Çikolata kisti nedir? Çikolata kistinin 5 önemli belirtisi...

4 kadından en az birinde görülen çikolata kistinin ne olduğunu biliyor musunuz? Peki çikolata kisti nedir? Çikolata kistinin 5 önemli belirtileri nelerdir? Sizler için çikolata kisti hakkında merak edilenleri araştırdık. Şiddetli adet sancılarına neden olan çikolata kistlerine dair bilinmeyenleri haberin detayında bulabilirsiniz.

Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen 'endometriozis' hastalığı, rahmin içini dolduran doku tabakasına ait hücrelerin rahimin dışına çıkarak oluşturduğu keselere denir. Rahmin dışında bu kistler; alt karın boşluğu, yumurtalık, bağırsak ve mesane gibi organlarda da oluşur. Türkiye'de her 10 kadından 1'inde bu hastalık görülür. Adet sırasında akan kahverengi akıntıdan dolayı çikolata kisti denilen rahatsızlık kısırlığa bile neden olabilir. Vücuttaki kadın hormonlarının dengesizliğinden dolayı ortaya çıkar. Adet döneminde şiddetli kanama ve ağrıya neden olur. Genetik olmayan bu rahatsızlık rahim içinde artan iltihaplanmanın adet zamanında temizlenmesi gereken rahimde kalan zararlı hücrelerin fonksiyonları bozması ile yaşanır. Aynı zamanda bağışıklığı zayıf olan kişilerde de bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Uzmanlar çikolata kistlerinin rahimde oluşan diğer kistlerden ayıran beş farklı belirtisinin olduğunu vurguluyor.

çikolata kisti

çikolata kisti

ÇİKOLATA KİSTİNİN ÖNEMLİ 5 BELİRTİSİ...

- Adet dönemlerinin yoğun kanamalı ve şiddetli kas ağrıları ile geçmesi çikolata kisti hastalığının habercisi olabilir.

- Çikolata kisti hastalığı rahim dokusuna zarar verir ve bu kist yumurtalıklarada yerleşebildiğinden, kısırlığa yol açabilir. 

- Karın içi organlarda da görülme ihtimali olan çikolata kistleri; anüs bölgesinde şiddetli ağrılar, kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklara neden olur.

- Nohut büyüklüğünde dış rahimde oluşan çikolata kistler adet sırasında ağrıların şiddetini artırabilir.

- Alt karın bölgesine yerleşen çikolata kisti, kasık ağrılarına da neden olur. Kasık ağrısı yaşayan kadın çikolata kisti hastalağından şüphelenmediğinden uzun yıllar bu ağrıları çekebilir.

çikolata kisti belirtiler

çikolata kisti belirtiler

ÇİKOLATA KİSTİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Yapışkan bir yapısı olduğundan ultrason sırasında bile fark edilmez. Şikayetler sonrası uzman doktor daha ayrıntılı tetkikler gerçekleştirmesi gerekir. Adet zamanında akan kan oranı ve gelen kanda da yer alan bu kistler bu sırada fark edilmesi daha yüksektir. Yumurtalık ve çevresi ultrasonografide ayrıntılı bir şekilde bakılır. Ancak bu kistler zamanında tedavi edilip kontrol altına alınmadığında kansere bile neden olabilir. Bu yüzden laparoskopi yöntemi ile kesin bir teşhis yapılması gerekir. Buna göre ilaç tedavi yöntemine geçilir. 

BİR YORUM YAPIN 0