Yılan ısırması belirtileri nelerdir? Yılan ısırmasında neler yapılmalıdır?

Özellikle kırsal alanlarda meydana gelen yılan sokma vakaları ciddi sağlık sonuçlarına neden olur. Sıcak havalarla beraber artan bu vakaların önüne geçmek için uzmanlar özellikle yılanların fazla olduğu alanlarda yaşayan kişiler için uyarıda bulundu. Yılan ısırması belirtileri nelerdir? Yılan ısırmasında neler yapılmalıdır?

Yılanların diş kanallarında bulunan zehirli madde insan vücuduna zarar verir. Hatta kimi yılanların zehirleri ölüme bile yol açar. Ülkemizde 41 yılan çeşidinden 28'i zehirsiz, 13'ü zehirlidir. Özellikle yılan sokma vakaları Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanır. Yılan sokmasında doğru sanılan yanlışlardan biri ısırılan bölgenin bıçakla kesilip kanın tükürülerek atılmasıdır. Böyle bir vaka karşısında kişinin bilincini açık tutup bir doktora götürülmelidir. Aksi halde kalıcı hasara hatta ölüme bile neden olabilir. Deniz yılanlarının sokmadığı da bir diğer doğru bilinen yanlıştır. Deniz yılanları da karadakiler gibi oldukça tehlikelidir. Hatta böyle vakaların yüzde 50'si erken müdahale edilemediğinden ölümle sonuçlanmıştır.

Hangi böcek ısırığı nasıl olur? Böcek ısırmaları belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERHangi böcek ısırığı nasıl olur? Böcek ısırmaları belirtileri nelerdir?

yılan ısırmaları cildin yanı sıra kana bulaşma hızı yüksek olan bir zehir türüdür

yılan ısırmaları cildin yanı sıra kana bulaşma hızı yüksek olan bir zehir türüdür

YILAN ISIRIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

En yaygın belirtisi kişinin zehirlenmesidir. Bu duruma müteakiben; bulantı, kusma, ishal, vertigo, taşikardi ve soğuk vücut semptomları ortaya çıkar. Bağışıklığı zayıf kişilerin, ısırıldıktan sonra erken müdahale edilmelerine rağmen felç kalma oranları yüksektir. Çünkü yılanların salgıladıkları zehirler sinir hücrelerinin çökmesine neden olur.

yılan ısırıkları aynı değildir

yılan ısırıkları aynı değildir

YILAN ÇEŞİTLERİ VE ISIRIKLARI

  • Engerek yılanı ısırması en yaygın vakalardandır. Engerek ısırıkları oldukça derindir. Isırılan bölge 5 saniye sonra morarıp şişmeye başlar. Zehir bölgede ödem oluşturur. Bu tür yılan ısırıklarına müdahale edilmeden bir uzmana götürülmelidir. 
     
  • Çukur engerek yılanının ısırığı küçüktür. Isırılan bölge de uyuşukluk başlar. Daha sonra kişinin dili sararır ve şiddetli mide bulantısına bağlı kusar. Kandaki yararlı hücrelerin sayısı hızla azaldığından yüksek tansiyon ve üşüme durumları akabinde kişi bayılır. Bu tür yılan ısırma vakası da uzman kontrolünde müdahale edilmelidir.
     
  • Küçük yılan ısırmalarında semptomlar bu kadar şiddetli olmaz.Isırılan bölgeye tentürdiyot veya kolonya dökülmesinde fayda var. Bunlar bulunmuyorsa sarımsak ve limon da kullanabilirsiniz. 

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalık neden olur? Kene ısırması belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERKırım Kongo Kanamalı Ateş hastalık neden olur? Kene ısırması belirtileri nelerdir?

yılan ısırmasına bazı otlar iyi gelir

yılan ısırmasına bazı otlar iyi gelir

YILAN ISIRIĞINA BİTKİSEL TEDAVİ

  • DULAVTRA OTU

Dulavtra otunu sirkeli suda yıkayın. Daha sonra temiz bir ince bezde sarımsakla beraber iyice ezin. Yılan ısırıkları esnasında ısırığın olduğu bölgeye bu bezi koyunuz. Otun etkisi yılan zehrinin yayılmasını engeller.

  • SİNİR OTU

Sinir otu adı gibi yılan zehrinin etkilediği sinir hücrelerini yeniler. Blendırdan geçirilen sinir otunun suyunu çıkartın içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu katın. Yılan ısırığının olduğu bölgeyi bu karışımla iyice yıkayınız.

  • KENDİR TOHUMU 

Kendir tohumunu ezerek toz haline getirin içerisine 2 çay bardağı ılık su ilave edin. Lapa haline gelen karışımı yılanın ısırdığı bölgeye sürünüz.

BİR YORUM YAPIN 0