Anadolu'nun ilk besinlerinden biri olan Nohutun faydaları neler? Nohut unu neden faydalıdır?

8000 yıl önce ilk kez Anadolu topraklarında yetiştirilen nohutun, insan sağlığına birçok faydası var. Yetiştirilmesi kolay olan nohut hakkında merak edilen her şeyi sizler için derledik. Kalorisi yüksek ancak glutensiz besinlerin başında gelen nohut ununun insan sağlığı üzerindeki inanılmaz etkisi vardır. nohutun faydaları neler? Nohut unu neden faydalıdır?

Kıraç topraklarda rahatlıkla yetişen nohutun, krem ve siyah olmak üzere iki rengi bulunur. Hem yemek olarak hem de çerez olarak tüketebilen bu eşsiz besinin içerisinde A, C, B6, B12 ve E vitaminler bulunur. Ayrıca içerdiği iyileştirici asitler sayesinde kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanılır. Yüzyıllar önce güzellik amaçlı kadınlar, nohutu bir gün boyunca suda bekletir daha sonra o suyu yüz temizleme de kullanırlarmış. Aynı zamanda nohutu ezip un haline getirerek içerisine zeytin yağı koyup maske olarak da değerlendirilmiş. İlk olarak Anadolu'da ekilmeye başlayan nohut, daha sonra Hindistan ve Avrupa'ya yayılmıştır. Diğer baklagiller gibi lif ve protein zengini olan nohudun insan sağlığına birçok faydası vardır. Yapılan bazı araştırmalarda haftada 2 defa nohut tüketerek, vücudun ihtiyacı olan folata maddesinin eksikliği giderilmiş olur. Bu madde DNA hücrelerini koruyarak kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Ayrıca oluşmuş olan hücrelerin yayılmasını önler. Aynı zamanda menopoz döneminde değişen östrojen hormonuna bağlı gelişen bazı semptomların etkisini azaltarak sürecin daha rahat geçmesini destekler. Bağırsak florasını dengeleyen nadir besinler arasında yer alan nohut sindirimi de kolaylaştırarak ciddi sağlık sorunlarının önüne geçer. Gaz yapıcı özelliği olduğundan nohudu tüketmeden en az 10 saat önce suda bekletmelisiniz. Bu gaz oranını azaltarak diğer faydalarının oranını artırır. 

Nohut mayası nedir ve nasıl yapılır? Nohut mayası ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERNohut mayası nedir ve nasıl yapılır? Nohut mayası ne işe yarar?

NOHUT UNU NEDEN FAYDALIDIR? 

Fırında kavrulduktan sonra iyice havanda dövülen nohutlar una döner. Bu un sade olduğu gibi başka çeşitlerde de tüketilebilir.

Gluten oranı sıfır olan nohut unu çölyak hastası olanlar için mucize bir besindir. 

A ve B vitaminleri bakımından zengin olan nohut unut göz ve kemik hastalıklarını önler. 

Nohut unundan yapılan kek ve ekmek gibi ürünler kandaki şekeri etkilemez. Vücuda enerji veren bu un kilo almaya neden olmaz. 

Güçlü bir lif kaynağı olduğundan sindirim hastalıklarının önüne geçer. 

Besin değeri yüksek olan nohut demir ve potasyum eksikliğini giderir.

nohutun faydaları

nohutun faydaları

NOHUTUN FAYDALARI NELERDİR? HAFTADA İKİ DEFA TÜKETİRSENİZ...

  • Magnezyum bakımından zengin olduğundan hasara uğramış hücreleri hızla iyileştirir. Ayrıca genç hücrelerinde oranını artırır. Bu özelliği sayesinde kozmetikte ham madde olarak kullanılır. Bir avuç nohutu un haline getirene kadar ezin içerisine bir çay kaşığı zerdeçal tozu koyun. Zeytin yağı ile iyice karıştırıp maske olarak cildinize uygulayın. 15 dakika sonra soğuk su ile iyice durulayın.
     
  • Mineraller bakımından zengin olan nohut yıpranmış saçlara da birebir fayda sağlar. İki avuç nohutu iyice kaynatın. Bir gün boyunca beklettiğiniz bu su ile ertesi gün saçınızı yıkayın. Saçın hem parlaklığını hem de hacmini artıracaktır.
     
  • Lif sayesinde bağırsakları hızlandırarak kilo vermede yardımcı olan nohut aynı zamanda midedeki asit oranını da dengeler. Gaz, idrara ve dışkılama ile yemek borusundaki zararlı toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur.
     
  • Vücutta sülfat değerlerinin düşük olmasını sık sık yaşanan baş dönmesinden anlayabilirsiniz. Bu durumu çok yaşayan hastalara uzmanların doğal tedavi olarak önerdikleri en etkili besin kaynatılmış nohuttur.
     
  • Nohutun meme kanserine neden olan hücreleri engellediği bilimsel olarak da ispatlanmıştır. 
     
  • Uzmanlar aç karna hafta da iki kez tüketilen siyah renkli nohutların bağırsaklarda bulunan kurtların dökülmesinde yardımcı olacağını vurguluyor. 
Bepanthen Ampul ne işe yarar? Bepanthen Ampul nasıl kullanılır? Bepanthen Ampul fiyatı

İLİŞKİLİ HABER

Bepanthen Ampul ne işe yarar? Bepanthen Ampul nasıl kullanılır? Bepanthen Ampul fiyatı
Ballı yoğurt yemenin faydaları nelerdir? Haftada bir gün ballı yoğurt yerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Ballı yoğurt yemenin faydaları nelerdir? Haftada bir gün ballı yoğurt yerseniz...

BİR YORUM YAPIN 3

Abdullah 5 yıl önce

Güzellik kullanımlarını bilmem.. Fakat bütünüyle değerlendirirsek nohut yiyecek olarak çokta faydalı bir besin değildir esasında. Yanlız kan gurubu 0 olanlar rahatlıkla tüketebilir. Diğer kan guruplarında çok zararı var. Uzmanlar özellikle A kan gurubunun hiç yememesini tavsiye ediyorlar. Çünkü içerisinde bulunan 'protein lectins' dedikleri parçacıklar A kan gurubunda bağırsaklarında cesitli reaksiyonlara sebep oluyorlar. Onun için aynı bahsettiğiniz gibi hafta da 1-2 defa yenmesi AB ve B gurupları için faydalı olabilir. A gurubu hiç tüketmemeli! 0 gurubu ise istediği gibi tüketebilir. Yani dikkat! Faydalı olabilir fakat fazla yenmesi zarar!

eeee 5 yıl önce

Kaynagin ne,nerden biliyon bunlari gardas

Mohammad Naeem Butt 5 yıl önce

Asya ülkelerinde özellikle Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal ve Srilanka'da siyah nohut unu maske olarak çok yaygın kullanılır. Maske yapıp sonra yavaş yavaş ovmak cilt ve siyah noktalar temizliği sağlar. Düğünlerde bir geleneksel ÜBTEN denilen bir karışım hazırlanır ve gelin ve damada yüz, eller ve kollara sürülür. Cildi güzelleşir ve pırıl pırıl olur. Ciltteki ölü hücrelerin peelingi gerçekleşmiş olur. Bu karışımda siyah nohut unu, zerdeçal ve değişik bitkiler konulur. Gerçekten çok faydalıdır.

Toplam 3 beğeni