Polikistik over sendromu neden olur? Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

En yaygın görülen kadın hastalıklarından biri olan polikistik over sendromu, kadınların günlük yaşam rutinini olumsuz etkiler. Adet düzensizliğinden kısıra kadar olumsuz birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. Polikistik over sendromu alternatif tıp uzmanlarının özel tarifleriyle evde tedavisi edilebilir. Bunlardan en etkilisi soğan suyudur. Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

Hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkan polikistik over sendromu hastalığı; adet düzensizliği, sivilce, kilo alımı, saç dökülmesi ve aşırı tüylenme gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca yumurtalıklarda nohut büyüklüğünde oluşan kistler, adet süresinde şiddetli kramplara hatta ileri boyutta da kısırlığa neden olabilir. Yumurtalıklara yapışık gelişen kistler; vücutta dengesiz tüylenme ve kilo artışını zemin hazırlar. Bazı kadınlar aşırı sivilcelenme ya da yağ bezeleri şikayetleri ile gittikleri doktordan polikistik over sendromu olduklarını öğrenme olasılığı neredeyse yüzde 70'dir. Erken müdahale edilmediğinde sadece kısırlığa değil aynı zamanda karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, depresyon, anksiyete bozuklukları, hipertansiyon ve uyku apnesi hastalıklarının yaşanmasına yol açabilir.

Polikistik over sendromu hastalığının erken tanısı için kadınlar her yıl düzenli bir şekilde hormon testi yaptırmalıdır. Bu hastalık genellikle ergenlik çağlarında görülür. Ultrasonografi de görülen polikistik over sendromu yumurtalıklara yapışmış birden fazla sıralı kist görülür. Polikistik over sendromu her kadında farklı belirtilerle görülür. Aynı zamanda farklı nedenlerle de ortaya çıkar. Sendrom aslında anne karnında bebeğin yeterince beslenmemesinden kaynaklı ortaya çıkar. 

Hamilelikte kahverengi leke (akıntı) neden olur? Hamilelikte ağrılı lekelenmeİLİŞKİLİ HABERHamilelikte kahverengi leke (akıntı) neden olur? Hamilelikte ağrılı lekelenme

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDEN OLUR?

Yapılan araştırmalarda hastalık, genetik ve çevresel faktörlere bağlı yaşandığı ortaya çıkarıldı. Aynı zamanda aile öyküsünde olanlarda da görülme oranı yüksektir. Sağlıksız beslenme, tiroit bezlerinde bozukluk, kandaki şeker direncindeki dengesizlik gibi durumlar hormonların ya çok fazla ya da çok az çalışmasına neden olur. Cinsiyet hormonlarındaki bu dengesizlik vücudun fonksiyonlarını bozar. İlerleyen bu durum yumurtalıklara kadar zarar verir. Hücrelerin mutasyona uğraması ve kistlere meyilli olması polistil over sendromuna zemin hazırlar. Bunun dışında vücudun bazı kimyasallara maruz kalması ve düzenli toksin atıcı besinler tüketilmemesi de hormonları dengesizleştirir bu da  polikistik over sendromuna neden olur. 

polikistik over sendromu kısırlığa neden olabilir

polikistik over sendromu kısırlığa neden olabilir

POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

  •  Adet kanamasında artış ya da azalma, günlerin bozulması
     
  • Dengesiz kilo alımı
     
  • Ciltte dengesiz aşırı tüylenme
     
  • Adet döngüleri arasında ara kan görülme
     
  • Çocuk sahibi olmada zorlanma
     
  • Aşırı saç dökülmesi
     
  • Sesin kalınşama
     
  • Cilt yüzeyinde belirsiz sivilcelenme ve lekeler
     
  • Göğüs uçlarında hassasiyet ve ağrı

Yerleşme kanaması ağrılı olur mu? Kanamadan ne zaman sonra hamile kalınır?İLİŞKİLİ HABERYerleşme kanaması ağrılı olur mu? Kanamadan ne zaman sonra hamile kalınır?

POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın tedavisi için birden fazla uzmana görünmekte fayda var. Tek bir nedenden dolayı ortaya çıkmamasından dolayı hastanın doktorlara görünmesi gerekir. Hormon, kan ve idrar testinin yanı sıra ultrasondan rahim içi kontrol edilir. Kistlerin adet dönemden vücuttan atılması ve daha sonra tekrar oluşmasını gözlemleyen uzman bu oluşumu durdurmak için bazı ile tedavileri uygular. Ancak tek bir uzman kontrolünde olmayan hastalık iyi tetkiklerden geçirilmesi gerekir. 

soğan suyu polikistik over sendromuna iyi gelir

soğan suyu polikistik over sendromuna iyi gelir

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNA İYİ GELEN DOĞAL YOLLAR!

- İbrahim Saraçoğlu, polikistik over sendromu için en doğal kürün soğan kabuğu olduğunu vurguluyor. Güçlü bir antioksidan etkiye sahip soğan kürünün adet döneminden bir veya iki gün sonra başlanılıp 15 gün boyunca her sabah aç karna tüketilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca, mor, beyaz ve kırmızı olan kabuklu soğanların değil günlük kullanılan kahverengi sarı arasında rengi olan soğanların tercih edilmesini belirtiyor. Saraçoğlu, soğanları bir gece önceden sirkeli suda bekletip sabah taze taze klorsuz suda kaynatıp bir bardak içilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Soğan kabuğu kökü ve içi ile beraber kaynatılması gerekiyor. 

- Hormon dengesizliği vücutta eksik olan vitamin ve minerallerden kaynaklanır. Bunun için eczanelerden ek takviye hapları almak yerine; mantar, tavuk, inek sütü ve bazı bitki çayları tüketerek hormon dengesizliği sorunu çözülebilir. Ayrıca bol lifli meyveler, saf yağlar ve proteini bol besinler tüketilmesinde de fayda vardır.

- Aşırı spor yapmakta hormon dengesini bozar. Bunun yerine tempolu yürüyüşler ve nefes egzersizleri hormon dengesizliğine daha iyi gelen aktivitelerdir. Ayrıca epsom tuzu banyosu ve masaj gibi etkinliklerde hormon düzeyini olumlu yönde etkiler.

- Kullanılan bazı kozmetik ve işlenmiş gıda ürünleri de hormonal dengesizliğe neden olur. İçeriğinde doğal maddeler ve yağların bulunduğu ürünler kullanılması daha sağlıklıdır.

BİR YORUM YAPIN 0