Sarılmanın faydaları nelerdir? Sarılmak insan psikolojisini nasıl etkiler?

Ruhsal bunalımlar yaşayan kişilerin daha fazla ihtiyaç duyduğu sarılma toplumda evrensel şefkatin sembolüdur. Yapılan araştırmalarda 20 saniyelik samimi bir sarılmanın insanı birden mutlu ettiği ortaya çıkarılmıştır. Duyguları irdeleyen sarılmanın insan sağlığına faydaları olduğunu vurgulayan uzmanların araştırmalarıyla beraber sarılmaya dair merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Peki sarılmanın faydaları nelerdir? Sarılmak insan psikolojini nasıl etkiler? Tüm soruların yanıtı haberin detayında...

Neredeyse insanlık başlangıcıyla aynı geçmişe bağlı olan sarılma aktivite bilim insnaları tarafından araştırılmıştı. Özellikle psikoterapi yöntemlerinde kişiyi sakinleştirmek için uygulanır. Toplumsal kurallarda şefkati temsil eden sarılma, fiziksel bir olgu olarak başlayıp kimyasal tepkimelere davetiye çıkaran etkili bir ilaca döner. Bilimsel araştırmalar, sarılmanın insan sağlığına pek çok faydası olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar, birbirine sarılan kişilerin kendilerini güvende hissettiklerini, bu durumunda insan sağlığına pozitif etkileri olduğunu vurguluyor. Özellikle mutluluk hormonunu etkileyen maddelerin salgılanmasında etkili olan sarılma, kan basıncını dengeleyerek riskli hastalıkların önünü kesmiş olur. Ancak uzmanlar sarılmanın iki kişinin karşılıklı samimi ve içtenlikle yapması sonucunda bu kadar fayda sağlayabileceğini belirtiyor. 

sarılmanın faydaları

sarılmanın faydaları

SARILMANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Oksitosin hormonu vücutta, sarılma anında salgılanmaya başlar. Hormon salgılandığında kişi mutlu hisseder ve sarıldığı kişiye bağlanmaya başlar. Bu durumun yanı sıra salgılanan oksitosin hormonu bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece güçlenen bağışıklık sistemi vücuttaki zararlı bakterilere karşı savaşır.

- Sarılma, acıyı azaltır ve güçlenen bağışıklık sisteminin acı eşiğini arttırır. Örneğin; yakınını kaybeden bir kişi hissettiği acıyı sarılarak atlatabilir. Uzmanlar, özellikle ruhen yıpranan insanlara sarılmanın onları daha çabuk iyileştirilebileceğini belirtiyor.

sarılmanın insan sağlığına olumsuz etkisi

sarılmanın insan sağlığına olumsuz etkisi

- Vücuttaki kan basıncını dengeleyen sarılma eylemi aynı zamanda sinirleri harekete geçirerek beyindeki kan oranını düşürür. Bu durum vücudun sakin bir hal almasını sağlarken, stres, depresyon ve sinirlilik gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

- 2009 yılında ABD'li psikologların yaptığı araştırmada; eşlerin stresli konuşmalar yapmadan önce, 20 saniye birbirlerine sımsıkı sarılmaları istenmiştir. Bu durum sonucunda; sarılan çiftlerin kan basıncı ve kalp atışlarının normalleştiği tespit edilmiştir. Sarılma sonrası vücutta salgılanan oksitosin hormonu, kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.

sarılmak insan psikolojisini nasıl etkiler

sarılmak insan psikolojisini nasıl etkiler

SARILMAK İNSAN PSİKOLOJİSİNİ NASIL ETKİLER?

Günde en fazla dört defa samimi ve içten sarılma kişinin stresini azaltır. Bu durumun yirmi dakika sürmesi bile kişinin kendisini iyi hissetmesine sağlar. Uzmanlar özellikle bu durumun çocuk ve ergenlik dönemlerinde kendine güven duygusunun artığını vurguluyor. Bunun kanıtı olarak da doğan çocuğun annesinin sıcaklığını hissettiği anda susması olduğu gösteriliyor. Ayrıca uzmanlar güçlü bağların sarılmayla başladığını söylüyor. Psikolojideki temel durum güvendir. Kişi kendini ne kadar güvende hissederse o kadar ruhsal olarak da iyi olduğu görülmüştür. 

Tırnak bakımı nasıl yapılır? Hızlı tırnak uzatma yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

Tırnak bakımı nasıl yapılır? Hızlı tırnak uzatma yöntemleri

BİR YORUM YAPIN 1

Mehreba 5 yıl önce

Sarılmak güzel de, sigara içen ve aşırı kokulu birşey yiyen lütfen uzak dursun bana . (Mübarek ramazanda çekemem)

Toplam 1 beğeni