Çıban neden çıkar ve belirtileri nelerdir? Çıban tedavisinde doğal yöntemler...

Sıklıkla gözde çıkan çıbanın neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Kaç çeşit çıban var? Peki çıban neden çıkar ve belirtileri nelerdir? Çıban tedavisinde doğal yöntemler nelerdir? Kronik bir deri hastalığı olan çıban kıl köklerinin enfeksiyona maruz kalması ile ortaya çıkar. Sizler için yaşam kalitesi düşüren çıktığı yerin sağlığını olumsuz etkileyen çıban hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında çıbana dair her şeyi bulabilirsiniz.

Çıban, ciltteki kılların çıktığı yerlerde biriken bakterilerin oluşturduğu iltihaplı apselere denir. Vücudun çeşitli yerlerinde; göz çıbanı, kan çıbanı ve kör çıbanı olmak üzere üç farklı şekilde görünür. Genellikle kırmızı ve hassas bir görüntüyle ortaya çıkan çıban zamanla sertleşir. Çıban tedavisi, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişmektedir. Ancak küçük ve cerrahi müdahale gerektirmeyen çıbanı doğal yöntemlerle tedavi etmek mümkündür. Sağlıklı insanların derisinde bulunan "staphylococcua aureus" bakterisi kesik ya da yaralarla deri altına yerleşir. Burada beyaz kan hücrelerine karışarak ciddi hücresel bozukluklara neden olur. Zamanla çoğalan bu hücreler derinin şişmesine neden olur. Bu şişlik içi dolu bir iltihap kütlesi oluşturur. 

çıban nedir

çıban nedir

ÇIBAN NEDEN ÇIKAR?

- Vücut ısısı hızlı değişen kişilerde artan terler sonucu,

- Obez kişilerdeki derilerin kat kat oluşu sonrası birbirine zarar vermesi, 

- Savunma mekanizması düşük olan şeker hastalarında,

- Bağışıklık sistemi vitaminsiz ve mineralsiz olan kişilerde,

- Kronik hastalıkları olanlarda görülme olasılığı yüksektir.

KAÇ TÜR ÇIBAN VARDIR?

- Kum sineği denilen hayvanın ısırması sonucu deriye yerleşen "Leishmania" virüsü sonucu çıkan şark çıbanıdır. Bu kum sinekleri genellikle akşam ya da şafak vaktinde çoğalırlar. Yüz, el ve ayaklarda meydana gelir. Paraziti öldürücü keskin ilaçlar önerilir.

- Kara çıbanı ‘Basillus Anthracis’ adlı bakterisinin inek ya da keçi gibi hayvanlardan bulaşarak ortaya çıkar.  Akciğerde, bağırsakta ve deride sağlık sorunlarına neden olabilir. Kabarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. 1-2 gün içinde içi kırmızı kabarcığa dönüşür. Sonra ise ortası siyah renkte olan ağrısız yara olur.

- Şirpençe çıbanı sıklıkla ortaya çıkar. Genellikle göz ve çevresinde oluşur. Çıbanın şiddetine göre tedavisi değişir. Yavuz Sultan Selim'in vefatına neden olan bir rahatsızlıktır. Çabuk çoğalır ve sıçrar. Bağışıklığı zayıflatarak ölüme neden olur. 

kaç çeşit çıban vardır

kaç çeşit çıban vardır

ÇIBANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Nohut büyüklüğünde şiş kızarık bir kitlenin ciltte belirmesi

- Ateşlenmenin ve bölgesel ağrının artması

- Şişliğin renk değiştirmesi

- Üşüme ve titremenin yanı sıra olan bölgeyi kullanılmaz hale getirir.

ÇIBAN TEDAVİSİNDE DOĞAL YÖNTEMLER...

- En etkili yöntemlerden biri sıcak havludur. Bu yöntem aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır. Sıcak su dolu kaseye temiz bir havlu batırıp çıbanın olduğu bölgede 10 dakika bekletiniz. Bu uygulamayı çıban geçene kadar yapabilirsiniz. 

sıcak havlu

sıcak havlu

- Bir diğer yöntem ise epsom tuzu; 5 yemek kaşığı epsom tuzunu ve 2 su bardağı sıcak suyu bir kasenin içinde karıştırınız. Daha sonra temiz bir havlu yardımıyla, 15 dakika aralıklarla çıkan çıbana bu karışımı uygulayabilirsiniz.

epsom tuzu

epsom tuzu

- Çay ağacı yağı da bir diğer etkili yöntemdir. Doğal anti bakteriyel özelliği olan çay ağacı yağını bir bardak ılık su ile karıştırın, ped pamuk yardımıyla çıbanın üzerinde 10 dakika boyunca bekletebilirsiniz.

çay ağacı yağı

çay ağacı yağı

- Anti bakteriyel özelliği sayesinde okaliptüs yağı da çıbana iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Ped pamuk yardımıyla çıbanın çıktığı bölgeye günde 3 defa okaliptüs yağını sürebilirsiniz.

okaliptüs yağı

okaliptüs yağı

- Yarım tatlı kaşığı zerdeçal tozu ile 1 yemek kaşığı hint yağını karıştırınız. Dezenfekte ettiğiniz ellerinizle gözde çıkan çıbana masaj yaparak sürebilir ve ardından gazlı bez ile üzerini sarabilirsiniz. Çıban geçene kadar bu yöntemi uygulamakta fayda vardır.

zerdeçal tozu

zerdeçal tozu

BİR YORUM YAPIN 2

Cidan 2 yıl önce

Ben alnımda çıktı 2 gözüme de vurdu ne yapmaliyim

Sehzade 4 yıl önce

Kan çıbanı neden çıkar bunu neden yazmadiniz

Toplam 4 beğeni