Astigmat nedir ve tedavisi var mıdır?

Astigmat net görmeyi engelleyen bir göz hastalığıdır. Peki, astigmatın tedavisi var mıdır? İşte gözde en sık görülen üçüncü hastalık olan, astigmat hakkında bilinmeyen her şeyi sizler için araştırdık...

Astigmat, göz rahatsızlıklarında en sık görülen üçüncü hastalık olarak kabul edilir. Bu hastalık gözde, korneanın dış faktörlerin etkisiyle bozulması ya da doğuştan kusurlu olması sonucu ile ortaya çıkar. 

Gözün cisimleri net görmesi için, korneanın yuvarlak bir şekilde olması gerekir. 90 derecelik açıyla göze gelen ışıklar, eşit şekilde kırılır ve böylece göz baktığı noktayı net görür. Ancak doğuştan kornea yuvarlak değil de, yumurta şeklinde ise göze gelen ışık eşit bir şekilde kırılmaz ve retinaya gelen görüntü bozulur. Astigmat, kornea bozukluğunun yanı sıra, ağır iltihaplanma ya da göz travmasına da bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Astigmat; kirpik dibi iltihabı, göz çevresinde ağrı, bulanık, gölgeli ve çift görme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Astigmatın tedavisi var mıdır?

Astigmatı olan hastalara uzmanlar, genellikle gözlük tedavisi uygular. Kırma kusurunu ortadan kaldıran özel gözlük camlarına hastanın alışması ise oldukça zordur. Astigmatın tam derecesi verildiğinde hastada; baş dönmesi, bulantı hissi, bastığı zemini yamuk veya yüksek görme gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Doktorlar genellikle hastanın bu sürece alışması için, astigmat derecesini düşük verirler.

Astigmatın bir diğer tedavi yöntemi ise kornea nakil ameliyatıdır. Ancak ameliyat olmak için astigmat derecesinin en üst seviyede olması ve hastanın gözlük tedavi yöntemine cevap vermemesi gerekir.

Doğal sürmenin faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Doğal sürmenin faydaları
Anesteziyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

İLİŞKİLİ HABER

Anesteziyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

BİR YORUM YAPIN 0