Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kimlerde görülür?

Aşırı derecede artan saç dökülmesiyle beraber saç derisinde yağlı bir tabakanın oluşması saç nezlesine işaret olabilir. Ciddiye alınmadığında farklı hastalıkları da beraberinde getiren saç nezlesi bir deri hastalığıdır. Sadece ıslak saç ya da soğuk havalarda görülmez. Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesinin belirtileri nelerdir ? Saç nezlesi kimlerde görülür?

Saç kökünün kaşınması ve kızarmasına bağlı gelişen saç nezlesi hastalığı şiddetli baş ağrısı ile seyretmektedir. Genellikle duş, havuz ve soğuk algınlığı sonrası yaşanan bu durum erkeklere oranla kadınlarda daha sık yaşanır. Saç derisinin kurutulmaması noktasında da gelişen bu rahatsızlık saç dökülmesine neden olur. Ayrıca saç nezlesine kozmetik ürünler ve saç kökünü deforme edecek kurutma makineleri de sebebiyet verebilir. Ciddi bir sorun olarak başlamayan ancak daha ileri ki dönemlerde tedavi edilmediğinde baş hastalıklarına zemin hazırlar. Tıp dilinde hastalık olarak algılanmazsa da hastalıklara sebep olabilecek bir durum olduğundan kişilerin bu konuda daha dikkatli olmaları konusunda uzmanlar uyarıda bulunurlar. 

  • Saç nezlesi soğuk algınlığına bağlı gelişen bir hastalıktır. 
  • Saç derisinde kabuklanma ve yağ tabakası oluşur.
  • Aşırı saç dökülmesinin yanı sıra düzenli yıkanmasına rağmen çabuk yağlanma görülür.
  • Saç nezlesi saç derisinin soğuk havadan dolayı ya da uzun süreli ıslak kalmasının yanı sıra saç köklerinin zayıflaması ve enfeksiyon kapmasıyla da yaşanır. 

Rapunzel sendromu nedir? Rapunzel sendromu neden olur? Rapunzel sendromu tedavisiİLİŞKİLİ HABERRapunzel sendromu nedir? Rapunzel sendromu neden olur? Rapunzel sendromu tedavisi

SAÇ NEZLESİ NEDEN OLUR?

- Saçların çok sık bağlanması saç diplerinin hava almasını engeller.

- Duş sonrası ya da yağmur sonrası kurulanmayan ve soğuk rüzgara maruz kalan saçların kökleri zamanla gücünü kaybeder ve bu durumda hem saç nezlesine hem de saçın dökülmeye neden olur.

- Islak saça birden sıcak fön tutulması saçın kökünü yakar. Aynı zamanda saç derisinin ani sıcak hava ile karşılaşması hastalığa davetiye çıkarır.

- Sürekli şampuan değiştirmek ve saça kozmetik ürünler uygulamakta, saç nezlesinin nedenlerindendir. 

- Sert şekilde taranan saç deriye zarar verir, böylece hasar almış saç derisi hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır.

ıslak saçlarda görülme ihtimali vardır

ıslak saçlarda görülme ihtimali vardır

SAÇ NEZLESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kafa derisinde kaşınma ile beraber kabuklanma ortaya çıkar. Saçlarda normalinden faza dökülme yaşanır. Sağlıklı gibi görünen anca taranma ya da banyo sırasında avuç içini dolduracak kadar saç dökülmesi görülür. Alın bölgesine kadar inen kızarıklık ve yaralar. Saç derisinde soğukluk ve geçmeyen baş ağrısı. Yıkanmaya ve iyi durulanmaya rağmen saçların hemen yağlanması saç nezlesi belirtilerindendir. 

Saç nezlesi belirtileri

Saç nezlesi belirtileri

SAÇ NEZLESİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Tıp dilinde hastalık olarak adlandırılmayan saç nezlesinin tedavisi bulunmamaktadır. Bu rahatsızlığı engellemek için öncelikle sorunun ne olduğu öğrenilir. Hastalığa neden olan durumlar tespit edilip ortadan kaldırılmasına rağmen, sorun devam ediyorsa bir uzmana görünmekte fayda vardır.

SAÇ NEZLESİNE YAKALANMAMAK İÇİN TAVSİYELER...

Saç nezlesi hastalığına yakalanmamak için ıslak saçla dışarı çıkılmamalıdır. Saç bakımı için doğal yöntemler kullanılmalıdır. Saçların sıkı bağlanılmasından kaçınılmalıdır. Saç şekillendirici jöle ve spreylerin kullanımı azaltılmalıdır.

Muz çiçeğinin faydaları nelerdir? Muz çiçeği nasıl tüketilir?

İLİŞKİLİ HABER

Muz çiçeğinin faydaları nelerdir? Muz çiçeği nasıl tüketilir?
Diyeti bozdum ne yapmalıyım? Bozulan diyet nasıl telafi edilir?

İLİŞKİLİ HABER

Diyeti bozdum ne yapmalıyım? Bozulan diyet nasıl telafi edilir?
Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

BİR YORUM YAPIN 0