Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz suyu içerseniz....

İçerdiği sıvı miktarı bakımında doğada bulunan en güçlü besindir. Karpuz vücudun sıvı oranını fazlasıyla karşılamakta oldukça etkilidir. Sadece sıvı bakımından değil aynı zamanda karpuzun vücuda daha birçok faydası bulunmaktadır. Peki karpuzun faydaları nelerdir? Yapılan araştırmalara göre karpuz suyu kısa zamanda sindirimi düzenleyerek toksinleri idrar yolu ile atar.

Karpuz içerdiği farklı minareller ve vitaminler sayesinde saçtan tırnağa kadar insan vücudunun birçok bölgesine fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda yüzde 92'si sudan olduğu için serinletici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Özellikle sıcak havalarda tüketilen karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Kabakgiller ailesine ait olan karpuz bir bitkinin meyveye dönüşmesi ile ortaya çıkar. Yerde olgunlaşan karpuz dilimize Farsçadan geçti. Susuz tarım yönteminde kökleri her en kadar az salsa da sulu tarımdan daha iyi ürün elde edilir. Yağ ve kolesterol bakımından sıfır içeriğe sahipken şeker bakımından oldukça zengindir. Dünyada domatesten sonra sonra en çok üretilen besindir. Ülkemizde en iyi karpuz Diyarbakır'da yetiştirilir. Kabukları hayvanlara yem olarak verilir. Çekirdekleri her ne kadar bazı yörelerde atılsa da aslında kuruyemiş olarak yapılan yörelerde vardır. Kapuz kalp ve cilt sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır. Uzmanlar özellikle Ramazan ayında sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında karpuzu sayıyor. Karpuz vücudun hem sıvı ihtiyacını hem de lif ihtiyacını karşılar. Bir dilim karpuz bile bu fayda için yeterlidir. 

KARPUZ SUYU NE İŞE YARAR?

 

karpuz

karpuz

KARPUZUN İÇİ BÖYLE GÖRÜNÜYORSA SAKIN TÜKETMEYİN!

Yaz aylarında serinlemek için en çok tercih edilen karpuzun iyisi ve kötüsünü iyi bilmek gerekir. Yapılan araştırmalarda ve uzmanların uyarılarına göre karpuzun içerisindeki çatlaklar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Meyve ve sebzelerin daha hızlı olgunlaşması için enjekte edilen forchlorfenuron maddesi bazı ülkelerde onaylanmıştır. Ancak bu madde o kadarda masum değildir. Vücuda girdiği takdirde hücrelerin deformasyona uğramasına neden olur. Bu da kanser hastalıklarını tetikler. Büyüme hormonu olarak da bilinen madde karpuza enjekte edildiğinde hızlı büyümeye ve karpuz içerisinde çatlamalara neden olur. Gözle görülür bu durum aynı zamanda karpuzun kokusu ve tadını da bozar. Yayvan bir tadı olan karpuz, karpuzun şekerli kokusunu yok eder. Ayrıca hızlı büyüyen ve bu maddeyi içinde barındırdığını karpuzu anlamak içinde normal karpuza göre daha kuru olur. 

çatlak olan karpuza dikkat!

çatlak olan karpuza dikkat!

KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

  • - A vitamini deposu olan karpuz, gözlerin retina pigmentleri üretmesine yardımcı olur. Aynı zamanda beta karoten bakımından da zengin olan karpuz, gece körlüğüne yakalanma oranını azaltır.
  • - Kapruz, C vitamini bakımından da zengin bir meyvedir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanserli hücrelere karşı korur. Yapılan bazı araştırmalarda karpuz içerdiği laykopen maddesi, sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. 
  • - Potasyum bakımından zengin olan karpuz, sinir sisteminin dokularını güçlendirir. Aynı zamanda kas ağrılarına ve uykusuzluk problemlerine doğal bir besin kaynağıdır. 

karpuzun faydaları

karpuzun faydaları

  • - İdrarda oluşan enfeksiyonları önler. Su oranı yüksek olduğundan böbreklerin daha iyi çalışmasına destek olur. Vücudun su ihtiyacını gideren karpuz, karaciğer ve ciltte yağ bezlerinin oluşmasını engeller.
  • - Uzmanlar, sıcak havalarda 4-5 dilim karpuz tüketmenin ani beyin kanamalarına ve kalp sorunlarına iyi geldiğini vurguluyorlar. Ayrıca kan seviyesini düzenleyerek inme ve felç risklerini de azaltır.
  • - Karpuz bol miktarda B6 vitamini içerir. Bu vitamin beyinde bulunan serotinin hormonunu üretirimini sağlar. Böylece karpuz yiyen kişinin depresyona girme ihtimalini düşürür.

karpuzun cilde faydaları

karpuzun cilde faydaları

  • - Kalbin daha sağlıklı çalışması için potasyuma ihtiyaç duyar. Ancak sıcak havalarda vücut potasyum oranını daha fazla düşürür. Karpuz potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Bu yüzden sıcak havalarda karpuz tüketerek vücudun ihtiyacı olan sıvı dışında potasyum oranını da giderir. 
  • - Yazın kilo vermek isteyenler için de ideal bir besin olan karpuz, yüksek lif sayesinde uzun süre tokluk sağlar ayrıca bağırsakların daha rahat çalışmasını destekler. Sindirim problemlerin başında gelen bakteri ve enfeksiyonları temizler.
  • - Özellikle uzmanlar tarafından Ramazan aylarında iftar ve sahurlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Hem uzun süre tokluk hem uzun süre tok tutmanızı sağlar. 

karpuz ve peynir tüketilir mi

karpuz ve peynir tüketilir mi

KARPUZ VE PEYNİR İKİLİSİNE DİKKAT!

Peynir ve karpuz çoğu kişinin vazgeçilmez ikilisidir. Ancak bazı diyetisyen uzmanları aşırı tüketilen peynir ve karpuzun kiloya neden olabileceğini vurguluyor. İki dilim karpuz ve iki dilim peynir tüketimini fazla aşılması önerilmez.

BİR YORUM YAPIN 5

cumali 4 yıl önce

karpuzun karpuzlugumu kaldı onunda genetigiyle oynandı artık kabak tadı veriyor

Toplam 9 beğeni

emin 4 yıl önce

yaz günlerinin mükemmel öğle yemeği karpuz ve beyaz peynir

Toplam 6 beğeni

Genc 4 yıl önce

benım dıkkatımı cekende yıllardır belkı yüz yıllardır yedıgımız yıyecekler bu sıralar zararları var dıye gundemden dusmuyor, artık utanmasalar bıldıklerınızı unutun bızım yazdıklarımızı yiyin dıyecekler.

Toplam 1 beğeni

byrm 4 yıl önce

diyetistendeni dinleyen kim 1000 yıldır peynir karpuz mükemmlel iksir

Toplam 11 beğeni

CEMİL 4 yıl önce

2 dilim karpuz kime yeter bir kişi koca karpuzun ceyregini yada yarısını yiyor

Toplam 12 beğeni