Tuzun bilinmeyen faydaları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde kullanılır?

Sodyum oranı oldukça fazla olan tuz hakkında hemen hemen herkes olumsuz yorumlarda bulunur. Ancak bazı uzmanlar yeterli miktarlarda tüketildiğinde insan sağlığına inanılmaz fayda sağladığını söylüyor. Tuzun birkaç çeşidi vardır ve hemen hemen hepsi farklı amaçlarla kullanılabilir. Peki tuzun bilinmeyen faydaları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde kullanılır? Tüm bu soruların yanıtı haberin detayında...

Tuz, suyun buharlaşması sonucu oluşan beyaz ve kokusuz kristallere denir. Doğa en yüksek miktarda sodyum içeren besin tuzdur. Aynı zamanda kalsiyum, potasyum, çinko ve bakır barındırır. Sofralar da kullanılan ve bitkisel tedavi de kullanılan tuz farklı yapılara sahiptir. Ayrıca her tuz tüketilmez sofralarda yemeklere lezzet katan tuzlar işlenmiş tuzlardır. Çünkü tuzun içerdiği maddelerin oranları yüksek olduğundan insan vücuduna zarar verebilir. Bu yüzden tuzun faydalarından yararlanmak için tüketim miktarına da dikkat edilmelidir. Eski çağlardan beridir besinleri muhafaza etmede kullanılır. Tarih boyunca ticarette ciddi payı olan tuz insanlar dahil doğada bulunana diğer tüm canlılar için fayda sağlar. Besin maddesi olarak geçen tuz, dericilikte, hayvan yetiştiriciliğinde ve su yumuşatma sistemlerinin yanı sıra kimya sanayinde ham madde olarak kullanılır. Ülkemiz tuz bakımından zengindir. Hem deniz hem göllerden elde edilen tuz alternatif tıpta ilaç olarak da yerini alır. 

tuzun bilinmeyen faydaları nelerdir?

tuzun bilinmeyen faydaları nelerdir?

TUZUN BİLİNMEYEN FAYDALARI NELERDİR?

- Yapılan araştırmalarda vücuttaki tuz yapısının az olması kronik hastalıklara neden olabileceği ortaya çıktı. Bu yüzden kişiler vücutlarındaki oranları bilerek besinleri tüketmeleri gerekir. Örneğin kalp rahatsızlığı olan ve tansiyonu düşük olan bir kişinin tuz tüketmesi gerekir. Ancak yüksek tansiyona sahip kişiler tuzdan uzak durmaları konusunda uzmanlar uyarır.

- Solunum yolu hastaları tuz tüketerek zararlı bakteri sayısını azaltabilir. Ayrıca tuz sinüs kanalını açar ve bronş tıkanıklığını giderir.

- Kandaki şekerden dolayı artan insülin değerlerini düşürmede yardımcı olan tuz diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinler arasındadır. 

tuzun kalbe faydası

tuzun kalbe faydası

- Sindirimi kolaylaştırmanın en ideal yolu tükürük bezlerindeki salınımı artırmaktır. Bu salınımı en sağlıklı artıran besin ise tuzdur. Tuz tükürük bezlerindeki sıvı oranını artırır ayrıca zararlı bakterileri azaltarak tükürüğün saf asidini korur.

- Tuz eksikliği aşırı balgam üretimine neden olur. Bu da uyurken salya akıntısına sebebiyet verir. Yatmadan önce tuzlu su tüketmek serotinin hormonunu dengeleyerek stres gibi ruhsal durumların yaşanma oranını azaltır. Ayrıca uyku problemi yaşayan kişilerinde yatmadan içmesi uykuyu düzenler.

tuzun bilinmeyenleri

tuzun bilinmeyenleri

- Anti viral özellikli tuz bağışıklık sistemindeki zararlı bakterileri azaltır. Böylece güçlenen bağışıklık sistemi virüslerle daha iyi savaşır.

- İçerisindeki kalsiyum miktarı kemiklerin güçlenmesinde en etkili besinlerden biridir. Kas ve sinirdeki asit seviyesini de dengeleyerek ödem gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.

- Tuz; egzama göz hastalıkları, saç dökülmesi, aşırı terleme gibi kemik hastalıkları doğal tedavi yöntemlerinde kullanılır.

kaç çeşit tuz vardır

kaç çeşit tuz vardır

KAÇ ÇEŞİT TUZ VARDIR VE NERELERDE KULLANILIR?

DENİZ TUZU

Deniz suyunun buharlaşma noktalarının artması sonucu toksinlenmenin kristalleşmesi ile oluşur. Yüksek derecede sodyum içerir. Çok fazla sodyum içerdiğinden insan vücuduna direk alınmaz. Sodyum hormon bozukluğu ve kan basıncında artışa neden olur. Bu tuz türü genellikle alternatif tıpta kullanılır. Bazende su ile seyreltilerek tüketilir. Deniz tuzundan banyo suyuna eklediğinizde cildinizdeki tüm gözenekleri açarak kir birikmesini engeller. Aynı zamanda bazı cilt hastalıklarını da önler. Saç köklerini güçlendirir. 

deniz tuzu

deniz tuzu

YEMEKLİK TUZ 

Bu tuz türü genellikle göllerden çıkarılan sodyum oranı az tuzlardır. Bu tuzlar bazı aşamalardan geçerek kullanılır. İyotlu diye geçen göl tuzları, tiroid bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını destekler. İyot tuzu en sağlıklı tuz olarak Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanmıştır. Limon ve sıcak su ile karıştırıldığında boğazlardaki enfeksiyonu temizlemede etkilidir.

yemeklik tuz

yemeklik tuz

HİMALAYA TUZU

En saf tuz türlerinden biridir. Mineral bakımından oldukça güçlüdür. Himalaya genellikle masaj yaparken kullanılır. Rahatlatma özelliği olan tuzun, ısı tutma özelliği bulunur. Beyaz, pembe ve açık kahve renkli taşlardan olan bu tuz dekoratif amaçlı da yararlanılır.

himalaya tuzu

himalaya tuzu

KAYA TUZU

En iri tuzdur, İçeriğindeki birleşenler diğerlerine oranla daha fazladır. Kaya tuzu özellikle kemik erimesi gibi hastalıkları önlemede fayda sağlar. Yapılan bazı araştırmalarda kaya tuzu kanserli hücrelerin sayısını azalttığı gözlemlenmiştir. Kaya tuzu mutfaklarda genelikle salamura turşu yapımı gibi yöntemlerde kullanılır. Besinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. 

kaya tuzu

kaya tuzu

EPSOM TUZU

Güçlü bir antioksidan olan epsom tuzu yüzyıllardır kullanılan bir tuz çeşididir. Epsom tuzu cilt hastalıklarının yanı sıra vücutta ödem birikmesini de engeller. İçerdiği sülfat ve magnezyum sayesinde kandaki insülinü dengede tutar. Kan basıncını azaltarak yüksek tansiyonu engeller. 

epsom tuzu

epsom tuzu

FAZLA TUZUN ZARARLARI NELERDİR?

- Kan basıncını artırır. 

- Yeterli tüketildiğinde kalp için bir mucize olan tuz fazla tüketildiğinde kalbin durmasına bile neden olur.

- Yüksek tuz aşırı kalsiyum aşınmasına neden olur ve kemik kaybı yaşanır. 

- Fazla sodyum sinir sisteminin çökmesine sebebiyet verir.

-  Hormonların dengesini bozar.

- Böbrek üstü bezleri kurutarak, fonksiyonlarını yitirmesine yol açar.

- Fazla sodyum ayrıca vücudun sıvı oranını de bozar.

yemeklik tuzun besin değerleri

yemeklik tuzun besin değerleri

BİR YORUM YAPIN 2

ALPASLAN 4 yıl önce

Saçma sapan açıklamalarla insanların sağlığıyla oynuyorlar. Et, süt, yumurta, tuz ekmek VS. İnsanları uzaklaştırıp vegan, vejeteryan yaptılar. Bu da hastalıkları tetikliyor. Hem sağlıksız bir toplum yetişmesine hemde devletimize zarar... Ayrıca son zamanlarda aşı olmayı reddetme gibi bulaşıcı hastalıkların önüde açıldı Allah akıl fikir versin.

Toplam 4 beğeni

abdullah 5 yıl önce

abartmamak şartıyla tabiki faydalıdır. ama kaya tuzu kütlesinden kırılıp öğütülmüş rafine edilmemiş tuz kullanırsanız.

Toplam 5 beğeni