Papaya meyvesinin faydaları nelerdir? Papaya çekirdeklerini sakın atmayın!

Görünüşü kavuna tadı bal kabağına benzeyen papaya meyvesinin insan sağlığına faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Anavatanı Güney Meksika olan ve birçok çeşidi olan papaya hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki papaya meyvesi faydaları neledir? Papaya çekirdeklerinin de meyvesi kadar faydası olduğundan uzmanlar tüketilmesi konusunda önerilerde bulunuyor.

Papa Güney Meksika ve Orta Amerika da yetişen kavun ağacının meyvesidir. Hem çiğ hem pişirilerek tüketilebilir. İçerdiği güçlü vitamin ve mineraller sayesinde diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır. İlaç ve kozmetik sanayide kullanılır. İçerdiği lif, antioksidan ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını destekleyen papaya aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. Papaya meyvesi papain adından güçlü bir enzim içerir. Bu içerdiği güçlü madde vücutta bulunan tüm organların zarlarındaki zararlı toksinlerin sayısını azaltarak her türlü kanserin ortaya çıkma riskini azaltır. Bir diğer içerdiği güçlü enzim ise chymopapaindir. Bu enzimde vücudu alerjilere neden olan zararlı virüslerden ve mantar enfeksiyonlarından korur. Çekirdekleri blendırdan geçirilerek baharat gibi kullanılır.

  • Çok sert bir tadı olsa da bu çekirdekler zararlı toksinlerin neden olduğu böbrek hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
     
  • Özellikle böbreklerde taş ve kum oluşumunu engeller.
     
  • Bağırsaklardaki tutucu parazitlerin vücuttan atılmasını sağlayarak; kabızlık ve şişlik gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Yoğurt, çorba ve salatalarda kullanılabilir. 

papaya meyvesi

papaya meyvesi

PAPAYA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Beta karotin maddesi bakımından zengin olan papaya bağışık sistemini yenileyerek vücudu hastalıklar karşı korur. Bu özelliği sayesinde vücutta biriken toksinleri atar. Sadece bağışıklık sistemi değil sindirim sistemi içinde mucize bir meyvedir. Hücrelerin DNA yapısını koruyarak mutasyona uğramalarını önler. Bu sayede tümör ve kanser oluşumunu engellemiş olur.

- İçeriğindeki şeker kandaki şeker oranını etkilemez. bu sayede şeker hastalarının da tüketebileceği bir besindir. Ayrıca kan hücrelerinin seviyesini dengeleyerek yüksek tansiyonu önler. Kötü kolesterol seviyesini düşürerek damarların tıkanmasının önüne geçer. Kalp ve damar hastalıklarının yaşanma olasılığını azaltır.

papaya meyvesinin faydaları

papaya meyvesinin faydaları

- Mide içerisindeki asit oranını dengeler. Gün içerisinde iki dilim tüketildiğinde vücudun enerjisini korur. Yorgunluk ve buna bağlı gelişen stresin riskini azaltır. Ayrıca tok tutarak kilo vermede yardımcı olur. Bağırsaklar çalıştırarak gün içerisinde tüketilen besinlerin vücutta yağ biriktirmesine izin vermez. Metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. 

- Bağırsaklarda yemek atıkları nedeniyle bazı parazitle veya kurtcuklar oluşur. Papaya içerdiği antihelmintik alkoloit maddesi sayesinde bu parazitlerin kısa sürede dışkı yolu ile atılmasını destekler. 

papaya

papaya

- Çekirdeklerini kaynatıp yumuşayan çekirdekleri belndırdan geçirdikten sonra karışımı bir gün bekletiniz. Daha sonra süzüp şampuana ekleyip saçlarınızda oluşan deformasyonları önleyebilir ya da tonik olarak cildinizde kullanabilirsiniz. 

- Havuçtan daha güçlü A vitamini içerdiğinden göz sağlığı için birebir fayda sağlar. Göz içerisindeki vitamin sayısını artırarak yaşanma ihtimali olan hastalıklarını önler. Ayrıca görme kaybını engelleyerek daha net görmeyi destekler.

Kalsiyum eksikliğinin belirtileri nelerdir? Kalsiyum bakımından zengin olan besinler...

İLİŞKİLİ HABER

Kalsiyum eksikliğinin belirtileri nelerdir? Kalsiyum bakımından zengin olan besinler...

BİR YORUM YAPIN 0