Vücut yaşınız kaç? Vücut yaşı hesaplama yöntemi!

Bilim adamları, insanın gerçek vücut yaşının fiziksel sağlık göstergeleriyle hesaplanabileceğini söylüyor. Yaşlanma Uzmanı Prof. Robert Weale, biyolojik yaşın takvim yaşından daha fazla olabileceğini savunuyor.

Aynı sene ve aynı günde doğan iki insan, kağıt üzerinde aynı yaşta görünse de bedenlerine bakıldığında birinin diğerinden daha yaşlı olduğu görülebilir. Bunun sebebi ise vücut yaşı dediğimiz durumun ortaya çıkmasıdır. Vücut yaşı, biyolojik yaş ya da beden yaşı olarak da bilinmektedir. Peki vücut yaşı nedir, nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde...

VÜCUT YAŞI NEDİR?

Vücut yaşı, kişinin nüfus cüzdanındaki doğum tarihinden öğrendiğimiz gerçek yaşına göre daha genç ya da daha yaşlı görünmesine etki eden faktördür. Kronolojik yaşı 50 olan bir kişi, sağlıklı beslenme ve faydalı aktiviteler ile 35 vücut yaşına sahip olabilir iken, kötü alışkanlıkları olan, düzgün beslenmeye dikkat etmeyen aynı yaştaki başka bir kişi 60 yaşında görünebilir. Kronolojik yaş ile dışardan vücuda bakınca tahmin edilen yaşın farklı olması durumu vücut yaşı ile açıklanır.

Kötü koşullarda yaşamak, genetik miras vasıtasıyla gelen bozukluklar, yanlış yaşam tercihleri kişinin biyolojik yaşının gerçek yaşından daha büyük görünmesine doğrudan etki etmektedir.

İyi bir genetik mirasa sahip olmak, sağlıklı bir ortamda yaşamak, yaşam tarzı belirlerken doğru tercihlerde bulunmak ise biyolojik yaşınızın kronolojik yaşınızdan daha küçük olmasına, daha genç görünmenize katkı sağlamaktadır.

Vücut yaşınızın gerçek yaşınızdan daha küçük çıkması için Osman Müftüoğlu’nun “10 Emir” şeklinde verdiği listeye göre; temiz bir çevrede yaşamanız, sigaradan uzak kalmanız, alkolü azaltmanız – mümkünse tamamen bırakmanız, stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışmanız, iyi bir uyku düzenine sahip olmanız, egzersiz yaparak aktif bir hayat stiline sahip olmanız, doğru, dengeli ve düzenli beslenmeniz, öfkeden – sinirden uzak durmanız, hayata pozitif bakma alışkanlığı kazanmanız, sağlık riski analizleri yaptırmanız, doktorlarınızın verdiği tavsiyelere uymanız gerekmektedir.

VÜCUT YAŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER?

Vücut yaşını yükselten, kişiyi gerçek yaşından daha büyük gösteren ve dolayısıyla uzak durmak, kaçınmak gereken faktörlerden bazıları şunlardır:

Kas ve eklemlerde yaşanan sorunlar, hipertansiyon, şeker hastalığı belirtileri, damar sertleşmesi, yüksek kolesterol, depresyon, yoğun stres, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, radyasyona maruz kalmak, yaşanılan çevrenin kirli olması, uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımı, kalitesiz uyku alışkanlıkları ve uyku sorunları, tiroit bezi tembellikleri.

VÜCUT YAŞI HESAPLAMA YÖNTEMİ!

Yaşlanma uzmanı olan Profesör Doktor Robert Weale’in İngiliz yayın organı Daily Mirror’da yayınlanan vücut yaşını hesaplamaya yönelik metotları şu şekilde:

Cilt elastikiyeti testi ile vücut yaşı ölçmeWeale’e göre insan vücudu yaşlandıkça elastin ve kolajen maddelerin azalması riskiyle karşılaşır. Bu maddelerin azalması ile birlikte vücut elastikiyetini yani esnekliğini kaybeder.

Weale, bu elastikiyet kavramından yola çıkarak testini şu şekilde dizayn etmiştir:

Öncelikle elinizin üzerinde yer alan deriyi çimdikler vaziyette tutarak bir dakika boyunca çekin. Bir dakikalık sürenin dolmasının ardından derinizin normal hale gelmesi ne kadar vakit aldı?

1 – 2 saniye sürdüyse 30’lu yaşlardasınız demektir. 3 – 4 saniye 40’lı yaşlarda olmanıza, 5 – 10 saniye 50’li yaşlarda olmanıza, 11 – 30 saniye 60’lı yaşlarda olmanıza delildir. 31 – 45 saniye arasında sürdüyse 70’li yaşlarda, 45 saniyenin üzerinde ise 80’li yaşlardasınız.

Tepki testi ile vücut yaşı ölçme:

İnsan yaşlandıkça, tepki gösterme hızında azalma görülür. Tepki testi ile vücut yaşınız arasındaki bağıntıyı kurmak için yapmanız gerekenler şu şekildedir:

Yazı yazarken kullandığınız elinizi açık pozisyonda tutun. Yakınınızda bulunan bir kişiden elinizin üzerindeki alanda 45 santimetre boyutunda bir cetvel tutmasını (dik pozisyonda – yer ile doksan derecelik açı yapacak) ve cetveli ani bir şekilde bırakmasını isteyin. Cetveli tuttuğunuz noktanın hangi santimetreye denk geldiği sizin vücut yaşınıza yönelik sinyal vermektedir.

0 – 14 santimetre yirmili yaşlara

15 – 24 santimetre otuzlu yaşlara

25 – 29 santimetre kırklı yaşlara

30 – 35 santimetre ellili yaşlara

40 santimetre ve fazlası ise altmışlı yaşlara denk gelmektedir.

Gözbebeği boyu testi ile vücut yaşı ölçme: İnsanlar yaşlandıkça gözbebeklerinde küçülme görülür. Fakat gözbebekleri ışığa duyarlı olduğu için bu testi normal gün ışığı altında yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Weale’e göre, gözbebeğinizin çapı 4 milimetre ise vücut yaşınız otuzlara denk gelirken 2 milimetre ise vücut yaşınız altmış seviyesindedir.

Denge testi ile vücut yaşı ölçme: Bu test için ise sağ ayağınızı kırk beş derecelik bir açıda eğik şekilde tutarak sol ayağınızın üzerinde durmaya çalışın. Dengenizi kaybedip sağ ayağınız yere değene kadar kaç saniyelik bir süre geçtiğini hesaplayın. Bu hareketi aynı zaman dilimi içerisinde üç kere yapın ve çıkan sonuçların ortalamasını alın.

Sonuç yetmiş saniyeden çok ise yirmili yaşlarda,

60 – 69 saniye arasında ise otuzlu yaşlarda

50 – 59 saniye arasında ise kırklı yaşlarda

40 – 49 saniye arasında ise ellili yaşlarda

30 – 39 saniye arasında ise atmışlı yaşlarda

20 – 29 saniye arasında ise yetmişli yaşlarda

19 saniyeden daha az ise seksenli yaşlardasınız demektir.

Zihinsel zindelik testi: Bu test, fiziksel aktiviteye ihtiyaç duymayan, beyin kullanarak yapılan bir şeydir. Bunun için yüzden geriye doğru yedişer yedişer saymanız gerekmektedir. Yüzden geriye doğru yedişer yedişer saydığınızda sıfıra kaç saniyede ulaştığınızı hesap edin.

Eğer yirmi beş saniyeden çok sürdüyse zihinsel yaşlanma belirtileri var demektir.

Yirmi saniyeden kısa sürdü ise kırk yaşın altındasınız demektir.

Yirmi beş saniye ise kişinin 40 – 60 yaş arasında bir vücut yaşına sahip olduğu anlamına gelmektedir.

BİR YORUM YAPIN 2

Samir 1 yıl önce

Nəbilim

kavak 4 yıl önce

mükemmel

Toplam 1 beğeni