Suyun faydaları nelerdir? Çok su içmek zararlı mıdır? Su zehirlenmesi nedir?

Yaşamın temel kaynaklarından biri olan su insan vücudunun 2'de 3'ünü oluşturur. Tüm organların işleyişini etkileyen su olmadan yaşam sürdürmek imkansızdır. Neredeyse tüm hastalıkları engelleyen su hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki suyun faydaları nelerdir? Çok su içmek zararlı mıdır? Su zehirlenmesi nedir? Merak edilen tüm soruların yanıtı haberin detayında:

Vücudun daha sağlıklı olması için su tüketmesi gerekir. Uzmanlar gün içerisinde ortalama 3 litre su tüketilmesi gerektiğini tavsiye eder. Ancak bunun 2 - 2,5 litresi saf su geri kalanı ise diğer besinler aracılığı ile alması gerekir. Su oksijen ve hidrojen maddelerde oluşur. Özellikle sinir hücrelerinin rahat taşınması için vücudun bu iki maddeye ihtiyaç duyar. Su sadece sinir sistemi için değil sindirim ve kemik sistemleri içinde oldukça faydalıdır. Suyun faydası olduğu kadar zararı da vardır. Çok tüketildiğinde vücutta ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Nasıl böbreklere fayda sağlıyorsa aşırısı da böbrekleri bitiriyor. Böbrek üstü bezleri aşırı çalıştığında sık idrara neden olur. Bu da vücuda giren besinlerin enzimlendemeden direk idrar ya da dışkı ile atılmasına sebebiyet verir. Bunun yanı sıra son aylarda artan virüs ve bakterilerin etkilerini azaltmak için uzmanlar bol bol su tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca şuan dünya gündeminde olan ve hemen hemen herkesin yakalandığı koronavirüsünde testleri pozitif olanlarında tavsiyelerinden ilki su içmek oldu.

su içmek vücuda girmiş virüs ve bakterilerin hızla temizlenmesini sağlar

su içmek vücuda girmiş virüs ve bakterilerin hızla temizlenmesini sağlar

SUYUN FAYDALARI NELERDİR?

- Vücut içindeki hücreleri taşıma görevi olan su özellikle oksijenin kan aracılığıyla yayılmasını destekler.

- Tükürük bezlerinin fonksiyonlarını artırarak besinlerin mide ve bağırsaklarda enzimlenmesini kolaylaştırır. 

- Kan basıncını dengelediğinden vücut ısısını korur. 

- Bağışıklık sistemindeki proteinleri artırarak virüs ve bakterilere karşı vücudu güçlendirir. 

- Hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağlar. Bu yüzden yaşlanmayı geciktirir.

- Su vücuttaki yağ yakımını hızlandıran en güçlü besindir. 

- Böbrek üstü bezlerin daha hızlı çalışmasını sağlayarak vücudun iltihap biriktirmesini önler.

- Kas ve kemiklerdeki asidik oranı azaltarak iskeletin daha iyi çalışmasını sağlar.

böbrek üstü bezlerin daha hızlı çalışmasını destekler

böbrek üstü bezlerin daha hızlı çalışmasını destekler

SU ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Kandaki su oranın sodyum oranından fazla olması durumunda su zehirlenmesi ortaya çıkar. Uzmanlar su zehirlenmesinin hemen tedavi edilmesi gerektiğini aksi halde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini vurguluyorlar. Aşırı su tüketme isteğine, psikolojide polidipsi hastalığı denilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, vakaların çoğunda zihinsel rahatsızlıkların olduğu gözlenmiştir. Su zehirlenmesi aşırı su tüketmek dışında, böbrek üstü bezlerinde bulunan antidiüretik hormonun su tutması durumunda da zehirlenme meydana gelir. Diğer bir sebep ise ağrı kesici ilaçlardır. Ağrı kesici ilaçlar kanda bulunan su oranını arttırır. 

aşırı su içmek zehirlenmeye neden olabilir

aşırı su içmek zehirlenmeye neden olabilir

SU ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Diyet yapanların en büyük hatalarından biri çok su tüketmektir. Bu da ter bezlerinin hızlı çalışmasına ve vücudun hızla sıvıyı boşaltmasına neden olur. Diyet sırasında alının besinlerdeki vitamin ve mineraller hızla enzimlenir ve vücutta atılır. Vücut günlük ihtiyacı olan vitaminleri alamadığından enerjisi tükenir. Baş ve kas ağrılarının şiddeti artar.

- Su zehirlenmesinde en sık yaşanan durum ise mide kasılmalarıdır. Bunun akabinde de gelişen kusma ve bulantı hissidir. Bunun nedeni ise midedeki sıvı oranı değiştiğinden asit oranı azalır. Besinler yeterince öğütülmez katı halde kalır. Yemek borusuna kadar ilerler kasılmalarla kusmaya neden olur.

su zehirlenmesi baş dönmesine neden olur

su zehirlenmesi baş dönmesine neden olur

- Aşırı sıvı tüketimi sinir sistemindeki hücrelerin deforme olmasına neden olur. Hızlı bir akış ile ayaktan beyne giden kan zihin bulanıklığına sebebiyet verirken beyinde ödem oluşumuna bile zemin hazırlar.

- Vücutta sıvı oranının artması kanın artmasına da neden olur. Hızlı kan akışı kalbin hızlı atmasına neden olur. Bazı insanlar bu durumları kalp ritim bozukluğu ve panik atak gibi hastalıklarla karıştırdığından buna suyun neden olduğunu bilmezler. Bu yüzden bu tür belirtilerle bir uzmana görünmekte fayda var. 

- Vücudun belirli bölgelerinde ödem oluşur. Bu da kas ve kemik ağrılarının yaşanmasını sağlar. Ayrıca kaslarda kramp yaşanma olasılığı da artar. 

                                Elleri yıkamanın püf noktaları nelerdir? Tam teşekküllü el temizliği nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Elleri yıkamanın püf noktaları nelerdir? Tam teşekküllü el temizliği nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 1

Serkan 3 yıl önce

Benim parkur sınavım olduğu için düzenli antremanlara gidiyorum ve antreman günüm boyunca neredeyse sadece su olarak 3 litre su içiyorum ayran falan saysam 4 litre olur. Ama ciddi anlamda antremanda çok terliyorum su kaybediyorum. Sizce ne yapmalıyım ayrıca bugün ilk defa midem bulandı antremanda kustum sizce neden ? Kötü bir durum varmıdır ? Yada 4 litre su içmem zararlı mı