Cilt kanseri (Melanom) nedir? Melanomun belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Yaz aylarında görülme olasılığı yüksek olan melanom ciddi bir cilt kanseri türüdür. Peki cilt kanseri (Melanom) nedir? Melanomun belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Birden ortaya çıkan benler konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, melanomun belirtisiz hızla ilerlediği konusunda da uyarıda bulunuyor. Sizler için melanom kanseri hakkında merak edilenleri araştırdık.

Melanom, derinin en üst tabakasında bulunan "Melanosit" adı verilen renk hücrelerinin çevresel ve kalıtımsal etkiler nedeniyle kötü huylu hücrelerle çoğalması sonucu ortaya çıkan ciddi bir cilt kanseridir. Görülme olasılığı en yüksek olan melanom yani cilt kanseri hastalığı birden çıkar ve aşırı kontrolsüz çoğalırlar. Bu özelliği nedeniyle başka bir organın yüzeyine de sıçrayabilir. Kötü huylu bir tümör çeşidi olan melanom hemen belirti göstermez. Ancak erken teşhis oldukça önemlidir. Cildinizde daha önceden hiç görülmemiş bir leke ya da yeni ben oluşumu akabinde bir uzmana danışılabilir. Melanom kanseri genellikle yaz aylarında daha hızlı ortaya çıkar. Bunun nedeni ise güneş ışınlarının bu aylarda daha yoğun yer yüzüne gelmesinden kaynaklanıyor. Uzmanlar özellikle 12 ve 14 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguluyor. Bunun yanı sıra solaryum gibi suni ultraviyole ışınlarına uzun süreli maruz kalmakta kansere neden olur.

melanom belirtileri nelerdir

melanom belirtileri nelerdir

MELANOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Melanom kanseri, ben üzerinde ya da derinin herhangi bir yerinde lekeler olarak kendini gösterir. Leke halinden kabarmaya başlaması cilt kanserine işarettir. Renksiz, pembe ve siyah şekillerde ortaya çıkar. Erken teşhis edilmezse lekeler büyür, kabarır ve sürtünme etkisi ile kanayabilir. Vücudun hemen her yerinde görülen bu lekeler fark edilir edilmez bir hekime başvurulmalıdır. Ayrıca aşırı güneşe maruz kalmak melanom kanseri riskini arttırır.

MELANOM BELİRTİLERİ NELERDİR

MELANOM BELİRTİLERİ NELERDİR

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

- Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler,

- Doğumsal benlere sahip,

- Kendisinde ya da ailesinde melanom kanseri geçmişi olanlar,

- Sürekli güneşe maruz kalanlar, 

- Melanom dışında başka bir deri kanseri riski olan ya da geçiren kişiler tehlike altındadır.

melanomun tedavisi var mıdır

melanomun tedavisi var mıdır

MELANOMUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Erken teşhis edildiğinde melanom hastalığının tedavisi mümkündür. Üst tabaka cerrahi müdahale ile çıkartılır. Ancak olumlu bir tedavi sonucu için kansere neden olan hücrelerin kötü huylu olmaması gerekir. Ayrıca daha önce melanom tedavisi görmüş bir kişi düzenli olarak test yaptırmalıdır. Kötü huylu hücrelere sahip melanom nükseden bir rahatsızlıktır.

BİR YORUM YAPIN 0