Yorgunluğa neler sebep olur? Yorgun uyanmanızı engelleyecek öneriler

Günümüzde yaygın olan rahatsızlıklardan biri olan yorgunluğun neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Sabahları uykudan kalkmanıza rağmen yorgun ve halsiz hissediyorsanız bu başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Peki yorgunluğa neler sebep olur? Sizler için yorgunluğun belirtilerini ve yorgun uyanmanızı engelleyecek öneriler hazırladık. İşte yorgunluğa dair bilmeniz gerekenlerin hepsi haberin detayında...

Sabahları dinç uyanmak hemen hemen hepimizin en büyük isteklerinden biridir. Ancak gece ya da gün içerisinde yaptığımı bazı faktörler düzgün uyanmamıza engel olur. Özellikle havaların sürekli değişmesi kişinin bağışıklığını olumsuz etkilediğinden yorgunluk gibi durumlar yaşanır. Ancak sadece bu sebepler değil daha birçok faktör yorgunluğa neden olur. Bunlardan en yaygını ise strestir. Stres anında beyin tam bir uyku moduna geçmez. Yarı uyanık kaldığından kişi tam dinlenmiş uyanmaz. Stresin artmasına neden olan faktör ise sinir hücrelerinin deforme olmasıdır. Bunun yanı sıra hormon dengesizliği de uykusuzluğa ve akabinde gelişen yorgunluğa zemin hazırlar. Tiroid bezlerinin tam çalışmaması, gelişim dönemleri, adet günleri ve hamilelik zamanlarında hormonlar vücuda yeterli hormonların salgılanmasını engeller. Böylece erkeklere oranla kadınlar daha çok yorgunluk evreleri yaşar. 

Yorgunluk

Yorgunluk

PEKİ YORGUNLUĞA NELER SEBEP OLUR?

- Kafein ve gazlı içecekler

- Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin neden olduğu ishal ya da kabızlık

- Gün içerisinde az hareket etme

- Yeterli vitamin ve mineral almama

- Kronik stres ve depresyon

- Yeterli vücut temizliği yapmama

- Kan hücrelerinde dengesizlik gibi durumlar yorgunluğun yaşanmasına neden olur.

Yorgun uyanma

Yorgun uyanma

YORGUN UYANMANIZI ENGELLEYECEK ÖNERİLER

- Akşam yemeklerinden 1 saat sonra meyve yemeğe özen gösteriniz. 

- Birden fazla yastıkla uyumanın yapılan araştırmalar sonucunda da zararlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Birde fazla yastık vücudun uyku pozisyonunu iddia eden uzmanlar bu durumun yaşanması için  dolgun yastıkla uyku düzenini yeniden dizayn edilmesini öneriyor. 

- Muz, fıstık ezmesi, kekik çayı ve zerdeçal gibi besinler beyindeki melatonin hormonunu artırdığından deliksiz bir uyku uyumanızı destekler. Bu tür besinleri uyumadan bir saat önce tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kekik çayı

Kekik çayı

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kaynayan suya bir kaşık kekik ekleyiniz. 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek bir bardağa doldurunuz. Dilerseniz içerisine bir çay kaşığı bal koyunuz.

- Gün içerisinde uyku yorgunu olmak istemiyorsanız. Uyarı uyanmaz bir bardak kaynar suyun içerisine bir dilim limon, bir adet karanfil ve bir çay kaşığı zencefil ekleyiniz. Bu karışım hem sizi zinde tutacak hem de metabolizmanızı hızlandırarak sindiriminizi kolaylaştıracak.

BİR YORUM YAPIN 1

Zeliş 5 yıl önce

Yorgun uyananlardanim..denemekte fayda var