Sakın çöpe atmayın! İşte, portakal kabuğunun faydaları

Kış aylarının en sevilen meyvesi portakal içi kadar dışıyla da binbir faydanın anahtarı oluyor. Çöp olduğunu düşündüğümüz portakal kabuğu cilt bakımından soğuk algınlığına kadar birçok faydayı beraberinde getiriyor. İşte, portakal kabuğunun hiç bilmediğimiz faydaları...

Sakın çöpe atmayın! İşte, portakal kabuğunun faydaları
Sakın çöpe atmayın! İşte, portakal kabuğunun faydaları
GİRİŞ 20.12.2017 11:04 GÜNCELLEME 05.02.2020 16:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kış aylarının en sevilen meyvelerinden biridir portakal, hem tadı ile hem de bizlere kattığı vitaminler ile her zaman favori meyvelerdendir. Yalnız portakal tüketiminde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. Portakalın faydalı olduğu kadar kabuğunun da faydaları saymakla bitmez. Portakal tükettiğinizde kabuklarını sakın atmayın. Çünkü portakalın kabuğu portakalın iç kısmından çok daha yoğun ve sağlık için faydalı bileşenlere sahiptir.

Portakal kabuğunu doğrudan tüketmek acı bir tadı olduğundan dolayı zordur. Aslında bu acımsı tat portakal kabuğundaki bileşenler olarak tanımlanabilir. Portakaldan daha yoğun içeriğe sahip olan portakal kabuğu bileşenleri arasında karbonhidrat, lif, protein ve portakal yağı bulunmaktadır. Portakal kabuğunu kolay tüketebilmeniz için farklı yöntemler farklı alternatifler vardır.

Portakal Kabuğunun besin değerleri nelerdir?

Portakal kabuğunun 100 gramında 25 gr karbonhidrat, 11 gr lif, 1.5 gr protein ve 1 gr portakal yağı bulunur. 100 gr portakal kabuğu yaklaşık 100 kaloridir, A, B ve C vitaminlerinden, demir, kalsiyum, çinko, bakır, magnezyum minerallerinden ve tangeritin, nobiletin ve d-limonen gibi fitokimyasal maddelerden çok zengindir.

Portakal Kabuğunun Faydaları nelerdir?

1.Portakal kabuğu cilde faydalıdır;

Cilt lekeleri ve koyu lekeler portakal kabukları ile azaltılabilir. Portakal kabukları cilt tonunu geliştirmeye yardımcı olur. Portakalın içerisinde bulunan C vitamini içeriği, cildinizin esnekliğini korumasına yarar, cildi gerginleştirerek parlaklık, canlılık kazanmasını sağlar, donukluğu önler ve sağlıklı bir parlaklık katar. Hatta cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korur. Ayrıca portakal kabuğu, ciltte bulunan sivilce ve sivilce izlerini kaybetmede doğal bir çözüm olarak bilinir.

Portakal kabuğu özellikle ciltte bulunan enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele eder.

Portakal Kabuğu ile cilt maskesi;

Hazırlanışı;

  • 1 çay kaşığı bal

  • 2 çay kaşığı portakal kabuğu tozu

  • 1 ufak kasede yoğurt

1 çay kaşığı bal ile 2 çay kaşığı portakal kabuğu tozu ve yoğurdu karıştırarak bir maske yapın. Bu maskeyi nazikçe ve dairesel hareketlerle masaj yaparak yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yaklaşık 20 dakika yüzünüzde bekletin ve ardından ılık su ile yıkayıp durulayın. Bu yüz maskesini haftada 2 veya 3 kez kullanın.

Portakal kabuğu tozu hazırlamak için kabukları yaklaşık 3 gün boyunca güneşte kurutun.

portakal kabuğu cilt bakımı

2.Portakal kabuğu yaşlanma belirtilerini azaltır;

Portakal kabuklarındaki güçlü antioksidanlar, serbest radikalleri göndermeye yarar. Bu serbest radikaller cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklık, ince çizgiler ve cilt sarkmalarını teşvik eder. Ayrıca sağlıklı cilt hücrelerine zarar verir. Ayrıca büyük bir cilt toneri olarak sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir.

Portakal kabuğu ile yaşlanma karşıtı maske;

Hazırlanışı;

  • Bal

  • Portakal kabuğu tozu

  • Yulaf ezmesi

Bir maske hazırlamak için yeterli bal ile 1 er yemek kaşığı portakal kabuğu tozu ve yulaf ezmesi tozunu karıştırın. Maskeyi yüzünüze ve boyun bölgesine sürün. Daha sonra, 30 dakika süre ile beklemeye bırakın ve soğuk suyla durulayın. En iyi sonuçlar için bu anti-aging yüz maskesini haftada bir defa kullanın.

3.Portakal kabuğu dişleri beyazlatır;

Taze portakal peelingi dişlerde biriken sarı katmanı azaltabilir. Portakal kabuğu, özellikle sigara lekesini giderir.

Portakal kabuğu ile diş beyazlatıcı maske;

Hazırlanışı;

2 ila 3 dakika süreyle, portakal kabuğunun iç tarafını(beyaz kısmını) dişlerinizin üzerine bastırın ve yavaşça ovalayın. Ardından ağzınızı ılık su ile çalkalayın. Sonuçtan memnun olana kadar yöntemi günde iki defa tekrar edin.

Alternatif olarak, biraz portakal kabuğu tozu ve biraz suyu karıştırarak bir macun hazırlayın hazırlayın. Diş fırçanızın üzerine bir miktar dökün ve dişlerinizi fırçalayın. Yöntemi bir kaç hafta boyunca günde iki kez tekrarlayın.

portakal kabuğu diş beyazlatma

4.Kötü kolestrolü düşürür;

Portakal kabuğu kalp hastalığı ve kalp krizi de dahil olmak üzere kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Vücutta ki düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL veya “kötü” kolesterol) azaltmaya yardımcı olabilir. Kabuklarda ki zengin pektin ve doğal çözünür lif, kolesterolü ve tansiyonu azaltmaya yardımcı olur.

Portakal kabuğunu, günde iki kez çayını yaparak veya yiyecek ve içeceklerinize rendeleyerek tüketebilirsiniz.

5.Portakal kabuğu bağırsak hareketlerini düzenler;

Portakal kabukları sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar. Yüksek diyet lifi sayesinde kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Portakal kabuğu hazımsızlık, gaz, bağırsak sendromu, şişkinlik ve mide ekşimesi dahil olmak üzere çeşitli sindirim bozukluklarını tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca, portakal kabuğundaki pektin, kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin büyümesi için faydalıdır.

Sindirimi geliştirmek için yemek yedikten sonra, bir bardak portakal kabuğu çayı içebilirsiniz.

6.Portakal kabuğu kilo vermenizi hızlandırır;

Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştırır. Portakal kabuğunun içerisinde birçok besin bileşenleri mevcuttur, özellikle C vitamini, bu antioksidan ve vitaminler yağ yakmanıza yardımcı olur. Hızlı kilo vermek için, bu süreçte kahve, çay ve gazlı içecekler yerine portakal kabuğu çayı içmeniz gerekiyor.

Portakal Kabuğu Çayı;

Hazırlanışı;

  • 1 adet portakal kabuğu

  • 1 fincan sıcak su

  • Bal

Birkaç adet portakalın kabuğunu serin, kuru bir yerde kurutun. 1 fincan sıcak suya 1 yemek kaşığı kurutulmuş portakal kabuğu koyun. Ağzını kapatın ve 10 dakika boyunca dinlendirin. Soğumaya bırakın ve içine biraz bal katın. Bu bitki çayından günlük 2 bardak içebilirsiniz.

Portakal kabuklarını kurutmadan önce iyice yıkayın.

portakal kabuğu

7.Soğuk algınlığına karşı korur;

A ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır portakal kabuğu. Bu iki vitamin soğuk algınlığına neden olan mikroplara karşı vücudun korunmasını sağlar.

  1. Portakal kabuğu içerdiği C vitamini sayesinde bünyeyi güçlendirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır.

  2. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

  3. Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir.

  4. Kötü nefes kokusunu giderir.

  5. Portakal Kabuğunda bulunan Tangeretin; antioksidan ve anti-kanser etkileri vardır.

  6. Böbrek taşı oluşumunu engeller ve var olan taşı düşürmeye yardımcıdır.

  7. Kan dolaşımını hızlandırır.

  8. Damar tıkanıklıklarını engeller.

  9. Vücut direncini arttırır.

portakal kabuğu kullanım alanları

Portakal kabuğunun diğer faydaları;

1.Sivrisinek ve karınca gibi haşerelerin evden uzak durmasını sağlar;

Portakal kabuğu narenciye kokusu, karıncaları, sinekleri, sivrisinekleri ve hatta kedileri bile caydırıp geri püskürtür. Böcekler, portakal ve diğer narenciye meyve kabuklarında bolca bulunan limon ve turunçgil kokusunu sevmezler.

Evdeki karıncaların, sineklerin ve diğer haşerelerin yoğun olduğu yerlere biraz portakal kabuğu tozu serpin. Sivrisinek ısırıklarını önlemek için, cildinizi portakal kabukları ile ovun.

Sokak kedilerini evden uzak tutmak için pencere kenarlarına, kapı ve diğer giriş noktalarının etrafına portakal kabukları koyun.

portakal

2.Portakal kabuğu oda parfümü olarak kullanılabilir;

Portakal kabuğunun tatlı, limonsu kokusu harika bir hava spreyi olarak çalışır. Ev ya da ofis de dahil olmak üzere mutfak, banyo, yatak odası ve oturma odasında kullanılabilen bu parfüm ile kötü kokuları maskeleyebilirsiniz.

Hazırlanışı;

  • 2 bardak su

  • 1 avuç taze portakal kabuğu

  • Limon suyu

  • Bir çubuk tarçın

2 bardak suya 1 avuç taze portakal kabuğu, biraz limon suyu ve bir çubuk tarçın koyarak 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından soğumasını bekleyin ve bir sprey şişesine aktarın. Sonrasında gerektiği zaman kullanabilirsiniz. Küçük bir poşet içine biraz portakal kabuğu pudrası koyup evin farklı alanlarına koyarak kötü kokuları maskeleyebilirsiniz. Çöp kutusunun altına biraz kurutulmuş portakal kabuğu koyarak, çöp kokusunun önüne geçebilirsiniz.

3.Bitkiler için iyi bir gübre görevi görür;

Portakal kabukları azot bakımından oldukça zengindir. Portakal kabukları toprağı daha verimli hale getirerek sebze ve meyvelerin daha sağlıklı büyümesini sağlar.

Birkaç adet portakalı, üzerindeki zararlı kimyasalları ve böcek ilaçlarını temizlemek için, iyice yıkayın. Daha hızlı bozulması için parçalar halinde doğrayın. Gübre yığınının içine karıştırın. Gübre hazır olduğunda bahçıvanlık için kullanabilirsiniz.

YORUMLAR 11
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Sirke ile Tarım ilacı ters etki yaptığını duydum.tarım ilacı karbonatlı su ile temizleniyormuş
    Cevapla
  • RENAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet aynen çok doğru
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    ben suyunu büyük bardakta aperol ile karıştırıp içiyorum, kabuğunu da bardağa ekliyorum güzel oluyor bol bol c vitamini.
    Cevapla
  • raziye 4 yıl önce Şikayet Et
    portakal kabugu diş lere iyi gelirmi
    Cevapla
  • SELMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben de kabuğuyla yiyorum. Ama üzerinde yapış yapış bi madde oluyor.Bu sefer sıvı sabunla yıkayıp temizliyorum.Acaba daha mı zararlı?
    Cevapla
  • Zehra 4 yıl önce Şikayet Et
    Sirkeli suya koyun sabunla yikamayin
    Cevapla
  • sena 4 yıl önce Şikayet Et
    ayrıyetten portakal kabuğu çoçuklarda boy uzatıyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...