Ökse (Çekem) otunun faydaları! Ökse otu hangi hastalıklara iyi gelir? Ökse otu merhemi...

Merhem ve çay olarak tüketilen ökse otunun insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Herkesin bilmediği ancak eczacılık alanında sıklıkla tüketilen ökse otu hakkında merak edilenleri araştırdık. Görüntüsüyle şaşırtan ökse otu, farklı ağaçlara bağlı yaşayan canlı bir asalak ya da parazittir. Peki Ökse otu hangi hastalıklara iyi gelir? Soruların cevaplarını haberin detayında bulabilirsiniz.

Elma, armut, kavak, söğüt ve meşe gibi ağaçlara bağlı yaşayan ökse otunun, yöreden yöreye ismi değişir. Burç ağacı, gökçe ağacı, ökse otu veya çekem gibi isimlerle de bilinen ot, genellikle çay yapılarak tüketilir. Tohumu olamayan ot, beyaz yuvarlak meyveleri vardır. Bu meyveler patladığında yapışkan bir madde ortaya çıkar. Dalların uçlarında bulunan bu toplar zeytinin ilk hallerine benzetilir. Dallar en fazla 100 cm'e kadar çıkar. Sonbahar ve İlkbahar aylarında açılır. Yıl boyu kullanılır. Eski çağlardan beri alternatif tıpta ilaç yapımlarına eklenir. Çoğunluk olarak Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna ve Türkistan'da yetişir. Ökse otu ve taneleri; tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit gibi maddeler içerir. Meyvesinin içindeki yapışkan da ise visin adında bir madde bulunur. Ancak tüketimde bu tomurcuklar kullanılmaz. Tomurcukların tutuğu yapraklar çoğunlukta kurutularak içilir. Tomurcuk kısmı ise işlevlerden geçerek ilaç yapımlarına eklendiği bilinir. 

ökse (çekem) otunun faydaları

ökse (çekem) otunun faydaları

ÖKSE (ÇEKEM) OTUNUN FAYDALARI!

- Üst solunum yolu hastalıklarını sıklıkla yaşayan kişilerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir çaydır. İçerdiği ferhalatıcı ve anti bakteriyel maddeler sayesinde boğazdaki enfeksiyona neden olan zararlı hücrelerin sayısını azaltır. Özellikle astım hastalığının tedavisinde uzmanlar tarafından önerilir. Her gün bir fincan ökse (çekem) otu çayı içen astım hastalığına sahip bazı kişiler de, hastalığın semptomlarının azaldığı gözlemlenmiştir.

- Yapılan araştırmalarda ökse (çekem) otunun kanserli hücrelerin yayılmasını engellediği ve kötü huylu tümörlerin küçülmesini sağladığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kanser ilaçlarının içeriğinde de ökse (çekem) otu vardır.

- Kuru öksürüğü olan kişilerinde iki günde bir bu ottan elde edilen çayı içmeleri faydalı olur.

ökse otu neye iyi gelir

ökse otu neye iyi gelir

- Belli bir yaştan sonra menopoza giren kadınların yaşadığı hormon bozukluklarını düzenleyerek bu dönemi sağlık sorunu olmadan atlatmalarını sağlar.

- Günümüzde yaygın olarak yaşanan ruhsal hastalıkların başında olan depresyon ve stres gibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Sinirleri yatıştırmada etkili olduğundan uyumadan bir saat önce içilmesi tavsiye edilir. Böylece uyku problemini de çözer.

- Ödem atmada etkilidir. Henüz diyet için kullanılmasına dair bilgi olmazsa da vücutta biriken iltihap ve ödemleri kolayca atmaya yardımcı olur.

ökse otu nasıl tüketilir

ökse otu nasıl tüketilir

- Yapılan bazı araştırmalarda kandaki şekeri dengelediği gözlemlenmiştir. Diyabet hastaları için tavsiye edilir. 

- Adet sırasında şiddetli sancılar yaşayan kadınların adet başlamadan iki gün önce düzenli olarak ökse (çekem) otu çayından tüketmeleri gerekir.

- Bazı gıdaların neden olduğu ishal rahatsızlığı sırasında da tüketilmesi hem sıvı kaybını önler hem de bağırsaklarda ishale neden olmuş hücrelerin sayısını azaltır.

ökse otu antibakteriyel özelliği vardır

ökse otu antibakteriyel özelliği vardır

ÖKSE (ÇEKEM) OTU MERHEMİ ve ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

- Çekem otu çiçeklerini ve bir yemek kaşığı tereyağı mikserde krem kıvamına getiriniz. Böcek sokmaları sonrasında, yaralarda ve uçuklarda kullanabilirsiniz.

- Bir su bardağı sıcak suyun içine bir tutam ökse otu atın. Bir gün boyunca oda sıcaklığında demlenmeye bırakın. Daha sonra süzüp tamamen otlardan arındırıp ısıtıp tüketin. 

ökse otu merhem ve çay yapımı

ökse otu merhem ve çay yapımı

ÖKSE OTUNUN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Meyveleri kesinlikle tüketilmesi önerilmez. İçerdiği maddeler zehirleme etkisi gösterir. Ayrıca sık sık tüketilmesi de tavsiye edilmez. Çiğ halde tüketildiğinde kusma ve bulantı etkisi yapar. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların tüketmeden uzmanlarına başvurması gerekir. Ayrıca da ciddi kronik rahatsızlığı olan kişilerin de tüketmeden önce bir uzmana başvurmasında fayda var. 

ökse otunun besin değerleri

ökse otunun besin değerleri

BİR YORUM YAPIN 3

Zeynep 2 yıl önce

Ben bu otu 40 gün kullandım tansiyon hapını çöpe attım sadece 4 yaprak akşam köy sabah içtim sabah koydum aksâm içtim ömer çoşkun hocamız danıştı mekanı nur olsun o beyaz tomurcukları asla kullanılmaz allahım herkese şifa versin 22 senedir 1 tansiyon hapı kullan.adim diyorum

Toplam 2 beğeni

sami 2 yıl önce

Genellikle armut ağaçlarında olur.

İlhan Faik 3 yıl önce

Hangi ağaçta yetişen ökse otu kullanılacağı belirtilmemiş, yetiştiği ağacın türüne göre özellikleri çok farklı oluyor.

Toplam 4 beğeni