D vitamini eksikliğinin yol açtığı durumlar nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur?

Güneş ışınlarının içerdiği D vitamini insan sağlığı için en faydalı vitaminlerden biridir. Uzmanların mutlaka alınması yönünde açıklamalarda bulunduğu D vitamini eksikliği bazı hastalıklara yol açar. Ayrıca bağışıklığın zayıflamasına neden olan D vitamini eksikliği virüslere karşı direnci azaltır. Peki D vitamini eksikliğinin yol açtığı durumlar nelerdir? D vitamini hangi besinlerde bulunur?

Vücut, güneş ışınlarını sentezleyerek D vitaminine dönüştürür. D vitamini, kalsiyumun emilimini arttırarak vücuttaki birçok organın ve sistemin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden, D vitamini eksik kişilerde bazı hastalıkların ortaya çıkma riski daha fazladır. Kalsiferol denilen yağda çözülen D vitamini organların zarlarında depolanır. Genellikle güneş ışınlarından alınan D vitamini bazı besinler aracılığıyla da vücuda alınır. Karaciğer ve böbreklerde sentezlendikten sonra vücuda gerekli alanlara dağılır. Özellikle bebeklerin ve çocukların ihtiyacı olan D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında emilir. Vücutta D vitamini tek başına bir işlev sağlamaz bunun için kalsiyum ve fosfor olması gerekir. En sağlıklı D vitamini güneş ışınları ile alınır. Besinlerden alınan Provitamin şeklinde alınır ve D vitaminine dönüşür. Kemik ve diş gelişimi ve güçlendirilmesinde oldukça fayda sağlar. Az alındığında; Ciddi kemik ve diş hastalıklarına neden olur. Fazlası ise; böbreklerin fazla çalışmasına ve vücudun aşırı su kaybına sebebiyet verir. 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Gün içerisinde sürekli yorgun ve hasta hissedilmesi

- Hastalıklara karşı bağışıklığın dirençsiz olması

- Kemiklerde ve vücut hareketlerinde kuvvetsizlik

- Beyin hücrelerinin zayıflaması ile baş ağrısı, yürümekte zorlanma, vücutta dengesizlik ve uykusuzluk

- Eklem ve kemiklerde şiddetli ağrılar

- Saç dökülmesi ve ciltte kızarıklık ve dökülme

- El ve ayakta üşüme 

- Sürekli hararetli ateşlenme

- Göz altı morluklarında artma ve ciltte erken kırışma

D vitamini eksikliğinin belirtileri

D vitamini eksikliğinin belirtileri

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

- Güneşten yeterince D vitamini alınmadığında ciltte; Çölyak, egzama, mantar ve uçuk gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. 

- D vitamini eksikliği, aynı zamanda kemik büyümesi, kanın geç pıhtılaşması ve bağışıklık sisteminde bazı sağlık sorunlarına neden olur.

- Sinir sisteminde D vitamini eksikliği, zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu durum sinir sistemini hasara uğrattığından dolayı psikolojik rahatsızlıkların yaşanma riski artar.

- D vitamini kandaki şekerin düşmesine neden olur. Bu da şeker hastalığına yol açarken kan basıncındaki ani değişiklikler yüksek tansiyona ve kap rahatsızlıklarına da davetiye çıkarır.

- Hücreleri güçlendiren D vitamini, vücutta eksildiğinde hücrelerin kendilerini yenilemesini engeller. Mutasyona uğrayan hücreler tümöre ve kanser hastalığına neden olur. Yapılan araştırmalara meme kanseri olan kadınların yüzde 40'ında D vitamini eksikliği olduğu görülmüştür.

- D vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Ancak vücutta eksik olan D vitamini; kaslarda güçsüzlük, halsizlik ve gece ani kramplara neden olur. Bazı uzmanlar ise, kanserli hücrelerin vücutta artmasının nedenlerinden birinin de D vitamini eksikliğinden kaynaklı olduğunu belirtiyor.

d vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıklar

d vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıklar

D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

BALIK YAĞI

Omega-3 bakımından zengin olan somon, uskumru ve ton balığı vücudun D vitamini eksikliğini karşılamakta doğada bulunan en güçlü besinlerdir.

balık yağı

balık yağı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt içerdiği yüksek kalsiyum sayesinde vücuda alınan D vitaminini sentezleyerek kemik, kas, diş ve organ dokularında rahatça emilmesini sağlar.

süt ve süt ürünleri

süt ve süt ürünleri

TAHIL ÜRÜNLERİ

D vitamini bakımından en düşük besinlerdir. Ancak vücudun ihtiyacı olan D vitaminin yüzde 20'sini karşılayabilir. Çocukların bol bol tüketilmesi tavsiye edilse de  kilo almaya neden olduğundan 25 yaş ve üzeri kişilerin çok tüketilmesi önerilmez. 

tahıl ürünleri

tahıl ürünleri

ISIRGAN OTU

D vitamini eksikliğini gidermezse de eksikliğin vücutta neden olacağı durumları azaltır. Örneğin kemik ve kaslardaki ürik asidi azaltarak güçlenmelerini destekler. Kan dolaşımını sağlayarak kan basıncının ya da kalp hastalıklarının yaşanmasını önler.

ısırgan otu

ısırgan otu

TAVUK CİĞERİ

Çok fazla kişi tarafından tüketilmese de tavuk ciğeri D vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Tavuk güneşten aldığı D vitaminlerini ciğerde depoladığından uzmanlar tüketilmesini tavsiye eder. Uzmanlar ortalama haftada bir tabak tüketilmesini vurguluyor.

tavuk ciğeri

tavuk ciğeri

MAYDANOZ

Fotosentez sayesinde güneşten aldığı vitamin ve minareleri köklerine kadar içinde barındıran maydanozun metal değmeden kesilip tüketilmesi gerekir. Böylece içeriğindeki tüm vitaminlerden daha sağlıklı yararlanılır.

maydanoz

maydanoz

Evde gözenekler nasıl temizlenir? En kolay gözenek temizleme kürleri

İLİŞKİLİ HABER

Evde gözenekler nasıl temizlenir? En kolay gözenek temizleme kürleri
Çiğ beslenme Raw food diyeti!  Çiğ beslenme zayıflatır mı, çiğ beslenme diyeti nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Çiğ beslenme Raw food diyeti! Çiğ beslenme zayıflatır mı, çiğ beslenme diyeti nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 8

Aynur 4 yıl önce

Bir .buçuk aydır hem yemek listesine uydum hem d3 kalsiyum ictim sonuç.degismedi habire kilo aliyorum 10 günlük 1 odalara bakımdanmış o nedir bilen varmiki

Mehmet 4 yıl önce

En ucuzu maydanoz:)))

zafergülten 4 yıl önce

bu tür haberler,en çok satıcıların işine geliyor,şimdi ha bak tavuk ciğeri ne kadar yararlıymış,millet haberi okuyunca alan çoğalacak kafasıyla basacaklar zammı.kilosu 11-14 tl olan tavuk ciğerinin kilosu olacak 18-20 tl.

Ahmet 4 yıl önce

Marketlerde satılan hangi tavuk ciğerinde D vitamini var acaba ? Olsa olsa gece gündüz altında yaşadığı ampullerden aldığı elektrik vardır. Sevgili uzmanlar.

Toplam 26 beğeni

Amasyalı 4 yıl önce

Tavukların güneş aldığı mı var ki D vitamini üretsin ???

Toplam 27 beğeni

Gaziantep27 4 yıl önce

Cok dogru

Toplam 9 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun