 mg (222%), yaklaşık 4 gramlık 1 çorba kaşığı ise 5 mg, (%8) C vitamini sağlar.

BİBER:

C VİTAMİNİ BİBER

Yeşil ve kırmızıbiber aynı zamanda A vitamini, K vitamini, magnezyum, fosfor, B6 vitamini, potasyum, bakır ve manganez bakımından zengindir. 100 gram yeşil veya kırmızı acı biber yaklaşık 240 mg C vitamini içerir bu da günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katıdır. 1 adet orta boy yeşilbiber (yaklaşık 45 gram) günlük önerilen miktarda C vitamininin tamamını karşılamaya yeter.

ÇİLEK:

C VİTAMİNİ ÇİLEK

1 adet orta boy çilek (yaklaşık 7 gr) günlük C vitamini ihtiyacının %7’sini karşılar. 100 gramında 58,8 mg (%98), 1 dolu kasede (yaklaşık 144 g) 84,7 mg (%141) C vitamini var. Çilek ayrıca potasyum, besin lifi, manganez ve folat için çok iyi bir kaynaktır.

LİMON:

LİMON C VİTAMİNİ

Limon C vitamininden çok zengindir. Detoks etkisi yaratır ve içerdiği zengin C vitamini sayesinde ile yağ yakımını hızlandırır. 100 g limon 53 mg (%88), yaklaşık 58 gramlık bir limon 30,7 mg (%51) C vitamini içermektedir.

ANANAS:

ANANAS C VİTAMİNİ

C vitamini bakımından çok zengin olan ananas günlük c vitamini ihtiyacımızın %80’ini karşılamaktadır. 100 gram ananas 47,8 mg (%80), yaklaşık 165 gramlık 1 kasesi ise 78,9 mg (%131) C vitamini içermektedir.

KARA LAHANA:

KARALAHANA C VİTAMİNİ

Karalahana C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamini ile birlikte A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini de bol miktarda içerir. 100 g haşlanmış karalahana 41 mg (%68) C vitamini, 130 gramlık 1 kase ise 53,3 mg (%89 ) içerir.

BROKOLİ:

BROKOLİ C VİTAMİNİ

100 gram çiğ brokoli günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katına denk gelen 89 mg C vitamini içerisinde barındırır. Brokolinin vitamin değerini koruması için buharda pişirilmesi veya haşlanacaksa çok fazla kaynar suda bekletilmemesi tavsiye edilmektedir.

KARNABAHAR:

KARNABAHAR C VİTAMİNİ

Çinko, demir, potasyum, fosfor, demir, kalsiyum mineralleri ile folat, B6 vitamini ve K vitamini karnabahar aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır. Küçük boy bir karnabaharda 127,7 mg C vitamini, 5 gr lif ve 5 gr da protein bulunur.

YORUMLAR 16
  • İsmini vermeyen 4 yıl önce Şikayet Et
    Vayy
    Cevapla
  • Korona 4 yıl önce Şikayet Et
    Hep C vitamini kullanın korona virüsünden korunmak için bide çok fazla dışarı çıkmayın :)
    Cevapla
  • İsimVermekİstemey 4 yıl önce Şikayet Et
    A,C,E vitamini korona hastalığına iyi geliyor. MASKE ve ELDİVEN takmayı unutmayın
    Cevapla
  • Ecrin Duru 4 yıl önce Şikayet Et
    Domates e vitamini
    Cevapla
  • Ecrin Duru 4 yıl önce Şikayet Et
    Saçım uzasın diye baktım e ve c vitamini saç uzatıyormuş
    Cevapla
  • Havuç Man 4 yıl önce Şikayet Et
    Uzadı mı?
    Cevapla
  • Gurci 4 yıl önce Şikayet Et
    Uzattimi peki ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
UNRWA Başkanı Lazzarini, İsrail’in yardım ajansını neden kapattırmaya çalıştığını açıkladı
İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası