Hipotiroidi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Tiroid bezinin yeterli çalışmaması sonucunda gelişen klinik tabloya hipotiroidi adı verilir. Hipotiroidi yorgunluk, halsizlik, kilo alma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Peki hipotiroidi neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Vücudumuzun boyun kısmında, erkeklerde adem elması olarak bilinen kıkırdak bölgesinin altında oluşan tiroit bezi,vücuttaki bütün hücreler üzerinde önemli etkiye sahiptir. T3 ve T4 hormonlarını üreten tiroit bezi, bu hormonları depolar ve ihtiyaç anında kan dolaşımına verir. Ancak tiroit bezinin az çalışması hipotiroidi meydana getirir.

HİPOTİROİDİ NEDİR?

Tiroitin az çalışması durumu ‘’hipotiroidi’’ olarak adlandırılmaktadır. Tiroit bezinin yeterince çalışıp çalışmadığı beynin “hipofiz” adı verilen bölümünden salgılanan “TSH hormonu”  değerleri ile belirlenir. TSH, tiroit bezinde hormon üreten yapıları uyararak daha fazla üretilip kana karışmasını sağlar. Tiroit bezi normalden az çalıştığında hipofizden TSH’nın kana verilmesi de artar. Gerekli miktarda tiroit hormonu salgılanamadığında hipotiroidi adı verile durum gerçekleşir ve dokulara yeterince tiroit hormonu salgılanamaz, metabolizma da doğal olarak yavaşlar.

hipotiroidi

hipotiroidi

Erken tedavi hipotiroidi tedavisinde oldukça önemli!

Hipotiroidi bebeklerde ve çocuklarda, büyümede ve gelişmede geriliğe neden olabilir. Eğer tedavide geç kalınırsa hipotiroidinin neden olduğu zeka geriliğinin düzelme şansı çok azalır.  Yetişkin bireylerde ise vücutta ve metabolizmada genel bir yavaşlama söz konusu olur. Ancak erişkin bireylerdeki hipotiroidi belirtileri tiroit hormonu tedavisi ile büyük oranda düzelir.

HİPOTİROİDİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipotiroidi belirtileri pek çok farklı hastalık belirtileriyle benzerlik gösterir. Hipotiroidinin belirtileri; halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlüktür. Bazen dermatolojik hastalıklardan kaynaklandığı düşünülen cilt kuruluğu, ciltte kabalaşma, turuncuya dönen renk değişiklikleri de tiroit bezinin az çalışması nedeniyle gelişebilir. Bunlar ile birlikte aşağıdaki belirtilere rastlanılır;

* Halsizlik

* Üşüme titreme

* Ses kısıklığı

* Şişkinlik

* El, yüz ve gözde şişlik

* Ciltte kuruma

* Saçlarda dökülme

* Uyku bozukluğu ve depresyon

* Adet düzensizliği

* Kilo artışı

* Konsantrasyon bozukluğu ve hafıza zayıflığı

* Kansızlık, B12 eksikliği

* Az terleme

hipotiroidi

hipotiroidi

HİPOTİROİDİ NEDEN OLUR?

Hipotiroidinin en büyük nedeni aile bireylerinde tiroit hastalıklarının görülmesidir. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin tiroit bezine karşı antikor üretmesi ve tiroit bezini tahrip etmesi de hipotiroidinin en büyük sebeplerinden biridir. Farklı nedenlerle tiroit bezinin tümünün ya da bir kısmının ameliyatla alınması da kişilerde hipotiroidiye neden olabilir. Hipotiroidinin en çok görüldüğü diğer durumlar ise şöyledir;

*Toksik guatr tedavisini takiben tiroit bezinin tamamına yakınının tahrip olması

* Diyetle iyot alımının çok yetersiz olması,

* Doğuştan tiroit bezinin olmaması,

* Tiroit hormonlarının yapımında doğuştan bozukluklar olması

Tiroit yetmezliği anlamına gelen hipotiroidi en çok şeker hastalarında, kansızlık sorunu yaşayanlarda, 60 yaş üstü kadınlarda, kandaki yağ oranı yüksek kişilerde, adet düzensizliği ve depresyona yatkınlığı olan kişilerde görülür.

HİPOTİROİDİNİN VÜCUDA ZARARLARI NELERDİR?

* Hipotiroidi tedavi edilmediği takdirde böbreğin vücuttaki suyu atması yavaşlar ve ödem meydana gelir. Kullanılan ilaçların ve toksik maddelerin vücuttan atılması da zorlaşabilir.

* Tiroid bezinin az çalışması erkeklerde sperm hareketlerini etkileyerek, kadınlarda ise yumurtalık fonksiyonlarını bozarak çocuk sahibi olmayı zorlaştırır.

* Hipotiroidi mide ve bağırsaklarda emilim bozukluğuna neden olur. B vitaminleri ve demir emilimindeki azalma sebebiyle anemi oluşması hipotiroidi hastalarında sıklıkla görülen bir durumdur.

* Uzun süre devam eden hipotiroidi kalp hızında yavaşlamaya, kalp zarında sıvı toplanmasına ve kalbin pompalama fonksiyonunu ciddi oranda yitirmesine neden olabilir.

* Tiroid bezinin yeteri kadar hormon üretememesi akciğer zarında sıvı birikmesi, solunum güçlüğüne ve karın içinde sıvı toplanması gibi belirtiler de yol açabilir.

* Uzun süreli ve ağır hipotiroidi hastalarının beyinsel fonksiyonlarında yavaşlama, karmaşa,  depresyonu benzeri belirtiler görülebilir.

hipotiroidi

hipotiroidi

HİPOTİROİDİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tiroidin az çalışması durumunda verilen hormon takviyesi ilaçlar tablet şeklinde kullanılmaktadır. Bu tabletler mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Sabah aç karnına, kahvaltıdan en az 30 dakika önce ve tek başına içilmelidir. Bu ilaçların; demir ilaçları, mide ilaçları, kalsiyum tabletleri ile birlikte veya yemekle alınması sonucu bağırsaklardan emilimi bozulur ve etki gösteremezler.

Tiroit ilaçlarının çoğu gebelikte de kullanılabilmektedir. Gebelik öncesi bu ilaçların dozlarının ayarlaması ve bazı durumlarda ilaç değişikliği yapılması gerekebilir. Tiroit hastası anne adaylarının bu dönemde hem gebelik ihtimalinin daha yüksek olması hem de gebeliğin doğuma kadar sağlıklı devam etmesi için endokrinoloji uzmanına başvurmaları faydalı olacaktır. Bebeğin sağlıklı vücut ve zeka gelişimi için gerekli ideal tiroit hormon değerleri, gebelerde gebe olmayanlardan farklıdır. Bu nedenle gebelik boyunca da muayene ve tetkiklerle tiroit ilaçlarının doz ayarının yapılması anne ve bebek için en doğrusudur.

BİR YORUM YAPIN 1

Tşkler 5 yıl önce

Çok doyurucu bilgilendirici

Toplam 1 beğeni