Ertesi gün hapı nedir? Zararları var mıdır?

Doğum kontrol haplarından biri olan ertesi gün hapının çok sık kullanıldığında vücut sağlığını olumsuz yönde etkilediğini biliyor muydunuz? İşte ertesi gün hapına dair bilmeniz gereken her şey...

Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan ‘ertesi gün hapı’ yüksek miktarda progesteron hormonu içerir. Bu hap yumurtanın rahimde tutunmasını ve döllenmesini engeller.

Yapılan araştırmalarda ertesi gün hapının yüzde 75 oranla, gebeliği engellediği ortaya çıkmıştır. Fakat bu hap, devamlı kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi değildir. Ertesi gün hapı alındıktan sonra tekrar korunmasız bir cinsel ilişki yaşanırsa, hamile kalma olasılığı artar. Devamlı ve sık kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ertesi gün hapının zararı var mıdır?

Yüksek miktarda progesteron hormonu içeren ertesi gün hapı, adet düzensizliğine ve adet sırasında akan kan miktarının değişmesine neden olabilir.

Ertesi gün hapından dolayı adet düzensizliği yaşayan kadınlar; aşırı kilo alma ya da kilo kaybı, rahimde ciddi rahatsızlıklar ve vücudun fizyolojik yapısının bozulması gibi sorunlarla karşılaşabilir. Ayrıca depresyon, baş ağrısı, sinir sisteminde kasılmalar ve kanda yaşanan düzensizlik nedeniyle ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalık meydana gelmektedir.

Ertesi gün hapının yan etkileri vücutta; halsizlik, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerle kendini gösterir.

NOT: Bu hapı kullanmadan önce mutlaka uzman bir jinekoloğa danışılması gerekir.

Karın ağrılarını geçiren doğal yöntemler

İLİŞKİLİ HABER

Karın ağrılarını geçiren doğal yöntemler
Spiral taktırmak zararlı mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Spiral taktırmak zararlı mıdır?
Göz temizliği nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Göz temizliği nasıl yapılır?
Canan Karatay'dan ezber bozan açıklama

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan ezber bozan açıklama

BİR YORUM YAPIN 0