Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nasıl demlenir?

Papatya, İlkbahar aylarında kendini gösteren hoş kokulu ve oldukça sağlıklı olan bir bitkidir. Papatya çok uzun zamanlardan beri modern tıpta da tercih edilen sağlığa çokça faydası dokunan besinlerden biridir. En büyük özelliği olan sakinleştirme etkisinin yanı sıra sindirim, kas ağrıları, uyku düzensizlikleri gibi bir çok hastalığa da devadır. Peki papatya çayı nasıl demlenir?

Papatya, 10-50 cm boylarında, ortaları sarı kenarlarında beyaz taç yaprakları bulunan güzel kokulu, şifalı bir bitkidir. İlkbahar aylarında kendini gösteren papatya hoş kokusu ve güzel görüntüsü ile gönüllere her zaman taht kurmuştur. Papatya çayının kökeni Eski Mısır’a kadar gidiyor. Eski Mısır’da halk güneş tanrısı Ra için düzenlenen törenlerde papatya çayı kullanırmış. Yine bu çağlarda mumyalama ve çeşitli hastalıkların tedavisinde papatyanın kullanıldığı biliniyor. Romalılar döneminde sık olarak tüketilen papatya çayı ayrıca hoş kokusuyla tütsü olarak da kullanılmış.

papatya

papatya

Sağlık açısından da oldukça güçlü bir antioksidan olan papatya, uzun yıllardan beri modern tıpta ilaç olarak kullanılmaktadır.Papatya sinüzite karşı en etkili etken maddelerden birine sahiptir, ayrıca güçlü bir antidepresan etkiside vardır. Özellikle regl dönemlerinde kullanıldığında etkili bir yatıştırıcıdır, yine sağlıklı diş etleri için diş macunu sanayisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca saç rengini açıcı özelliği bulunur ve saç derisindeki kaşıntıya karşı kullanılabilir. Papatyanın içinde bulunan etkin maddeler arasında tanen, flavon glikozitleri ve bisabolol, azülen, terpenler, salisik asitler bulunur. Bu etken maddeler papatya çayının sağlık açısından faydalarının en büyük ispatıdır.

PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR ​​

* Sabah bulantılarını hafifletir
* Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır
* Alerji belirtilerini azaltır
* Stresi azaltır
* Mide kasılmalarını engeller
* Kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar
* Bağırsak sorunlarını giderir
* Bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
* Kasları gevşetir, krampları azaltır
* Bağırsak hareketini arttırır

papatya

papatya

* Diş eti hastalıklarını önler
* Ağız iltihaplarını iyileştirir
* Sakinleştirir
* Karaciğeri çalıştırır
* Adet dönemi kasılmalarını hafifletir
* Sırt ve bel ağrılarını hafifletir
* Bağışıklık sistemini güçlendirir
* Boğaz ağrısını alır
* Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır

kurutulmuş papatya

kurutulmuş papatya

PAPATYA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Papatya çayı hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 3-5 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Daha sonra papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ya da bir kaç damla limon ekleyebilirsiniz. Öğünler arası tüketmeniz tavsiye edilir.

PAPATYA ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

Papatya çayının bilinen pek bir yan etkisi yoktur. Genel ve ortalama metabolizma tiplerine göre yapılan deneylerde herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi papatya çayında da anahtar durum aşırı tüketimlerden kaçınmaktır. Aşırı tüketimlerde istenmeyen yan etkiler meydana gelebilmektedir. Oluşabilecek potansiyel yan etkilerden biri de uyuşukluktur. Bu durum için özellikle araba sürenlerin ve makine operatörlerinin kaçınması gerekmektedir. 

papatya

papatya

* Hamilelerin, emziren annelerin ve çocukların tüketmeleri sakıncalı olduğundan dikkat etmeleri gerekmektedir.
* Tansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan kişilerin doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir.
* Papatya yağı bebek ve çocuklara kesinlikle ağız yoluyla verilmemelidir.
* Papatya çayı ve yağının sinir sitemine büyük etkileri olduğundan epilepsi hastalarına önerilmez.

PAPATYA ÇAYININ DİĞER FAYDALARI

* Bağırsak solucanlarını dökme etkisi olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı papatya atılır, 10 dk. demlendikten sonra içilir. Bu tedaviye sabah akşam olmak üzere 4-6 hafta devam edilir. Son iki üç haftada çaya aynı miktarda sinameki müshil olarak katılır.

* Papatyanın tek başına romatizma tedavisinde etkisi olmasa da içine nane ile beraber zeytinyağına koyularak elde edilen karışım, romatizma ağrısı olan yere yedirerek masaj yapılır. Bitki, kekik, nane, ıhlamurla beraber kaynatılıp içilirse bu içecek de romatizmaya iyi gelir.

* Papatya, arpacık tedavisinde 1 çay bardağı kaynak suya, 1 kahve kaşığı ufalanmış çiçeği konularak fayda sağlanabilir. 15 dakika bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya, küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne konur. Pamuk, soğudukça yenisi ile değiştirilir. Göz çapaklanması için ise bu su ile gözler silinir.

* Bağırsak gazları, hazımsızlık ve idrar söktürücü etkileride olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 3 çay kaşığı bitki fincana konur ve üzerine kaynar su dökülür, üzeri kapanarak 5-10 dk. demlenir. Yudum yudum içilmesi önerilir.

BİR YORUM YAPIN 0