D vitamini nelerde var? D vitamini içeren besinler!

İnsan sağlığı için hayati vitaminlerden olan D vitamini eksikliğinin en büyük belirtisi halsizlik ve yorgunluk halidir. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir? D vitamini içeren besinler nelerdir? İşte, D vitamini eksikliğine dair tüm detaylar...

D vitamini nedir?

Vücudun ihtiyaçlarını karşılayan en temel kaynak D vitaminidir. D vitamini, fosfor ve kalsiyum emilimine olan katkısıyla oldukça önemli bir vitamindir. Kalsiyum yetersizliği ve kalsiyum fosfor oranındaki dengesizlik, çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir. D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gereklidir.  Güneş ışığının direk cilde teması ile oluşan bir mineraldir. D vitamini, gelişimin yavaşlamaması ve kemik dokusu üretimi açısından oldukça önemlidir.

d vitamini eksikliği

d vitamini eksikliği

Günlük D vitamini ihtiyacı ne kadardır?

Günlük olarak alınması tavsiye edilen D vitamini ihtiyacı;

0-6 aylık bebeklerde 10 mikrogram

7-12 aylık bebeklerde 5 mikrogram

1-3 yaş çocuklarda 15 mikrogram

4-8 yaş çocuklarda 15 mikrogram

9-70 yaş aralığında 15 mikrogram

70 yaş üzerin de olan kişiler için 20 mikrogram

Hamile ve emziren kadınlar da ise 15 mikrogramdır.

 D vitamini hangi besinlerde bulunur?

D vitamini az sayıda gıda da bulunur. Bu sebeple beslenme yolu ile D vitamini eksikliğini tamamlamak oldukça zordur. Kişinin D vitamini ihtiyacı besinler ile ortalama %20 giderilir. D vitamini eksikliğini giderebilmek için gerekli besinlerin dışında güneş ışığı almak da bu eksikliğin giderilmesine etki sağlayacaktır.

d vitamini içeren besinler

d vitamini içeren besinler

İçeriğinde D vitamini bulunan besinler;

*Peynir *Ton balığı *Somon *Uskumru *İstiridye *Balık yağı *Tereyağı *Yumurta *Patates

D vitamini eksikliği belirtileri nedir?

Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Bununla birlikte aşağıdaki belirtilere de rastlanmaktadır;

*Özellikle kış aylarında güneşin kendini fazla göstermemesinden kaynaklanan kemik ağrıları, tüm vücut genelinde hissedilir ve kişiye yorgunluk hissi verir.

*Çok şiddetli olmasa da depresyona sebep olur. Bunun sebebi beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.

*Soğuk algınlığına sebep olur özellikle çocukların sık sık hasta olmalarının sebebi D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. D vitamini eksikliği olan çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor.

*D vitamini eksikliği vücudumuzdaki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir.

*D vitamini eksikliği başın normalden fazla terlemesine sebep olur.

*Bunun yanında kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor.

d vitamini fazlası zarar

d vitamini fazlası zarar

Fazla D vitamini tüketiminin zararları nelerdir?

D vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu orandan fazla alındığı takdirde vücut da bulunan kalsiyumun emilmesine yol açar bununda bazı yan etkileri olabilir;

-Mide bulantısı

-Kusma

-Kabızlık

-İştah kaybı

-Zayıflık ve kilo kaybı

-Akciğer, kalp gibi yumuşak dokularda kalsiyum birikimi

-Zihin karışıklığı

-Böbrek hasarı

-Böbrek taşı oluşumu

D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliği belirtileri...

İLİŞKİLİ HABER

D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliği belirtileri...

BİR YORUM YAPIN 2

bahar 5 yıl önce

D vitamini suütte varmı☺

bahar 5 yıl önce

D vitamini başka nelerde var