Gaslighting nedir? Teknikleri nelerdir?

Narsist kişilerin kullandıkları psikolojik yöntemlerinden biri olan Gaslighting'in ne olduğunu biliyor musunuz? Sizler için benliğinizi ve ruh sağlığınızı etkileyen bu psikolojik yöntemin tekniklerini araştırdık. İşte duyunca çok şaşıracağınız Gaslighting'in özellikleri...

Gaslighting, karşılıklı ilişkilerde bir kişinin diğerine psikolojik baskı uygulamasıdır. Gaslighting yöntemini kullanan kişiler, çevresindeki diğer insanlara psikolojik baskı uygulayarak onları aşağılar.

İşte Gaslighting'in belirtileri;

AÇIK YALAN SÖYLEMEK

Baskı kurmaya çalışan kişi açıkça yalan söyler. Bu yalanı gizlemeye niyetli değildir. Çünkü sürekli yalan söyleyerek karşıdaki kişinin dengesiz ve güvensiz bir ruh haline sahip olmasını sağlar. 

DOĞRULARI REDDETME

Gaslighting yapan kişi kanıtınız olmasına rağmen sizin doğrularınızı asla kabul etmez ve mantıklı cümlelerle gerçeğinizi sorgulamanızı sağlar. Siz gerçeğinizi sorguladıkça kendi gerçekliğini çoktan size kabul ettirmiş olur.

HAYATINIZI İYİ TANIR

Değer yargılarınızı, sevdiklerinizi ve çevrenizdeki her şeyi iyi tanır gözlemler ve bunlarla size saldırır. Hedefi temel benliğinizi yıkmak istediğinden değerlerinizi ve değer verdiklerinizi sürekli tehdit altındaymış gibi gösterir. 

ZAMANI İYİ KULLANIR

Gaslighting yöntemini kullanan  kişi uzun süre aynı tavırları sergilemez. Çünkü kısa sürede bu işin bozulacağını bilir. Bu süreç fark edilmedikçe Gastlighting yöntemini kullanan kişinin, baskısına maruz kalan kişiler tükenmişlik sendromuna girebilir ya da intihara meyilli hale gelebilir.

DENGESİZ

Karşınızdaki kişi çok zekidir. Bu yüzden gaslighting tekniğini kullanan bir kişi ile beraber çalışıyor ya da yaşıyorsanız sergilediği hareketleri ve tavırlarıyla bunu fark edebilirsiniz. Söyledikleri şey genellikle anlamsızdır. Fakat aralara sizi etkileyecek kelimeler serpiştirerek konuşmayı sonlandırır.

DENGESİZ OLDUĞUNUZU SÖYLER

Başka insanlara sürekli sizin hakkınızda kötü yorumlarda bulunur. Bu en önemli teknikleridir. Çünkü bu yöntemlerle sizin dengesiz olduğunuzu, akıl sağlığınızın yerinde olmadığını bu yüzden bazen hikayeler uydurduğunuzu söyler. 

ÇEVRENİZİN YALANCI OLDUĞUNU SÖYLER

Hayatınızda tek dürüst kişinin kendisi olduğunu ve diğer herkesin size yalan söylediği fikrini beyninize yerleştirir. Zamanla sizi depresyona sürükler ve bir tek kendisinin sizi bu durumdan kurtaracağına inandırır.

Pirinç patlaklarının zararları

İLİŞKİLİ HABER

Pirinç patlaklarının zararları
Ananas nasıl kesilir?

İLİŞKİLİ HABER

Ananas nasıl kesilir?
Royal Ascot 2018’in efsanevi şapkaları

İLİŞKİLİ HABER

Royal Ascot 2018’in efsanevi şapkaları

BİR YORUM YAPIN 0