Hafakanlar bastı nedir? Hafakanın belirtileri nelerdir? Hafakanın tedavisi var mıdır?

Eskiler "afakanlar" bastı diye kullandıkları tabir Osmanlıda "hafakanlar" adından bir hastalıktır. Özellikle genç kadınlarda görülen rahatsızlık kalp ritminin bozulması, ateş yükselmesi ve ani terleme gibi belirtilerle kendini gösterir. Günümüzdeki kırık kalp sendromuna benzer özellikleri vardır. Peki hafakanlar bastı nedir? Hafakanın belirtileri nelerdir? Hafakanın tedavisi var mıdır?

Hafakan kelime kökü itibariyle Arapça'dan gelir. "Kalp çarpıntısı, hızı ya da kalp titremesi" anlamına geliyor. Yıllardır "afakan" diye kullandığımız bu tabir aslında Osmanlıca tıp kitaplarında "hafakan" diye geçmektedir. Osmanlı yazmalarında rastlanan bu rahatsızlık kalp hastalıklarının genelini kapsamaktadır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen kalp çarpıntısı yani hafakan hastalığı, aşırı sinirli ve kansız kişilerde korku, heyecan, çok fazla kahve ve çay tüketimine bağlı olarak ortaya çıkar Osmanlı'da ruhsal hastalıklar olarak kabul edilen bu rahatsızlığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Özellikle doğal ilaçlar hazırlanarak hastalığın belirtileri azaltılmaya çalışılırdı. Günümüzde yaygın olarak görülen kırık kalp sendromunun eski çağlardaki adı olan hafakanlar bastı rahatsızlığı yürek zayıflığı gibi duygusal sorunlardan sonra görülür. Hastalık çay, kahve ve alkollü tüketimi sırasında artar. Özellikle son zamanlarda koronavirüsten dolayı evde kapalı ortamlarda kalmak ve stresin yükselmesi de bu rahatsızlığı tetikler.

hafakanlar bastı ne demek

hafakanlar bastı ne demek

HAFAKAN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Göğüs ağrıları

- Vücut ısısının aniden değişmesi

- Nefes darlığı 

- Baş dönmesi

- Sinir krizi geçirme

- Aşırı terleme 

- Eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.

hafakan belirtileri

hafakan belirtileri

HAFAKANIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bu hastalığın tedavisinde Osmanlı zamanında reyhan bitkisinin kullanıldığı biliniyor. Reyhan ve limon karıştırılarak hazırlanan içecekle hasta rahatlatılmaya çalışılırmış. Bir diğer kullanılan bitki ise naneymiş. Nane de içerdiği çözücü ve rahatlatıcı madde sayesinde kan düzeyini dengeleyerek kalp çarpıntısını önlemiş olur.

hafakana iyi gelen besinler

hafakana iyi gelen besinler

HAFAKANA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

ELMA

İçeriğinde sakinleştirici madde bulunduran elma, düzenli tüketildiğinde sinir hücrelerini kontrol eder. Bu sayede gergin sinirleri yatıştırarak kan basıncını dengeler. Uzmanlar günde en az bir tane tüketilmesini tavsiye ediyor.

elma

elma

NİLÜFER

Göllerde yetişen bu bitki içeriğinde lotus doymuş yağ barındırır. Bu yağ vücuttaki tüm toksinleri atar. Ayrıca içeriğinde B vitamini kompleksi barındıran nilüfer, hücrelerin mutasyona uğramasını önler. Bağışıklığı güçlendirir. Hafta da bir bardak nilüfer çayı içerek bu faydasından yararlanılabilinir. 

nilüfer çayı

nilüfer çayı

NANE

Ferahlatıcı ve yatıştırıcı etkisi olduğundan sinirlerin deformasyonunu azaltır. Vücudun rahat nefes alma vermesine destek olur.  Bu da vücuttaki oksijeni e kan dolaşımını destekleyerek kalp atışını kontrol eder. Nane çayı içilebilir ya da nane kremi enseye göğüse sürülerek de kullanılabilir.

nane yağı

nane yağı

ÇAY AĞACI YAĞI

Güçlü bir esansı olduğundan beyinin konstrasyonunu artırır. Beynin kuvvetlenmesi demek vücut içinde herhangi bir olumsuzluğa karşı tetikte olmak demektir. Bu yüzden beynin işlevselliğinin yüksek olması kalp atışına fayda sağlayabilir. 

çay ağacı yağı

çay ağacı yağı

Bebeklerin elleri neden soğuk olur? Bebeklerde el ve ayak üşümesi

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerin elleri neden soğuk olur? Bebeklerde el ve ayak üşümesi
İftarda çok yiyen ne yapmalı? Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

İftarda çok yiyen ne yapmalı? Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenler

BİR YORUM YAPIN 5

Hiç 2 ay önce

Ahilik ocağından el almış insanlar bu rahatsızlığı tedavi ediyor diye biliyorum afakan basması yürek kalkması, korku basma gibi

qwert 5 yıl önce

Şimdilerde "panik atak" denilen şey mi?

Toplam 5 beğeni

İsimsiz 5 yıl önce

Afakanlar bastı diye biliyordum. TDK'nın sitesine baktım orada da afakan geçiyor.

Toplam 1 beğeni

selçuk 5 yıl önce

osmanlı arşivlerinde hafakanlar olarak geçiyor, günümüz Türkçesinde ise afakanlar olarak değişmiş.

Toplam 1 Beğeni

türkiş 5 yıl önce

biz afakanlar bastı diye biliyoruz.

Toplam 3 beğeni