Havuz ve denizden bulaşabilecek hastalıklar nelerdir? Vücut temizliği nasıl yapılmalıdır?

Yaz aylarında serinlemek için sıkça tercih edilen havuz ve denizler toplu kullanım alanları olduklarından dolayı hastalık kapma riski yüksektir. Bu yüzden uzmanlar bu alanları kullanmadan önce hijyenik olup olmadıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Havuz ve denizden bulaşma riski olan bakteriler ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Havuz ve denizden bulabilecek hastalıklar nelerdir?

Havuz ve denizden bulaşan bakteriler sonrası yaşanan sağlık sorununun genel tabiri Rekresyonel su hastalıklarıdır. Mikrop ya da kimyasal sulardan çeşitli yollarda insan vücuduna girer. Sıcakların artması ile serinlemek için tercih edilen havuz ve denizler insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle temizlenmeyen havuz sularından enfekte kapma olasılığı yüksektir. Bu bakteriler deri, kulak, göz, sindirim, solunum ve baş hastalıklarına sebebiyet verir. RSH yani rekresyonel su hastalıkları kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Uzmanlar kullanılan havuzun temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini çalışanların hastalıklı kişilerin bu alanlarda yüzmelerine izin vermemesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca denizde gel git olmasına rağmen yüzeyde birikme ihtimali olan bakterilerle doludur. İyi bir eğitim almamış kişilerin idrar ve dışkılarını bıraktıkları bu yer ciddi sindirim hastalıklarına neden olur. Ağız kulak yolu ile vücuda geçen bu bakteriler bağırsaklarda yaşam alanı bularak vücudu içten hastalandırır.

Adet kanaması en fazla kaç gün olur? Adetliyken deniz ya da havuza girilir mi?İLİŞKİLİ HABERAdet kanaması en fazla kaç gün olur? Adetliyken deniz ya da havuza girilir mi?

HAVUZ VE DENİZDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLAR NELERDİR?

İSHAL

  • En yaygın hastalık ishaldir. Giardia ve shigella gibi bakterilerin bağırsaklara yerleşmesi ile meydana gelen ishal, sıklıkla çocuklarda görülür. Bu bakterilerin dışkılama ya da idrar ile suya karışması ağza su kaçarak da bir başkasına bulaşması ise meydana gelir. Erken tedavi edilmediğinde vücut aşırı sıvı kaybından fonksiyonlarını yitirir. 

DIŞ KULAK YOLU İLTİHAPLANMASI

  • İshalden sonra görülen diğer en yaygın hastalıktır. Kirli suyun kulağa kaçması ile oluşan hastalık, iç kulaktan başlayıp dış alana kadar iltihaplanmasına neden olur. Kulak zarına ulaştığında işitme kaybına neden olabilecek kadar güçlü olan enfeksiyonlu hücrelerden korunmanın en basit yolu kulak tıkayıcı kullanmaktır.

HAVUZ VE DENİZ BAKTERİLERİ

HAVUZ VE DENİZ BAKTERİLERİ

GÖZ ALERJİSİ

  • Temizlenmeyen sularda kendiliğinden oluşan adenovirüsler su yolu ile göze kaçtığında, gözün içerisinde bulunan sıvının içine yerleşir. Gözün iltihaplanmasına ve kızarmasına neden olur. Erken tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açabilir. Şiddetli göz ağrıları ve gözün kızarması gibi belirtilerle kendini belli eder.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

  • Genital bölgeye yerleşen mantarlı bakteriler burada idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. İdrar yaparken yanma, kaşınma ve kan gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Enfeksiyonlu hücreler yüzeyde kalmaz vücudun içerisine de geçer. İdrar yollunda iltihaplanmaya yol açar.

MOLLUSKUM KONTAGİOSUM BAKTERİSİ

  • Bu bakteri siğillere neden olur. Cilt yolu hastalıklarından en yaygınıdır. Bakteri hem su hem temas esnasında bulaşır. Yayılma ihtimali olduğundan sadece değdiği yere değil diğer bölgelere de hızla yayılır. 

HEPATİT A

  • Nadiren görülen bu virüs karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Karın ağrısı, sarılık, yorgunluk ve mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterir. 

VÜCUT TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR

VÜCUT TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR

VÜCUT TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

KULAK TEMİZLİĞİ

  • Havuz ve deniz sonrası en sık yaşanan rahatsızlıklardan biri kulak iltihaplanmasıdır. Dış kulak yolunda biriken su, iç kulakta enfeksiyona neden olur. Bu sorunun yaşanmaması için içten dışa doğru kulak, temiz bir çubuk ya da bez yardımıyla temizlenmelidir. Aynı zamanda iltihap kurutucu damla ya da zeytin yağı damlatılarak da temizleme işlemi yapılabilir.

KULAK TEMİZLİĞİ

KULAK TEMİZLİĞİ

BURUN TEMİZLİĞİ

  • Burun mikroplardan arındırılmadığında hava borularından sinüs kanallarının enfeksiyon kapmasına ve tıkanmasına neden olur. Böylece şiddetli baş ağrılarının yanı sıra sinüzit ve migren gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Bu durumun yaşanmaması için deniz ve havuz sonrası bir su bardağı ılık suyun içerisine bir çay kaşığı tuz atıp iyice karıştırın. Daha sonra bu suyu burnunuzla nazikçe çekip tekrar atın.

BURUN TEMİZLİĞİ

BURUN TEMİZLİĞİ

GÖZ TEMİZLİĞİ

  • Gözün enfeksiyon kapmaması için havuz ve deniz sonrası temizlenmelidir. Banyo ile genel bir vücut temizliği sonrası gözünüze ılık çay poşetleri koyun ve 15 dakika dinlendirin.

GÖZ TEMİZLİĞİ

GÖZ TEMİZLİĞİ

ÖZEL BÖLGE TEMİZLİĞİ

  • Bikini bölgesi olarak da bilinen genital bölge, havuz ve deniz sonrası enfeksiyon kapmaya en müsait yerlerdir. Deniz ve havuzdan çıkar çıkmaz güneşlenmek istemiyorsanız ıslak mayolarla uzun süre dolaşmayın. Ilık bir duş sonrası genital bölge iyice kurutulduktan sonra kıyafetlerinizi giyiniz.

AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ

AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ

AĞIZ, DİŞ, MİDE VE BAĞIRSAK

Ortak kullanılan havuz veya deniz ağız ve diş sağlığını da oldukça olumsuz etkilemektedir. Yüzme esnasında yutulan su ile vücudumuza milyonlarca zararlı bakteri girer. Bu bakteriler ağızdan bağırsaklara kadar pek çok yeri olumsuz etkilemektedir. Dişte ki yara veya çürüklerin enfeksiyon kapma riskini artırır. Ağız kokusuna neden olur. Ayrıca midedeki asit oranını artırarak yemek borusunun hasara uğramasına sebebiyet verir. Bağırsaklara kadar inen bu bakteriler ishale neden olur. Bu sorunların yaşanmaması için havuz ve deniz sonrası ağza tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Mide ve bağırsak için ise limonlu soda tüketilmelidir.

Bebekler hamilelikte anneden besinleri nasıl alır? Anne karnındaki bebek anneden nasıl beslenir

İLİŞKİLİ HABER

Bebekler hamilelikte anneden besinleri nasıl alır? Anne karnındaki bebek anneden nasıl beslenir

BİR YORUM YAPIN 2

Gfg 1 yıl önce

Ben denizde fazla zaman geçirdiğimde cildimde tahriç gibi kızamıklar oluyor özellikle el bileklerimin üstü kızarık ve kaşıntılı sebebini sitedede yazarsanız güzel olurdu

Gfg 1 yıl önce

Bir keresinde tatile bir yere gittik o gün denizde girmiştik sanırım yüzümede güneş çarptı ertesi günü yüzüm falan şişti gözlerim şişti gözlerimi açamaz oldum belki bir iki gün geçmedi yüzüm yanıyordu iyice yıkayıp sabunlayıp nemlendirici falan sürdüm neden olduğunu bilemedik annem deniz kirliydi güneşte alerji ondandır dedi orada sağlık ocağına doktora gittik doktorda anlayamadı defalarca sordu bilemedi sen gözünü pis elinle kaşımışsındır falan dedi göz damlası acilden yazdır dedi sonra eczacıya gittik sorduk o doktordan daha bilgeydi gözle ilgili değilmiş yüzle ilgiliymiş kortizon gerekliymiş yüze neyse sonra ne yaptığımı pek hatırlamıyorum ama yüz şişikliğim zamanla geçti sanırım

Toplam 1 beğeni