Sumak suyu nasıl yapılır? Sumak çayı ne işe yarar? Sumak bitkisinin faydaları...

Yüzyıllardır kullanılan sumak suyu, son günlerde özellikle koronavirüse karşı önerilen doğal ilaçlardan biridir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sumak ekşi bir tada sahiptir. Tohumları baharat olarak kullanılır. Yemeklere lezzet katmanın yanı sıra başlı başına çay olarak da tüketilir. Peki Sumak suyu nasıl yapılır? Haberin detayında sumak bitkisinin faydaları:

Yabani otlar arasında yerini alan sumak meyvesi toplanır ve kurutularak toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılır. Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır. Aynı zamanda uzmanlar üst solunum yolu hastalıklarında ilaç kullanmadan sumak suyu ile tedavi olunabileceğini vurguluyor. Bilimsel literatürde sumac ya da rhus coriaria olarak bilinir. Çalı görüntüsüne sahip olan sumak, yeşil olarak yetişir. Güneşte olgunlaşan sumak kırmızı hale döner. Antepfıstığı ailesine ait olan sumak, ekşi tadının yanı sıra yemeklere ya da kullanıldığı yemeklere renk verir. Tohum olarak toplanan sumak tuz ile havanda dövülerek kullanılır.

Yapılan araştırmalarda limon gibi sumağın da antioksidan özelliği olduğu gözlemlenmiştir.

Düzenli tüketildiğinde vücut içerisine giren bakteri ve virüslerin etkilerini ortadan kaldırıyor.

Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan sumak, kuru dolma gibi yemeklerin yanı sıra sumak suyu ağız içi yararlarda kullanılan en güçlü doğal ilaçtır.

Soğan gibi ağır kokuya neden olan besinlerle beraber yapılarak kokularının etkileri azaltılmaya çalışılır.

Yüksek oranda toksin atan mucize: Zahterin faydaları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır? İLİŞKİLİ HABERYüksek oranda toksin atan mucize: Zahterin faydaları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır?

SUMAK GARGARASI NE İŞE YARAR?

Sürekli diş eti problemi yaşayan ve ağız kokusu şikayeti olanlar için gargara idealdir. Ayrıca tükürük bezlerinin çalışmasını destekler. Ağız içinde enfeksiyon oluşmasını önler. Aynı zamanda yara oluşumunu da engeller. 100 mililitre suya bir yemek kaşığı sumak atın. Kaynatın ve ocaktan aldıktan sonra ılık hale geldikten sonra sabah akşam günde iki defa gargara yapabilirsiniz. 

sumak çayı virüs ve bakterileri temizler

sumak çayı virüs ve bakterileri temizler

SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Güçlü bir antiseptik özelliği olan sumaktan elde edilen çay, enfeksiyon ve bakterileri hızla vücuttan atar. İki hafta düzenli tüketildiğinde faydasını gösteren sumak çayını yapmak için; Bir buçuk su bardağı suyu cezveye koyun içine de bir tatlı kaşığı sumak atın kaynatın. 5 -6 dakika sonra ocaktan alıp ılık olmasını bekleyin. Ilık olduktan sonra tüketin. Ancak günde bir bardak yeterlidir. 

sumak mide ve bağırsakları temizler ancak aşırı tüketildiğinde de hasar verir

sumak mide ve bağırsakları temizler ancak aşırı tüketildiğinde de hasar verir

SUMAK SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR? 

- Kandaki insülin oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır. Ancak aşırıya kaçılmaması gerekir. Aksi halde faydalı olan bu besin tansiyonun yükselmesine yol açabilir. Yüksek tansiyon hastalarının ne kadar tüketmesi gerektiği konusunda bir uzmana başvurmasında fayda var.

- Antioksidan etkisi sayesinde üst solunum yolları hastalıklarında aniden meydana gelen yüksek ateşi düşürerek beyin sağlığını korur.

Antep fıstığının faydaları nelerdir? Antep fıstığı suyunun kullanım alanı...İLİŞKİLİ HABERAntep fıstığının faydaları nelerdir? Antep fıstığı suyunun kullanım alanı...

sumak suyu

sumak suyu

- Hafta da bir bardak tüketilen sumak suyu, sinir sisteminde deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Yorgunluk, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini de azaltır.

- Gıda zehirlenmesi esnasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz faydalı olacaktır. Hem midenizi hem de bağırsaklarınızı temizleyerek idrar ve dışkılamayla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan atar. 

- Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.

- İştahsızlık problemi yaşayan çocuğunuza sumak suyundan ayda bir kere içirmeniz de fayda vardır. Hem çocuğunuzun vücut direncini artırır hem de iştahını açarak daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.

SUYUNDAN ELDE EDİLEN DİĞER YÖNTEMLER

- Sumak, genellikle tırnak altlarında oluşan dolamanın iyileşmesi için de kullanılan doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Kaynayan sumak suyunun içine sirke ve bal koyarak iyice kaynatın. Bu karışımı bir gün beklettikten sonra dolamanın üzerine sürünüz. 

- Hücreleri yenileyici özelliği sayesinde cilde ve saça da faydası vardır. Kaynatılmış sumak suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Sabah akşam düzenli olarak kullandığınız bu su hem sivilce ve akne oluşumunu engeller hem de yaşlanmayı geciktirir.

SUMAĞIN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde mide asidinin dengesi bozulabilir. Bu yüzden günde en fazla bir bardak tüketilmeli. Tuvalet ihtiyacı sırasında yanmaya neden olabilir. Aşırı ekşi bir yapısı olduğundan tansiyon hastası olanların tüketmesi uygun değildir. Aynı zamanda zehirli olan türleri de bulunduğundan alındığı yerlere dikkat edilmeli. 

sumak besin değeri

sumak besin değeri

BİR YORUM YAPIN 91

Elestirmen 3 yıl önce

Sumak yani bazı yörelerde namı diyar Tetre... Ve dogal olarak mera kenarları ormanlarda çok var. Ve bilmeyen insanlarla dolu salkım salkım nar gibi vermiş...

Batmanlı 3 yıl önce

Faydaları doğru.Ama az kullanın.

birsen 3 yıl önce

şunu göz ardı ediyorsun.Ya bitki bilminiz eksik veya bilhassa göz ardı ediyorsunuz.Sümagın kanın visközite sini yani kıvamını yükseltir.

Toplam 1 beğeni

Muhammet 3 yıl önce

Sumağın çok faydalı bi baharat olduğunu biliyorum kullanıyorum çokta faydasını görüyorum evet doğru peygamberimiz baharat tüketimini tavsiye etmiş bizlere çörek otu sumak bunlardan ikisi sadece ama o rüya mevzusunun gerçekliğinden supeliyim tamam seytan peygamber efendimizin suretine bürünlemez ama peygamber efendimizi rüyamda gördüm diyen herkese de inanmamak lazim bence sahtekarligına dini kalkan tutanlarla dolu etrafımız inanacaksanız kurana inanın hadislere inanın Allahın nimetine mucizesine bel bağlamanız için elalemin gercekligi bile tartısilir rüyasınami ihtiyacınız var

Toplam 8 beğeni

Muhammet 3 yıl önce

2 buçuk aydır şu çay vrus kapana iyi geliyo bu tablet vrusten koruyo diye diye milleti dolandırmak için reklamı yapilan onca ecnebi kimyasal ürüne gıkınız çıkmadı şimdi gelmiş burda Allah vergisi doğal bahata laf ediyosunuz Allah akıl fikir versin ne diyelim

Toplam 4 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun