Tırnak batması neden olur ve belirtileri nelerdir? Tırnak batmasına iyi gelen doğal yollar...

Toplumun yüzde 70'inin yaşadığı sağlım sorunlarından biri olan tırnak batması aslında ciddi olmasa da ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Peki tırnak batması neden olur ve belirtileri nelerdir? Tırnak batmasına iyi gelen doğal yollar? Sizler için hem el hem de ayak tırnaklarında yaşanan bu sağlık sorunu hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında tırnak batmasına dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

Tırnağın parmaktaki ete batması durumuna tırnak batması denir. Bu durum sıklıkla ayak baş parmağında meydana gelir. Her ne kadar evde tedavi edilebilen bir sağlık sorunu gibi görünse de ileri boyuttakilere mutlaka cerrahi operasyon gereklidir. Diyabet, damar sertliği ve kan dolaşımında zayıf olan kişilerin tırnak batması sorunu yaşama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca tırnak batması; yanlış tırnak kesme, rahatsız edici ayakkabı ve kalıtsal nedenlere bağlı olarak herhangi bir ayak parmağında meydana gelebilir. Kızarıklık ve ardından şişlik olarak kendini göstermeye başlayan tırnak batması, erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olur. 

tırnak batması neden olur

tırnak batması neden olur

TIRNAK BATMASI NEDEN OLUR?

- Tırnak ve çıktığı bölge arasındaki farklılık

- Küçük ya da dar kalıplı ayakkabılar giymek

- Tırnağı ete kadar kesmek

- Alınan herhangi bir darbe sonrası tırnağın ete batması

- Düzgün yapılmayan tırnak bakımı

- Genetiksel sorunlar gibi belirtiler ayak batmasına neden olur. 

tırnak batması belirtileri

tırnak batması belirtileri

TIRNAK BATMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Batmanın olduğu yerde şiddetli ağrı ve kızarıklık

- Şişme ve buna bağlı gelişen iltihaplı bir sıvının akması

- Ayağı yere basmada zorlanma

- Ağrının tüm vücudu hassaslaşması

- Tırnağın düzensiz çıkması gibi belirtilerle kendini gösterdiği taktirde bir uzmana başvurulmasında fayda var.

TIRNAK BATMASINI ÖNLEMEK İÇİN...

TIRNAK BATMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığa bağlı gelişen tırnak batması için mutlaka bir uzmana görünmekte fayda var. Şiddetli batık durumunda uzman doktor öncelikle çeşitli kremlerle batığın olduğu yerdeki enfeksiyonun şiddeti azaltılmaya çalışılır. Ayrıca ağız yolu ile antibiyotik tedavi da uygulanır. Ameliyat gerekli olan batıklar için ise tırnak köküne turnike yerleştirilir. Özel makas ve çekecek dezenfekte edilir. Batığın olduğu yer uyuşturulur. Tırnak kökünden çekilir. Bu gibi durumlarda çoğu kişide tekrardan tırnak çıkmaz. Ancak çıkınca tamamen yeni bir doku ile çıkar. Ameliyat sonrası mikrop kapmaması için bölge bandajla kapatılır.

tırnak batması tedavi

tırnak batması tedavi

TIRNAK BATMASINA İYİ GELEN DOĞAL YOLLAR

KEKİK SUYU

Kekik, iltihap ve enfeksiyonlarla savaşmada yardımcı olan en iyi tohumlardan biridir. Kaynatılmış suyun içine iki yemek kaşığı kekik koyun, ardından demlenmesini bekleyin. Ilık olan suya ayaklarınızı koyun ve 20 dakika bekleyin bu uygulamayı gün içerisinde 3 defa tekrarlayabilirsiniz.

kekik suyu

kekik suyu

LİMON VE DENİZ TUZU

Antiseptik özelliği sayesinde limon tam bir doğal iltihap söktürücüdür. Aynı zamanda deniz tuzunun da enfeksiyon riskini azaltığı bilinir. Bir araya gelen bu ikili tırnak batmasına birebir fayda sağlayan doğal yöntemdir. Sıkılmış limonun içine deniz tuzunu ekleyin ve içerisine ılık su döküp karıştırın. Ardından ped pamuk yardımıyla tırnak batmasının olduğu bölgeye hazırladığınız karışımı uygulayın.

deniz tuzu ve limon

deniz tuzu ve limon

SOĞAN LAPASI

Birçok hastalığa doğal çözüm olan soğan tırnak batmasına da iyi gelir. Bir bütün soğanı kabuklarıyla beraber kaynatın ardından blendırdan geçirin krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tırnak batmasının olduğu bölgeye sürün ve üzerini gazlı bir bezle bağlayıp 30 dakika bekleyin ardından ılık su ile durulayın.

soğan lapası

soğan lapası

BİR YORUM YAPIN 2

Sultañ 4 yıl önce

Tırnagım çok kötü doktora gittim geçen sene doktor tırnagımı çekti kökünde yine çıktı tırnak yine aynı geçmedi

Toplam 4 beğeni

Meltem 4 yıl önce

Bende de aynısı var ameliyat oldum ama bir sene süreyle tekrar çıktı ve sebebide doktor tırnak yatağında bırakmış ondan yine çıktı buna muhakkak dikkat et kardeşm

Toplam 3 Beğeni