Beyaz lahananın faydaları! Kanserden kilo vermeye kadar...

Kış mevsiminin mucize sebzelerinden beyaz lahana lezzeti kadar sağlığımıza yaptığı katkılarla gönülleri fethediyor. Beyaz lahana kalp sağlığından, kansere karşı direnç sağlamaya ve cilt sorunlarının üstesinden gelmesiyle mucize faydalar sağlıyor. İşte, beyaz lahananın bilinmeyen yararları...

Beyaz lahana, brokoli, lahana, karnabahar ve brüksel lahanası gibi sebzeleri içeren brassica veya turpgiller ailesine ait bir sebzedir. Beyaz lahana verimli topraklarda hızlı ve kolay yetişebilmektedir. Asya ve Akdeniz kökenli olduğu bilinmektedir. Ülkemiz de her yerde bulunan bu sebzeyi, her mevsim bulabilmek mümkün hale gelmiştir. Eski toplumlarda bitkisel ilaç olarak kullanılan bu sebze, tıp sektöründe de ciddi bir yeri vardır.

beyaz lahana

beyaz lahana

Beyaz lahana oldukça düşük kalorili bir besindir ve ülkemizde sık sık tüketilmektedir. Lahanayı sağlık açısından bu kadar önemli kılan en belirgin özelliği, içerdiği vitamin ve bileşenlerdir. Lahana, bol miktarda lif, protein, flot, C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.

Beyaz Lahananın besin değerleri

Beyaz lahananın 100 gramında 25kcal kalori vardır. Bu vitamin deposu besinin içerisinde barındırdığı vitamin ve oranları;

beyaz lahana faydaları

beyaz lahana faydaları

Beyaz lahananın faydaları nelerdir?

  • Beyin sağlığını geliştirir;

Lahana sfingolipidler metabolizmasında (beyin hücre zarlarından yüksek konsantrasyonlarda bulunan lipidler) için gerekli olan K vitaminini içermektedir. Sfingolipidler önemli işlevlere sahiptir. Yaşa bağlı oluşan bilişsel gerileme ve Alzheimer gibi zihinsel hastalıklarla bağlantılı olmasıyla bilinmektedir.

  • Kanser riskine karşı direnç sağlar;

Lahana sebzeler arasında kanserle savaşan bileşikler olan glikozinolitleri içermektedir. Lahana ayrıca anti kanser olan sülforafan, izotiyosiyanatlar ve indol-3-karbinol (I3C) açısından da zengindir. Yapılan çalışmalarda, lahana tüketiminin akciğer, kolon, meme ve serviks kanseri riskini azalttığı görülmüştür.

  • Enfeksiyon oluşumunu önler;

Beyaz lahana yapraklarında kadmiyum bağlayıcı komplekslerinden biri olan glutamin bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşen güçlü bir anti-enflamatuar ajan olarak bilinmektedir. Bu nedenle, beyaz lahana enflamasyon, tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş gibi birçok deri rahatsızlıklarının etkilerini azaltabilmektedir.

beyaz lahana neye iyi gelir

beyaz lahana neye iyi gelir

  • Göz sağlığına iyi gelir;

Beyaz lahana, özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan makula dejenerasyonunu önlemek, katarakt oluşumu gecikmek gibi yeteneklere sahiptir. Lahana beta karoten zengini bir kaynak olduğu için göz sağlığının iyileştirilmesinde benzersizdir. Lahanada bulunan beta karotenlerin diğer anti kanserojen etkilerinden biri de prostat kanseri riskini azaltmasıdır.

  • Zayıflamaya yardımcıdır;

Beyaz lahana kilo vermeye çalışan insanlara sıklıkla önerilen bir gıdadır. Beyaz lahana çok yararlı vitaminler, mineraller ve diğer besinler ile doludur. Diğer yandan, lif içeriğine de sahip olması bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Pişmiş bir fincan lahana sadece 33 kaloridir. Bu nedenle, diyette lahana tüketilmesi popülaritesi de doğruluğunu kazanmış olmaktadır.

  • Karaciğeri korur;

İndol-3-carbinole karaciğer detoksifiyesinde önemli bir rol oynamaktadır. Vücudun detoksifikasyon mekanizmalarını artırmak için yardımcı olmaktadır. Bu detoks durumu aynı zamanda vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, hormonların dengelenmesini ve kimyasallardan kurtulmayı sağlamaktadır. Lahanada bulunan bu maddenin karaciğerin bozulmasını neredeyse %50 oranında azalttığı düşünülmektedir

  • Kalp sağlığını korur;

Beyaz lahana ve diğer lahana türleri de dâhil olmak üzere hepsi kalp sağlığı için son derece yararlı olabilmektedir. Hem kalsiyum hem de potasyum zengini olan lahana verimli kan basıncı düzeylerini düzenlemektedir. İçinde bulunan sodyum miktarı ise kardiyak sistemin sağlığını korumak için en iyilerden biridir.

beyaz lahana

beyaz lahana

  • Sindirim sistemine iyi gelir;

Özellikle beyaz lahana suyu amino grup asit glutamin içermesi nedeniyle sindirim sistemi için son derece faydalıdır. Detoksifikasyon, ülserlerin tedavi edilmesi gibi durumlarda nazikçe bir temizlik yapabilmektedir. Aç karna içilen 100 ml lahana suyu sindirim sistemi için destekçi olmaktadır.

  • Kan basıncını düzenler;

Beyaz lahananın sahip olduğu potasyum sağlıklı kan basıncı düzeylerini korumak için oldukça faydalıdır. Lahana kan damarlarının açık ve akıcı olmasını sağlamaktadır. Böylece, lahana yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için yardımcı olabilmektedir.

  • Güçlü bir antioksidandır;

Lahana antioksidanlar açısından oldukça zengin bir gıda olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, antioksidasyon özelliklerine sahip olan C vitamini açısından da zengindir. Antioksidanlar enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmak, sağlıklı hücrelere zararlı olabilen serbest radikalleri yakalamak için vücudun kapasitesini artırmaktadır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir;

Lahana bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan çeşitli bitkisel besinler açısından zengindir. Bu besin değerleri serbest radikallerin ve toksinlerin zararlı faaliyetlerini azaltabilmektedir.  Ayrıca, karsinojenik ajanların neden olduğu hasardan hücreleri koruyabilmektedir. Lahanada bulunan bileşikler bağışıklık sistemini içindeki hücreleri düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Böylece, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı mücadele edebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

beyaz lahana yararları

beyaz lahana yararları

  • Egzama tedavisinde etkilidir;

Lahana püre halinde cilde uygulandığında cilt döküntüleriyle savaşır. Buna böcek ısırmaları, örümcek sokmalarını da ekleyebiliriz. Bir blander yardımıyla lahanayı püre haline getirmeniz ve elde ettiğiniz püreyi 15 dakika boyunca cildinize uygulamanız yeterlidir.

  • Cilt problemlerini tedavi eder;

Lahana mükemmel cilt iyileştirici özelliklere sahiptir. Lapa olarak kullanıldığında, lahana egzama, sedef hastalığı, akne, döküntüler, böcek sokmaları, bacak ülserleri ve yaralar gibi deri problemleri için etkilidir. Aynı zamanda, artritin tedavisine de yardımcı olmaktadır. Yaprakları ezip etkilenen bölgeye uyguladığınızda hızlı bir şekilde iyileşme sağlanır.

  • Akne ve sivilce oluşumunu engeller;

İçerdiği kükürt sayesinde düzenli tüketildiğinde akne ve sivilceleri önler. Ayrıca lahananın cildi temizleme özelliği de vardır. Bunun için lahanayı kaynattığınız suyu, soğuttuktan sonra yüzünüzü yıkamak için kullanabilirsiniz.

  • Saç bakımlarında kullanılır;

İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde saç bakımında da kullanılır. Beyaz lahana saçların, parlak ve güçlü şekilde uzamasını sağlar.

beyaz lahana maskesi

beyaz lahana maskesi

Beyaz Lahana Maskesi;

Hazılanışı;

  • 1 adet Beyaz Lahana Yaprağı,

  • 1 Çay Bardağı süt,

Lahana yaprağını ince ince kyın. Bir kabın içerisine kıyılmış lahanayı ve sütü koyup, lahanalar yumuşayana kadar pişirin. Hazırlamış olduğunuz karışım soğuyunca, yüzünüze ve boynunuza sürüp, 20 dakika bekletin. Ilık Su ile durulayın.

Beyaz Lahana Maskesi;

Hazılanışı;

  • 1 avuç beyaz lahana

  • 1 yemek kaşığı yulaf unu

  • 1 yumurtanın akı

  • 1 yemek kaşığı susam yağı

Bir kasenin içine tüm malzemeleri alıp, ilk önce kaşıkla karıştırın sonra da blendırdan geçirin. Maskeyi bir fırça yardımıyla yüzünüze sürün. Göz çevrenize sürmemeye dikkat edin. Bu maskeyi kış mevsiminde haftada iki, yaz aylarında ise haftada bir defa uygulayabilirsiniz.

Lahana maskesini sürdükten sonra bir gazlı bezle yüzünüzün üstünü kapatın. Bu şekilde lahana maskesinin etkisini daha çok artırmış olursunuz. Maskeyi 15 dakika yüzünüzde bekletin sonra ılık su ile yıkayıp çıkarın.

Beyaz Lahananın zararları nelerdir?

Lahananın sağlık açısından her hangi bir zararı olduğuna dair bir bilgi yoktur. Bazı sağlık uzmanları guat hastalarının tüketmemesi gerektiğini savunmaktadırlar. Uygun miktarda gıdalarla beraber tüketildiğinde ya da yine uygun miktarda kısa süreli olarak deriye uygulandığında güvenli olarak kabul edilmektedir.

  • Hamile ve emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilir.

  • Diyabet hastalarının kullanmaması gerekir. Beyaz lahana şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerini etkileyebilmektedir.

  • Aynı şekilde ishal sorunu yaşayan kişilerin lahana suyunu geçici olarak tüketmemeleri önerilir.

BİR YORUM YAPIN 1

h doganay 4 yıl önce

teşekurler