Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Kronik hastalığı olanlar dikkat!

Kırmızı et tüketiminin en fazla olduğu günler Kurban Bayramı süresidir. İnsan sağlığına faydası olan kırmızı et ve sakatatların tüketiminde artan atış ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bunun için özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık. Peki Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Haberin detayında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.

Kurban Bayram vesilesi ile artacak olan kırmızı et ve sakatat tüketimi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. İbadet amaçlı kesilip dağıtılan kurban etini kronik hastalığı olanlar tüketmeden uzmanlarına danışması gerekir. Demir eksikliğinde kalsiyuma kadar vücudun birçok ihtiyacını gideren sakatat ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde ise bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. İyi temizlenmemiş sakatattan veya tam pişmemiş etten bulaşma riski oldukça fazladır. Uzmanlar bu yüzden alınacak olan hayvanların hastalıklı olup olmamalarına bakılmasının önemini hatırlatıyor. Kesildikten sonra da sağlıklı ortamlarda iyi dezenfekte edip tüketilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Özellikle kesildikten hemen sonra etin tüketilmemesini tavsiye eden uzmanlar, bu süreçte ette birtakım bakterilerin olabileceğini hatırlattı. Ayrıca kronik hastalığı olanların bu süreçte daha dikkatli olması gerekir. 

Ayrıca hayvanlardan insanlara geçebilen tüberküloz, bruselloz, şarbon, salmonelloz, leptospiroz, kampiylobakteriyoz, listeriyoz, yersiniyoz, toksoplazmoz, kuduz, deli dana hastalığı, Q‐humması, sistiserkoz, kist hydatik, askariazis, teniazis, kriptosporidoz, trişinelloz ve sarcosporidoz gibi rahatsızlıklara neden olan virüsler vardır.

Dana etinin bölümleri nelerdir? Hangi et, hangi bölgeden kesiliyor?İLİŞKİLİ HABERDana etinin bölümleri nelerdir? Hangi et, hangi bölgeden kesiliyor?

KURBAN BAYRAMINDA ARTAN HASTAKLIKLAR

KURBAN BAYRAMINDA ARTAN HASTAKLIKLAR

KURBAN BAYRAMINDA ARTAN HASTALIKLAR NELERDİR?

- Kötü kolesterole bağlı artan kalp ve damar tıkanıklığı hastalıkları

- Aşırı tüketilen et bağırsak florasını azaltır.

- Midenin öğütülme işlemini uzatarak mide kası ve duvarının deforme olmasına neden olur. 

- Tam pişmeyen etten bulaşma ihtimali olan bruselloz ve tüberküloz gibi virüslerin vücuda yerleşme riski artar. Böylece eklem ve kas hastalıklarının yaşanma riski artar.

- Fazla tüketilen hayvansal yağ, vücudun yağ kitle oranını artırarak kilo alma ve bölgesel kalıcı yağlara zemin hazırlar.

- Sinirleri deforme ederek vücudun kontrol mekanizmasının sağlıklı çalışmasının önüne geçer. 

- Felç, yüksek tansiyon ve inme gibi rahatsızlıkların yaşanma oranını artırır. 

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR ET TÜKETİRKEN DİKKAT

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR ET TÜKETİRKEN DİKKAT

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Uzmanlar kalp, böbrek, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bu gibi riskler bakımından daha çok tehlike altında olduğunu vurguluyor. Bu yüzden tüketmeden önce doktorlarından nasıl tüketmeleri konusunda tavsiye almaları gerektiğini belirtiyor. Aksi halde dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun aynı sıra uzmanlar sağlıklı insanların da mutlaka alerji testi yaptırması gerektiğini çünkü bazı insanlarda kırmızı ete karşı alerji vardır. Bu alerjik reaksiyon başlarda çok şiddetli belirtiler göstermez. Ancak sağlıklı birinde et sonrası yaşanan baş dönmesi, mide bulantısı, cildinde kaşınma ve dökülme yaşanması ya da boğazında geçmeyen bir kaşıntı gibi belirtiler alerjiye işaret olabilir. Bunun yanı sıra özellikle kalp ve damar hastalarının kırmızı et tüketmeden uzmanlarına danışmaları gerekir. İnsan sağlığı için her ne kadar faydalı olsa da kırmızı et içerdiği yağ nedeniyle kalp ve damar hastalarının vücut komplikasyonlarını etkiliyor. Damar tıkanıklığına yol açan kırmızı et aşırı tüketilmemesi dahilinde herhangi bir zararı yoktur. Ancak sabah kahvaltısı yerine öğlen tüketilmesi daha iyi olduğu söylenir. 

KIRMIZI ET NASIL MUHAFAZA EDİLİR

KIRMIZI ET NASIL MUHAFAZA EDİLİR

KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?

  • Et tüketileceği miktarlarda küçük parçalara ayrılarak saklanmalıdır.
     
  • Kesilen et uzun süre açıkta bekletilmemelidir. Çünkü sıcak havalardan dolayı etteki bakteriler hızla çoğalır. Ve bu bakteriler yüksek ısı da bile yok olmazlar.
     
  • Dondurulup çözülen eti tekrar dondurmak zehir oranını artırır.
     
  • Kesilen hayvanın eti hemen tüketilmemelidir. 24 saat buzdolabında dillendirilmelidir.
     
  • Eti erken ve geç saatlerde tüketmeyiniz. Kurban etinin tüketileceği en uygun zaman öğle vaktidir.

BİR YORUM YAPIN 0