Beyin kanaması nedir? Beyin kanamasının belirtileri nelerdir?

Ani bir şekilde meydana gelen ve sadece bir kaç dakika içerisinde ciddi ve kalıcı hasarlara neden olan beyin kanamasının nasıl fark edildiğini biliyor muydunuz? İşte beyin kanamasının bilinmeyen belirtilerini sizler için araştırdık...

Beyin kanaması vücuttaki kan akışının aniden beyne yükselmesi sonucu kafa tası ve beynin hasar gördüğü ciddi bir hastalıktır. Erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.

BEYİN KANAMASI NEDİR? 

Beyinde bulunan damarların yırtılması sonucu sızan kanın beyin içerisini tahrip etmesine beyin kanaması denir.

PEKİ BEYİN KANAMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

- Şiddetli bir kafa travması beyin kanamasına davetiye çıkaran en etkili faktördür.

- Düzenli tedavi edilmeyen kronik yüksek tansiyon sunucu artan kan basıncı da beyin kanamasına sebebiyet verir.

- Doğum sırasında zayıf olan kan damarlarının çeşitli semptomlarla beraber hasara uğraması sonucu da yaşanır.

- Karaciğerin fazla toksinlenmesi sonucu vücudun sağlık siteminde ciddi hasara neden olur.

BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

BAŞ DÖNMESİ 

Beyin kanamasında en sık rastlanan belirti baş dönmesidir. Kan akışı azaldığından aniden baş dönmesine neden olur. Ayrıca denge ya da koordinasyon eksikliği meydana gelebilir. Bunun sonucunda da sendeleme ve vücut hareketleri kısıtlanır.

HALSİZLİK

Kanamanın neden olduğu belirtilerden diğeri ise uyuşma ya da halsizliktir. Vücut dengesiz kan akışından dolayı yer çekimine yenik düşer ve hareket gücünü kaybeder. Aynı zamanda ellerin ve kolların kavrama kabiliyeti azalırken bacaklarda karıncalanma ve uyuşukluk hissedilir.

KONUŞMA YETİSİ AZALIR

Beyne ani basınç yapan kan, yürüme ve kavrama kabiliyetini engellediği gibi konuşmayı da kısıtlar. Beyin kanaması kişinin düşünme ve cümle kurma sırasını bulanıklaştırır. Bu durum sonucunda geveleyerek konuşma problemi meydana gelir.

YÜZ FELCİ

Beyin kanaması geçiren kişilerin yüzde 40'nın yüz felci geçirme ihtimali vardır. Böylece duyguları ifade etme yetisinde zorluk yaşanır. Yüz felci genellikle tek bir tarafı etkiler. Erken müdahale ciddi sağlık sorunlarını engeller.

MİGREN AĞRILARI

Hemorajik kanama, beyinde bulunan damarların yırtılması sonucu meydana gelen kanamadır. Aniden ortaya çıkan bu durum şiddetli migren ağrıları, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Hemorajik kanamanın en yaygın belirtisi, kanama gerçekleştikten 10 dakika sonra kişilerin bayılması ve nabızlarının düşmesidir. 

BEYİN KANAMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da erken tedavi oldukça önemlidir. Belirtiler kendini gösterir göstermez bir nörologa başvurulması gerekir. Kanam gerçekleşmeden önce teşhis edildiğinde uzmanlar genellikle ilaç tedavisi uygular. Ancak gelişen kanama da ise hasta stabilize edildikten sonra kanamayı durdurmak için cerrahi yönteme başvurulur. Uzman doktor hem beyindeki hem de vücuttaki kan oranını dengeleyerek nüksetmesini engeller. 

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN NE TÜKETİLMELİDİR?

Beyin sağlığı için en önemli faktör damar sağlığıdır. Damarların tıkanması kalbe zarar verdiği kadar beyne de zarar verir. Damar tıkanıklığını önleyen ve beyindeki zararlı hücreleri azaltan omega - 3 yağ asitleri bakımından zengin olan besinler tüketilmelidir.

Örneğin; zeytin ve yağı, balık, avokado ve ananas gibi besinler hem damar hem de beyin sağlığında oldukça etkilidir.

PROF. DOR. SARAÇOĞLU'NUN BEYİN DAMAR TIKANIKLIĞINI ÖNLEYEN KÜR TARİFİ

7 dal maydanozu ve 5 diş sarımsağı blendırdan geçiriniz. Tansiyon sorunu olmayanlar 1 yemek kaşığı limon suyu da ekleyebilirler. Daha sonra içme suyundan bir bardak ekleyerek mikserden geçirmeye devam ediniz. Kahvaltıdan yarım saat önce bir bardak tüketiniz. 

 

Bebeklerde basur görülür mü?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde basur görülür mü?

BİR YORUM YAPIN 0