Mangal kansere neden olur mu? Sağlıklı mangal yapmanın yolları neledir?

Kültürümüzün bir parçası olan mangalın aslında doğru şekillerde yapılmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu biliyor muydunuz? Peki sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir? Mangal kansere neden olur mu? Sizler için yaz aylarının en keyifli aktivitesi olan mangalı sağlıklı yapmanın yollarını araştırdık. Haberin detayında mangala dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

Uzmanlar, bahar aylarıyla beraber başlayan piknik sezonunun vazgeçilmezi olan mangal etkinliğinde yapılan hataların insan sağlığını olumsuz etkilediği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kömür, kanserojen maddeler içermektedir. Bu kanser yapıcı maddelerin, ateş ve duman ile birlikte, ızgaradaki yiyeceklere bulaşma ihtimali vardır. Fakat, kömür ateşinin kor şeklinde olması kanser riskini azaltır. Mangal yaparken önlem alınmadığında uzmanlar; kanser, bağışıklık sisteminde sorunlar, solunum yolu hastalıkları, vücuttaki sıvı oranın azalması ve kısırlık gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini vurguluyor.

mangal kansere neden olur mu

mangal kansere neden olur mu

MANGAL KANSERE NEDEN OLUR MU?

Yapılan araştırmalarda yüksek ateşte pişen besinler kansere neden olur. Polisiklik aromatik hidrokarbon kömürün ateşlenmesi ile ortaya çıkar. Bu madde pişen ete ya da sebzelere ateş yolu ile geçer. Ayrıca birden pişen et ya da sebzelerin içi çiğ kalır. Bu da et yiyen bakteri yani nekrotizan fasiit olarak adlandırılan virüsün ortaya çıkmasına neden olur. Yarı pişmiş sebzeler ise vitamin ve mineralleri kaybeder. Vücut sağlığını ciddi etkileyen bu iki durum hücrelerin mutasyona uğramasına sebebiyet verir. 

sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir

sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir

SAĞLIKLI MANGAL YAPMANIN YOLLARI NELERDİR?

- Yüksek ateşte et pişirilmemelidir. Bu pişirme yöntemiyle etin içi pişmez ve bu da çiğ et yemenize neden olur. Ayrıca et yüksek ateşe atıldığında kanser riskine neden olan maddelerin ete bulaşma ihtimali artar. En ideal et pişirme yöntemi, kısık ateşte yavaş yavaş pişirmektir.

- Etin ya da sebzenin pişeceği ızgarayı önceden yağlanması gerekir. Böylece et ve sebzeler yapışmadan kolayca pişer. 

et nasıl pişirilir

et nasıl pişirilir

- Pişirilmek istenen etler daha küçük ya da daha ince kesilmelidir. Aksi halde etin içi pişmez ve et yiyen bakterinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu bakteride ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

- Mangal ateşini dezenfekte etmenin en iyi yolu soğandır. Mangal yaparken en önemli püf noktası mangalın temiz olmasıdır. Mangalı yaparken odun ateş kullanmak daha faydalıdır. Ateş kor olmadan önce et ızgaraya koyulmamalıdır.

ızgarada et yapma

ızgarada et yapma

- Bir diğer dikkate alınması gereken durum, pişmiş etin temiz bir kaba koyulmasıdır. Pişmiş et ve pişmemiş etin aynı kapta olması pişmiş etteki bakterilerin pişmemiş ete geçmesine ve eti tüketen kişinin zehirlenmesine neden olur.

- Genelde mangal yapan insanlar yağlı et seçer. Fakat bu durum mide kanseri riskini arttırır. Etten damlayan yağ ateşe düştüğünde kanser toksinlerine dönüşür. Tavuk mangalında bile tavuğun derisi alınarak ızgaraya koyulmalıdır.

BİR YORUM YAPIN 7

Akademik 5 yıl önce

Mangal yapılmasın denmiyor. Esas olarak her şeyde olduğu gibi burada da işin kuralına göre yapılmasına dikkat çekiliyor. Aksi takdirde risk ortaya çıkabilmektedir. Metin içinde pişmiş etten pişmemiş ete bakteri geçtiği ifade edilmektedir ki bu durum tam tersidir. Yani pişmemiş gıdalardan mikrobiyel bulaşma olur. Kural olarak pişmiş ve pişmemiş gıdaların bağımsız muamelesi esastır.

Toplam 2 beğeni

musab 5 yıl önce

uzmanlar et yiyenleri uyarsın et yemedigimiz için sıkıntı yok

Toplam 3 beğeni

Terazi 5 yıl önce

insanoğlu binlerce yıldır eti közde korda ateşte pişiriyor, gele gele son 50 yılda kanser patladı... ne alaka şimdi

Toplam 6 beğeni

kemal 5 yıl önce

Yemeğin et pahalı kanser yapıyormuş.Espiriye bak Kimin mangal keyfi kaldı Çabuk unutuyoruz Şehitleremizi açılarımızı geçim sıkıntısını kansermiş yemedin değil dertden ne gelirse Türkiyenen dertleri bittimi.Mangal keyfi onu yapanların duzuda kuru açısıda kurudur.

Toplam 3 beğeni

ama 5 yıl önce

Ben var senin türkçeye hayran olmakmıştır

Toplam 8 Beğeni

ruhi 5 yıl önce

Bunları bilmeyen yoktur herhalde

Yorumların Tümünü Okuyun